Οικονομικό και γεωπολιτικό αποτύπωμα στις επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη
Στην κυβέρνηση φιλοδοξούν να κεφαλαιοποιήσουν τα θετικά μηνύματα, που εκπέμπει η ελληνική οικονομία, κάτι, που κατέστη ευκρινές στις επαφές του Έλληνα πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη , στο πλαίσιο και στο
Κατά τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με επιφανή στελέχη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας, αλλά και επικεφαλής παγκόσμιων κολοσσών στη Νέα Υόρκη, όπως ο πρόεδρος της Microsoft - που δραστηριοποιείται έντονα πλέον στην χώρα μας - Brad Smith και τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer, ΄Αλμπερτ Μπουρλά, επαναβεβαιώθηκε η ανοδική πορεία της οικονομίας και τα μεγάλα περιθώρια τοποθέτησης κεφαλαίων σε επενδυτικές ευκαιρίες στην χώρα. Τα προαναφερθέντα περιέγραψε ως success story κατά την ομιλία του στους Ομογενείς και εν προκειμένω σε εκδήλωση του The Hellenic Initiative, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συμπεραίνοντας ότι η Ελλάδα είναι πολύ ισχυρότερη σε σχέση με την προηγούμενη 10ετία. Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναγνωρίζει στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0» τον καθρέφτη της ανάπτυξης, αλλά και την ασφαλέστερη και ταχύτερη οδό προς την ανάκαμψη. Όπως, εξάλλου, σημείωσε το όραμα του είναι η οικοδόμηση μίας κοινωνίας με μεγαλύτερη ισότητα και λιγότερες εισοδηματικές ανισότητες, καθώς και η διασφάλιση πως οι ακολουθούμενες πολιτικές θα έχουν στον πυρήνα τους εκείνους, που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Υπό αυτό το πρίσμα, θα πρέπει να ιδωθεί η επανάληψη και από τη Νέα Υόρκη της δέσμευσης, που ανέλαβε κατά την παρουσία του στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ότι δεν θα καταγραφούν σημαντικές αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, λόγω του κύματος ανατιμήσεων, που προκαλεί η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου διεθνώς. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε τις οικονομικού χαρακτήρα σχετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης, αλλά και την παρότρυνση προς τους παρόχους του ηλεκτρικού ρεύματος να απορροφήσουν μέρος της αναμενόμενης αύξησης στην τιμή του. Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να αναφερθεί και στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επιμένοντας πως πρόκειται για ένα ζήτημα, που χρήζει άμεσης ευρωπαϊκής λύσης.
Αφού αναφέρθηκε στην πρόσφατη αναθεώρηση της εκτίμησης για τον ρυθμό ανάπτυξης για το 2021, που διαμορφώνεται στο 5,9%, απόρροια εν μέρει και της σημαντικής αύξησης, που κατεγράφη κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έκρυψε την αισιοδοξία πως οι παραπάνω προβλέψεις πιθανώς να αποδειχθούν στο εγγύς μέλλον συντηρητικές. Κατά τον πρωθυπουργό, το «μυστικό» της επιτυχίας στο οικονομικό πεδίο, όπως το έθεσε στην ομιλία του σε παράγοντες της Ομογένειας, κρύβεται κυρίως στο ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας, «τους εξαιρετικούς ανθρώπους και μία πολύ μορφωμένη νέα γενιά», χωρίς να παραγνωρίζει σημαντικές παραμέτρους, όπως το σταθερό πολιτικό περιβάλλον, οι χαμηλοί φόροι, η φυσική ομορφιά και οι μεγάλες προοπτικές του εγχώριου τουριστικού προϊόντος. Στο πλαίσιο αυτό, δεν έχασε την ευκαιρία να απευθύνει πρόσκληση και στους Ομογενείς μας να επενδύσουν στην Ελλάδα και διά αυτού του τρόπου να «διαφημίσουν» τις προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας. Διαπίστωσε, μάλιστα, αντιστροφή εσχάτως της τάσης του brain drain, που κυριάρχησε καθ όλη την προηγούμενη 10ετία, καλώντας τους Ομογενείς μας να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο brain gain.
Εν τω μεταξύ, ψηλά στην ιεραρχία των στρατηγικών προτεραιοτήτων του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, γεγονός, που φρόντισε να επισημάνει με την δέουσα έμφαση τόσο στις επαφές, όσο και στις τοποθετήσεις του στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι γνωστό πως είναι θιασώτης της προσέγγισης πως η κλιματική κρίση είναι ήδη εδώ και ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις και με τον απαραίτητο συντονισμό από όλες τις χώρες εν όψει και της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα το Νοέμβριο στην Γλασκόβη. Στο φόντο των καταστροφικών πυρκαγιών του Αυγούστου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχασε την ευκαιρία να απαριθμήσει τις πολιτικού, αλλά και επιχειρησιακού χαρακτήρα πρωτοβουλίες, που έχει ήδη αναλάβει είτε η Ελληνική κυβέρνηση μεμονωμένα, είτε στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αφύπνισης, όπως αυτή εκφράστηκε στις αποφάσεις της EUMED9 και την Διακήρυξη των Αθηνών.
Στο γεωπολιτικό πεδίο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους συνομιλητές του για τους κινδύνους, που εγκυμονεί για τις εύθραυστες ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου η τουρκική παραβατικότητα, αναδεικνύοντας κατ αυτόν τον τρόπο τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της γείτονος. Τόσο κατά την ομιλία του στο πλαίσιο της 76ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, όσο και στις κατ ιδίαν συναντήσεις του προεξαρχούσης αυτής με τον ΓΓ του Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «η Ελλάδα είναι σταθερά υπέρμαχος της ειρήνης, της σταθερότητας και της πολυμερούς συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και των αρχών της καλής γειτονίας. Όπως, εξάλλου, διεμήνυσε κατά την χθεσινή του ομιλία «ο μόνος δρόμος για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών το Διεθνές Δίκαιο και η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS )» κατά τα πρότυπα των αντίστοιχων συμφωνιών τους προηγούμενους μήνες με την Ιταλία και την Αίγυπτο. Όπως κατέστησε σαφές ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η χώρα μας ανέκαθεν επιδιώκει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία. Ωστόσο φρόντισε να ξεκαθαρίσει πως η ένταση του καλοκαιριού του 2020 δεν πρέπει να επαναληφθεί και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα, όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, δεν θα εγκαταλείψει την προσπάθεια να εξερευνά δρόμους συνεργασίας με την Τουρκία, εξ ου και επικαλέστηκε το παράδειγμα του Μεταναστευτικού. Σε συνέντευξη του, εξάλλου, στο πρακτορείο Bloomberg, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε πως οι δύο χώρες έχουν συμφέρον να συνεργαστούν στο μέτωπο του Μεταναστευτικού, ιδίως μετά την κρίση στο Αφγανιστάν, υπογραμμίζοντας, πάντως, τόσο την βούληση των Ευρωπαίων να μην επαναληφθούν οι ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές του 2015, αλλά και την δέσμευση της κυβέρνησης να πατάξει τα κυκλώματα των διακινητών. Επ αυτού, ο κ. Μητσοτάκης φρόντισε να υπενθυμίσει προς την διεθνή κοινότητα πως η χώρα μας έχει επωμιστεί μεγάλο βάρος, ενώ αναφέρθηκε και στην φιλοξενία, που παρέχει σε όλους όσοι δικαιούνται διεθνούς προστασίας και ιδιαίτερα σε ευάλωτες ομάδες, όπως οι ασυνόδευτοι ανήλικοι.
Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, ο Έλληνας πρωθυπουργός, αφού έκανε ειδική μνεία στην τουρκική παραβατικότητα στη Μεγαλόνησο, απέστειλε σαφές μήνυμα προς την πλευρά της 'Αγκυρας και του ψευδοκράτους ότι προτάσεις, που κινούνται σε διαφορετική των σχετικών δεσμευτικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κατεύθυνση, όπως αυτή των δύο κρατών, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές ως βάση συζήτησης και ως εκ τούτου απορρίπτονται. Επανέλαβε, δε πως μοναδικό πλαίσιο διαπραγμάτευσης για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος στην Κύπρο παραμένει η λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια. Στο πλαίσιο, δε, της ενεργοποίησης ενός ισχυρού δικτύου συμμαχιών στην ευρύτερη περιοχή εντάσσονται και οι επαφές του πρωθυπουργού με τους επικεφαλής των Αμερικανο - εβραϊκών οργανώσεων μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος του American Jewish Committee, David Harris.
Παρεμβαίνοντας, εξάλλου, στο επίκαιρο ζήτημα της αμυντικής συμφωνίας ΗΠΑ - Μ.Βρετανίας - Αυστραλίας ( AUKUS ) ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε αναγκαιότητα την στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, εφ όσον, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, η Ευρώπη θέλει εκτός από οικονομική να είναι και γεωπολιτική δύναμη. Η Αθήνα πιστεύει πως η Ευρώπη πρέπει και μπορεί να κάνει περισσότερα μόνη της, όχι, ασφαλώς, σε βάρος των διατλαντικών δεσμών. Στην ομιλία του στην 76η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ο πρωθυπουργός τόνισε, δε, πως υπάρχουν αποστολές, που ενώ το ΝΑΤΟ δεν θα είναι παρόν, αλλά τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Ευρώπης υπαγορεύουν ότι οι Βρυξέλλες οφείλουν να έχουν παρουσία.
Ζωηρό αν μη τι άλλο είναι το ενδιαφέρον της Αθήνας για τις εξελίξεις στη Λιβύη, ζήτημα, που ο κ. Μητσοτάκης συζήτησε τόσο με τον ΓΓ του Ηνωμένων Εθνών, όσο και με τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης Mohamed al Menfi. Όπως είχε την ευκαιρία να εξηγήσει στους συνομιλητές του ο Έλληνας πρωθυπουργός, η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής ελεύθερων εκλογών στην χώρα της Βορείου Αφρικής, στον προκαθορισμένο χρόνο, που έχουν συμφωνηθεί να γίνουν και υπό τον απαράβατο όρο της απομάκρυνσης όλων των ξένων στρατευμάτων από το λιβυκό έδαφος. Κυβερνητικές πηγές δεν έκρυβαν μάλιστα την ικανοποίηση τους, καθώς κατά την Διάσκεψη για τη Λιβύη, που διοργάνωσαν οι ΗΠΑ και συμμετείχε ως παρατηρητής η Ελλάδα, ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, ξεκαθάρισε χωρίς περιστροφές ότι τα τουρκικά στρατεύματα πρέπει να αποχωρήσουν άμεσα από τη Λιβύη.
Πρωταγωνιστικό ρόλο φιλοδοξεί να διαδραματίσει η Αθήνα και στην Βαλκανική χερσόνησο. Όπως τόνισε μέσω της ομιλίας του στα Ηνωμένα Έθνη ο κ. Μητσοτάκης, η χώρα μας ανέκαθεν στήριζε την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Σε αυτό το πλαίσιο κάλεσε την Ευρώπη να επιταχύνει τον βηματισμό της προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, καθώς, όπως είπε λίγα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, ζητώντας να μην χαθεί η ευκαιρία της επικείμενης Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων στις αρχές Οκτωβρίου στη Σλοβενία.
Τέλος, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε χθες το μεσημέρι με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Ελπιδοφόρο, στο φόντο των αντιδράσεων, που είχαν προκληθεί για την προ ημερών παρουσία του στην εκδήλωση για τα εγκαίνια του «Σπιτιού της Τουρκίας» στη Νέα Υόρκη. Σε δημοσιογραφική ερώτηση, μάλιστα, ανώτατη κυβερνητική πηγή σημείωνε μετά το πέρας της συνάντησης ότι «το θέμα είναι λήξαν. Αυτό, που προέχει είναι η ενότητα του Ελληνισμού, η άρρηκτη σχέση της Ελλάδος με την Αρχιεπισκοπή Αμερικής και οι στενές σχέσεις της Αρχιεπισκοπής με το ποίμνιο της».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Ρωσία-κορωνοϊός: Νέο ρεκόρ θανάτων, σε απομόνωση ο Πούτιν
- Kορονοϊός: Βελτιώνεται η εικόνα στα νοσοκομεία, κάτω από 200 οι εισαγωγές αλλά παραμένει η επιφυλακή
- Χώρισαν μετά από τρία χρόνια ο Έλον Μασκ και η Grimes
- Καλοκαίρι σε όλη τη χώρα με άνοδο της θερμοκρασίας
- Economist: Το «χάλι» που αφήνει πίσω της η Μέρκελ σε Γερμανία και Ευρώπη
- Μενγκ Ουάνγκζου: Δικαστήριο στον Καναδά άφησε ελεύθερη την οικονομική διευθύντρια της Huawei
- Salt Bae: Ουρές έξω από το νέο εστιατόριο του Τούρκου σεφ στο Λονδίνο (vid)
- Κύμα αιτήσεων συνταξιοδότησης φοβάται η κυβέρνηση
- Κυρία Κεραμέως, βάλτε μάθημα για την υγεία και τον κορονοϊό στα σχολεία
- Γερμανικές εκλογές: Η ώρα των αποφάσεων για Γερμανία και Ευρώπη
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Businessnews
- Τελευταία Νέα Businessnews
- Οικονομικό και γεωπολιτικό αποτύπωμα στις επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη
- Γιατί απέτυχε το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά»
- Σε 32 περιοχές της χώρας δωρεάν τεστ από ΕΟΔΥ το Σάββατο
- Πανεπιστήμια: Πως θα επιστρέψουν οι φοιτητές στα αμφιθέατρα - Δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ
- Μητσοτάκης: Η Ελάδα ζει με casus belli από το 1995 - Θα προστατεύσουμε την κυριαρχία μας
- Εύσημα από Μάικ Μπλουμπεργκ σε Μητσοτάκη για μεταρρυθμίσεις
- Η Γκρέτα Τούνμπεργκ πήγε Βερολίνο για να πιέσει τους πολιτικούς για την κλιματική αλλαγή
- Η Ιταλία βάζει στοπ στην τηλεργασία των δημοσίων υπαλλήλων
- Μητσοτάκης - Ελπιδοφόρος συναντήθηκαν στη Νέα Υόρκη
- Δύο ορκωτοί και ένας CFO μεταξύ αυτών που έφαγαν νέα πρόστιμα για Folli Follie
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Τριάντα χρόνια «Nevermind»
- Πακιστάν-Ινδία: Αλληλοκατηγορίες από το βήμα του ΟΗΕ
- Ρόδος: Μέχρι και Νοέμβριο η τουριστική κίνηση
- Πλεύρης: Δωρεάν τα μονοκλωνικά αντισώματα - Οι οδοντίατροι θα καθορίσουν πότε χρειάζεται rapid test
- Νέο μέτωπο Μπάιντεν κατά Κίνας: Επιδιώκει ενίσχυση της συμμαχίας με Ινδία, Ιαπωνία και Αυστραλία
- myHealth app: Πάνω από 300 πολίτες σε μια μέρα με ένα κλικ έλαβαν ιατρικές βεβαιώσεις
- Ν. Αναστασιάδης: "Δεν θα αποδεχθώ την όποια λύση δεν θα προσφέρει λειτουργικότητα, βιωσιμότητα και ιδιαίτερα ανεξαρτησία"
- Γ.Οικονόμου στο OPEN: Δεν αποκλείεται συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν
- MyHealth app: Ιατρικές βεβαιώσεις με ένα «κλικ»
- Τις επόμενες ημέρες η ψήφιση της ρύθμισης για την κατάργηση του φόρου γονικής παροχής