Ο Μακρόν καλεί σε σύνοδο δεύτερη ομάδα Ευρωπαίων ηγετών - Προσκεκλημένη και η Ελλάδα
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι διοργανώνει μια νέα συνάντηση "με αρκετά ευρωπαϊκά και μη ευρωπαϊκά κράτη" για την Ουκρανία, μετά τη συνάντηση της Δευτέρας στην οποία μετείχαν δέκα ηγέτες ευρωπαϊκών χωρών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Στόχος του είναι να έχει συνομιλήσει και με τους 27 ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ έως το τέλος της εβδομάδας, ανακοίνωσε σε συνέντευξή του σε περιφερειακές ημερήσιες εφημερίδες, όπως οι Le Parisien, La Provence, Sud Ouest.
Διπλωματικές πηγές είπαν στο Reuters ότι στη δεύτερη αυτή συνάντηση για την Ουκρανία και την ευρωπαϊκή ασφάλεια προσκλήθηκαν ευρωπαϊκές χώρες που δεν συμμετείχαν στη συνάντηση της Δευτέρας και ο Καναδάς ως συμμαχική χώρα στο ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με δύο πηγές, οι χώρες που προσκλήθηκαν είναι η Νορβηγία, ο Καναδάς, η Λιθουανία, η Εσθονία, η Λετονία, η Τσεχία, η Ελλάδα, η Φινλανδία, η Ρουμανία, η Σουηδία και το Βέλγιο. Η συνάντηση μπορεί να διεξαχθεί υβριδικά, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής με τηλεδιάσκεψη, δήλωσαν τρεις διπλωμάτες.
Το Ελιζέ δεν έχει διευκρινίσει ακόμη το περίγραμμα και τους συμμετέχοντες σε αυτή τη νέα συνάντηση.
Ο Ντόναλντ Τραμπ "μπορεί να αρχίσει έναν χρήσιμο διάλογο" με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, εκτίμησε επίσης ο Γάλλος πρόεδρος.
"Δημιουργεί μια στρατηγική αμφισημία για τον πρόεδρο Πούτιν" χρησιμοποιώντας "πολύ ισχυρές λέξεις" και δημιουργώντας "αβεβαιότητα" η οποία "μπορεί να βοηθήσει στην άσκηση πίεσης", πρόσθεσε ο Μακρόν, δηλώνοντας ότι και ο ίδιος είναι έτοιμος να μιλήσει στον Ρώσο ομόλογό του "όταν είναι η κατάλληλη στιγμή στον επικείμενο κύκλο διαπραγματεύσεων", στη συνέντευξή του σε εφημερίδες του γαλλικού Τύπου της περιφέρειας.
Ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος διοργανώνει σειρά συναντήσεων για να διαμορφώσει την ευρωπαϊκή συνεισφορά στην αναζήτηση λύσης στον πόλεμο στην Ουκρανία, διαβεβαίωσε ότι "η Γαλλία δεν πρόκειται να στείλει χερσαίες δυνάμεις, να πολεμήσουν σε μια σύγκρουση, στο μέτωπο".
"Η ανησυχία όλων είναι ότι μια απλή εκεχειρία στην Ουκρανία δεν θα μπορούσε να επιλύσει τη σύγκρουση, αλλά μια πλήρης ειρήνη με συνθήκες ασφαλείας, συνθήκες κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας της Ουκρανίας σε μακροπρόθεσμο πλαίσιο θα μπορούσαν να επιτρέψουν την επίλυσή της", εξήγησε ο Εμανουέλ Μακρόν.
Μεταξύ των λύσεων για την παροχή εγγυήσεων ασφαλείας στο Κίεβο στο πλαίσιο μιας πιθανής ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Μόσχα, θα μπορούσε ωστόσο να είναι δυνατή η "αποστολή εμπειρογνωμόνων ή ακόμη και στρατευμάτων σε περιορισμένο αριθμό, εκτός κάθε εμπόλεμης ζώνης, για να υποστηρίξουν τους Ουκρανούς και σε ένδειξη αλληλεγγύης. "Εξετάζουμε αυτό το θέμα με τους Βρετανούς", δήλωσε ο Μακρόν στην εφημερίδα Parisien.
Μίλησε επίσης για τη δυνατότητα "να αποφασιστεί στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων να υπάρξει, υπό την εντολή των Ηνωμένων Εθνών, μια ειρηνευτική επιχείρηση κατά μήκος της γραμμής του μετώπου".
Το Παρίσι εκτιμά ότι εξασφάλισε κοινή θέση των Ευρωπαίων για την ΟυκρανίαΟι ευρωπαϊκές χώρες που συνεδρίασαν στο Παρίσι τη Δευτέρα για την Ουκρανία εξέφρασαν ομόφωνα την ανάγκη για μια “βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία που θα βασίζεται σε εγγυήσεις ασφάλειας” για το Κίεβο και την “πρόθεσή” τους να “αυξήσουν τις επενδύσεις τους” στην άμυνα, σύμφωνα με μια περίληψη που περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείο από κοινοβουλευτικές πηγές.
Ο Εμανουέλ Μακρόν συγκάλεσε εκτάκτως τη Δευτέρα δέκα ηγέτες ευρωπαϊκών χωρών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Στόχος: “Να παρουσιάσουμε πνεύμα ευθύνης και την ικανότητά μας να δράσουμε, για να στηρίξουμε την Ουκρανία και να ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή ασφάλεια“, σύμφωνα με δήλωση συμπερασμάτων των γαλλικών αρχών.
Αυτό το μήνυμα ενότητας μπορεί να μην είναι σαφές λόγω των αντιθέσεων ως προς την ενδεχόμενη ανάπτυξη, μελλοντικά, ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ δήλωσε ότι είναι έτοιμος γι αυτό “αν επιτευχθεί μια βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία“, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς χαρακτήρισε το θέμα “πρόωρο” και η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι χαρακτήρισε την επιλογή αυτή “την πιο περίπλοκη και τη λιγότερο αποτελεσματική“.
Ωστόσο, οι συμμετέχοντες δείχνουν επίσης να έχουν βρει σημεία συμφωνίας απέναντι στη βούληση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να διαπραγματευτεί γρήγορα το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.
“Υπήρξε αρκετά ευρεία συμφωνία” για τις “ακόλουθες βασικές αρχές“: “τίποτα για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία“, “τίποτα για την ευρωπαϊκή ασφάλεια χωρίς τους Ευρωπαίους“, “ανάγκη για την υποστήριξη της πλήρους κυριαρχίας της Ουκρανίας” και “ανάγκη προάσπισης της ενότητας” της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας μεταξύ των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων. “Οι συμμετέχοντες υπογράμμισαν επίσης την υποστήριξή τους στην προσέγγιση της “ειρήνης μέσω της ισχύος” που προωθούν οι ΗΠΑ“, αναφέρεται στο κείμενο, ένας τρόπος για να ενθαρρύνουν τον Ντόναλντ Τραμπ να μην χαλαρώσει την πίεση στον Βλαντίμιρ Πούτιν.
“Υπογραμμίζουν ότι μια κατάπαυση των εχθροπραξιών θα είναι βιώσιμη μόνο αν συνοδεύεται από μια βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία, η οποία θα βασίζεται σε εγγυήσεις ασφάλειας για την Ουκρανία“, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Δηλαδή, δεν θα υπάρξει εκεχειρία “χωρίς ταυτόχρονη ειρηνευτική συμφωνία“.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δήλωσαν επομένως ότι είναι έτοιμοι να παράσχουν αυτές τις εγγυήσεις στο Κίεβο “σε συνάρτηση με το επίπεδο της αμερικανικής υποστήριξης“. Μόνο σε αυτό το πλαίσιο, αυτό της βιώσιμης ειρηνευτικής συμφωνίας, “μερικοί συμμετέχοντες εξέφρασαν τη διάθεση, για τις εγγυήσεις ασφαλείας, να διερευνήσουν τη δυνατότητα της άμεσης εμπλοκής επί του πεδίου“, υπογραμμίζοντας παράλληλα “τη σημασία της αμερικανικής υποστήριξης σε αυτό το πλαίσιο“, σύμφωνα με το έγγραφο.
Επιπλέον, στη συνάντηση επιτεύχθηκε συμφωνία “για την ενίσχυση των προσπαθειών για την αύξηση” της υποστήριξης προς την Ουκρανία. Και για την κοινή πρόθεση για αύξηση των αμυντικών προϋπολογισμών, “τόσο μεμονωμένα οι χώρες όσο και στους κόλπους της ΕΕ“.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Ν. Παναγιωτόπουλος: Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για επιστροφές και αυστηρότερη φύλαξη συνόρων
- Σβήνουν οι προσδοκίες για γρήγορη λύση στο Ουκρανικό - Νάρκη οι σκληροί όροι της Μόσχας
- The government worried about geopolitical developments; what are the Europeans discussing, what will happen with the Greek-Turkish dialogue?
- Πολικό ψύχος και χιονοπτώσεις – Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία Coral
- ΕΛΑΣ: Απαγόρευση συγκεντρώσεων στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης, με φόντο τις αγροτικές κινητοποιήσεις
- Ο Τραμπ σχεδιάζει την επιβολή δασμών «περίπου» 25% στα εισαγόμενα αυτοκίνητα
- Volvo Trucks leads the heavy truck market in Europe
- Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια στις 28 Φεβρουαρίου, απεργεί η ΠΝΟ
- Sniper: An army of lawyers, Eurobank και Κύπρου, οι εποχές αλλάζουν, Coca-Cola και Metlen
- Αγρότες να ευδοκιμούν ψάχνει τώρα η ΕΕ, εκ βάθρων αλλαγές στο πνεύμα ΚΑΠ, τέλος περιορισμών εισροών
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Businessnews
- Τελευταία Νέα Businessnews
- Continental: Περικοπές 3.000 θέσεων εργασίας σε όλο τον κόσμο
- Ευρωαγορές: Με κέρδη το κλείσιμο των συναλλαγών της Τρίτης
- Γερμανία - Μερτς: Η Ευρώπη οδεύει προς νέα κρίση δημόσιου χρέους - Δεν ξέρουμε πότε θα έρθει
- Όμιλος Ηρακλής: Στήριξη και απονομή υποτροφιών αριστείας σε νέους μηχανικούς
- Ξέσπασμα Βορίδη στη Βουλή: "Αν είσαι λεβέντης σήκω όρθιος να πεις ότι η κυβέρνηση σκότωσε έναν άνθρωπο" (vid)
- ΥπΑΑΤ: Tα έξι νέα μέτρα της κυβέρνησης για τους αγρότες
- Reuters: Σχέδιο από την Κομισιόν για χαλάρωση των στόχων αποθήκευσης φυσικού αεριου
- ΥπΑΑΤ: Τα νέα μέτρα της Κυβέρνησης για τους Αγρότες
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Παγκόσμιο υποθαλάσσιο καλώδιο από τη Metα για να συνδέσει όλες τις ηπείρους με τις ΑΙ τεχνολογίες της
- Σταϊκούρας: Ανάγκη για ενιαίο δίκτυο μεταφορών στην Ευρώπη
- Ακτή Βουλιαγμένης: Ξεκίνησε η διαγωνιστική διαδικασία για το «φιλέτο» της Αθηναϊκής Ριβιέρας
- Volvo Trucks leads the heavy truck market in Europe
- Brand fishing
- Βρετανία: Στο 3% ο πληθωρισμός
- Ρωσική επίθεση στην Οδησσό: Τέσσερις τραυματίες - Χωρίς θέρμανση 160.000 κάτοικοι
- Μικτή εικόνα στην Ασία στη σκιά των απειλών Τραμπ για δασμούς
- Κίνηση στους δρόμους: Χάος στον Κηφισό, ουρές χιλιομέτρων