Νομοσχέδιο - ΑΕΙ: Σύγκρουση στη Βουλή για το αίτημα αναβολής συζήτησης

Μπαρούτι μύρισε με το «καλημέρα» στη Βουλή με αφορμή το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ δια στόματος Πάνου Σκουρλέτη με τη στήριξη ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 για αναστολή της συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου για τα Πανεπιστήμια λόγω του ενδεχόμενου νέου καθολικού λοκνταουν στην Αττική.

«Αλίμονο αν η πρότασή σας είναι να κλειδώσουμε τη Βουλή

και να μη νομοθετούμε λόγω της πανδημίας. Αυτή θα ήταν η μεγαλύτερη απειλή κατά τη Δημοκρατίας. Το γεγονός ότι ο διάλογος συνεχίζεται είναι απόδειξη της δύναμης της δημοκρατίας μα», αντέτεινε η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, αντιδρώντας στην απαίτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Πάνος Σκουρλέτης είχε ζητήσει να «παγώσει» η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου, επικαλούμενος ως επιχείρημα ότι εν μέσω περιορισμών και ενός νέου καθολικού λοκνταουν, δεν θα μπορούν να πραγματοποιηθούν οι συγκεντρώσεις εναντίον του νομοσχέδιο. «Δεν μπορεί να συζητείτε ένα νομοσχέδιο το ποίο θα συνοδευτεί από διαδηλώσεις και συγκρούσεις. Να παγώσει. Είναι θέμα κοινωνικής ευθύνης, προστασίας της δημόσιας υγείας. Δεν υπάρχει λόγος να δοκιμάζουμε τις αντοχές της κοινωνίας και της δημοκρατίας», κατέληξε.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ΣΚΑΪ, η αναφορά του κ. Σκουρλέτη σε συγκρούσεις και διαδηλώσεις, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, Γιάννη Βρούτση, ο οποίος κατήγγειλε τον ΣΥΡΙΖΑ για πρόκληση της κοινωνίας σε «πόλεμο».

«Η δημοκρατία στάθηκε όρθια και μέσα στην πανδημία . Είναι υποκριτικό εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που ζητά διακοπή Βουλής να μιλά για συγκρούσεις και πόλεμο στα πεζοδρόμια. Από τη μία λέτε να σταματήσει η Βουλή και από την άλλη να καλείτε σε πόλεμο στα πεζοδρόμια», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίχθηκε σθεναρά από το ΚΚΕ, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος, Θανάση Παφίλη, να καταγγέλλει την κυβέρνηση για «ανήθικη» στάση, ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου και υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να ανατρέπονται με τις ρυθμίσεις του οι ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων κι αυτοί να κάθονται αδιαμαρτύρητα στο σπίτι τους.

«Αυτό που κάνει αποτελεί πρόκληση. Είναι τουλάχιστον ανήθικο. Εμείς δεν είπαμε να σταματήσει η Βουλή αλλά τέτοια νομοσχέδια δεν μπορούν να συζητούνται αυτή τη στιγμή. Εσείς θα έχετε την ευθύνη για ότι γίνει. Δεν μπορείτε να μας επιβάλλετε στρατιωτικό νόμο επειδή έτσι θέλετε. Και μας μιλάτε για δημοκρατία; Τι θέλετε ο κόσμος να κάτσει σπίτι του ενώ δέχονται επίθεση τα δικαιώματά του; Θα τα πληρώσετε πολύ ακριβά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπέρ του κοινοβουλευτικού «πάγου» τάχθηκε αναφανδόν και το ΜέΡΑ25, διά του Κλέωνα Γρηγοριάδη, που συντάχθηκε και με την άποψη ότι περιορίζεται το δικαίωμα των κοινωνικών διαμαρτυριών.
Κατά της αναβολής της συζήτησης του νομοσχεδίου τάχθηκε το Κίνημα Αλλαγής. Ο Κώστας Σκανδαλίδης συντάχθηκε μεν με την άποψη περί αντίφασης ανάμεσα στην έκρυθμη κατάσταση στην ανώτατη εκπαίδευση και η βιασύνη της κυβέρνησης να νομοθετήσει, αλλά επισήμανε ότι θεσμικά η λειτουργία της Βουλής δεν πρέπει να ανασταλεί για κανέναν λόγο.

Υπέρ της συνέχισης της συζήτησης τάχθηκε και ο Κωνσταντίνος Χήτας από την Ελληνική Λύση, εξαπολύοντας μάλιστα πυρά περί προσχηματικών αιτιάσεων στον ΣΥΡΙΖΑ. «Ενδείκνυται να καλείτε σε πορείες και διαμαρτυρίες χιλιάδες κόσμου και λαού και να είναι υγειονομικές βόμβες; Εκεί δεν υπάρχει πανδημία; Μόνο στη Βουλή υπάρχει πανδημία;», διερωτήθηκε.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα