Οινοποιία Μαλαματίνα: Oι επενδύσεις του Mantis Group φέρνουν αποτελέσματα

Αύξηση τζίρου 34,36%, ανάπτυξη εντός και εκτός συνόρων, νέα προϊόντα και δυναμικές επενδυτικές κινήσεις σε διάφορες πτυχές της δραστηριότητας της επιχείρησης.

Aνάπτυξη 34,36% κατόρθωσε το 2023 η Οινοποιία Μαλαματίνα καθώς ο κύκλος εργασιών της ανήλθε σε 9,7 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα 7,2 εκατ. ευρώ του 2022. Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ότι οι πωλήσεις του 2022 αφορούν περίοδο 10 μηνών, καθώς η μεταβίβαση της δραστηριότητας από την εταιρία «ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ Ε. ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑΣ ΚΑΙ ΥΙΟΣ ΑΕΒΕ» στο Μantis Group

σε εκτέλεση της σχετικής συμφωνίας εξυγίανσης έλαβε χώρα την 01/03/2022. Εφόσον συγκρίνουμε το τελευταίο 10μηνο (του 2023 με του 2022), η εταιρεία πέτυχε σημαντική αύξηση στις πωλήσεις των προϊόντων της τόσο στην Ελλάδα (5% περίπου) όσο και στο εξωτερικό (35% περίπου). Επιπλέον, οι πωλήσεις των νέων προϊόντων (Φίλιωμα, 4 Άγγελοι, Μαγικό Κουτί, Ρεζινέ 2303) διπλασιάστηκαν το 2023 σε σύγκριση με το 2022.

Όπως σημειώνει η εταιρεία στην οικονομική της έκθεση, το μικτό περιθώριο κέρδους ανήλθε σε 45,1% το 2023 έναντι 28,3% το 2022 λόγω της διαφοροποίησης στο προϊοντικό μείγμα και στο κανάλι πωλήσεων, της στοχευμένης και ενεργής εμπορικής διαχείρισης αλλά και της θετικής επίδρασης από την εκτεταμένη αναδιάρθρωση της κοστολογικής βάσης (που υλοποιήθηκε κυρίως το 2022). Κατά συνέπεια, το μικτό κέρδος του 2023 έφτασε τα €4,4 εκ. αυξημένο κατά 114% έναντι του 2022.

Τα EBITDA ξεπέρασαν τα 1,4 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 46,45 %ως αποτέλεσμα της ανάπτυξης του κύκλου εργασιών σε Ελλάδα και εξωτερικό, της επέκτασης του χαρτοφυλακίου προϊόντων με νέες σειρές κρασιών που κερδίζουν μερίδιο αγοράς, της ισχυρής μικτής κερδοφορίας, της σημαντικής αναδιάρθρωσης της κοστολογικής βάσης, των επενδύσεων στις παραγωγικές εγκαταστάσεις που βελτιώνουν την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα στην παραγωγή, και τέλος της προσεκτικής διαχείρισης των λειτουργικών εξόδων.

Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 564.024,45 ευρώ (488.617,73 ευρώ το 2022) και τα κέρδη μετά από φόρους σε 611.452,59 ευρώ (484.550,29 ευρώ το 2022)

Στο 25% οι εξαγωγές – Κινήσεις ανάπτυξης εντός συνόρων

Οι εξαγωγές το 2023, ξεπέρασαν το 25% των συνολικών πωλήσεων, με την εταιρεία να έχει παρουσία σε περισσότερες από 25 χώρες. Παράλληλα, στο πλαίσιο ανάπτυξης της εξωστρέφειας προχώρησε σε επέκταση του δικτύου διανομής, πετυχαίνοντας αξιοσημείωτες συνεργασίες, εντός και εκτός συνόρων, όπως η δημιουργία ιδιωτικής ετικέτας με αλυσίδα σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα και η συνεργασία της με μια από τις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ στην Ευρώπη. Παράλληλα επεκτάθηκε σε συνεργασίες με μεγάλες εταιρείες catering, με χώρους εστίασης και fine dining εστιατορίων σε όλη την Ελλάδα.

Οι επενδύσεις φέρνουν ανάπτυξη

Υπενθυμίζεται πως ο Όμιλος Mantis, σε συνεργασία με τη νέα διεύθυνση της Οινοποιίας Μαλαματίνα, διασφάλισε τη βιωσιμότητα του εμβληματικού brand και την ενίσχυσή του στην ελληνική και διεθνή αγορά, υλοποιώντας, από τον Δεκέμβριο του 2021, ένα σημαντικό επενδυτικό και επιχειρηματικό πλάνο. Από την 1η Μαρτίου 2022, που ξεκίνησε και επίσημα η λειτουργία υπό τη νέα διοίκηση, ξεκίνησε η Α’ φάση του επενδυτικού σχεδίου που ξεπερνά τα 5 εκατ. €, ενώ παράλληλα σχεδιάζεται ο επόμενος κύκλος επενδύσεων ύψους 2,5-3 εκατ. € σε υποδομές και μηχανολογικό εξοπλισμό.

Παράλληλα, ενσωμάτωσε προηγμένα συστήματα ελέγχου σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας, που επέτρεψαν στην Οινοποιία Μαλαματίνα να διευρύνει το χαρτοφυλάκιό της. Εκτός από την παραγωγή της αυθεντικής ρετσίνας, λάνσαρε πέντε νέες σειρές για την ελληνική αγορά και επιπλέον δύο για το εξωτερικό με συνολικά 20 νέα, υψηλής ποιότητας προϊόντα - «Φίλιωμα», «Ρεζινέ», «Τέσσερις Άγγελοι», «2303 REZINÉ», «ΝΑΜΑ», «Αγιόκλημα», «Μοσχοβόλι» -, διασφαλίζοντας την παρουσία της σε όλες τις κατηγορίες κρασιού (οικονομικό, μεσαίας κατηγορίας, premium).

Όπως σημειώνεται στην οικονομική έκθεση, στο πλαίσιο τους εξυγχρονισμού και της βελτίωσης των παραγωγικών εγκαταστάσεων, η εταιρεία έχει ήδη προχωρήσει σε επενδύσεις συνολικής αξίας €2,85 εκ. από την στιγμή της εξαγοράς (μέσω εξυγίανσης) της δραστηριότητας και των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ Ε. ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑΣ ΚΑΙ ΥΙΟΣ ΑΕΒΕ.

Το επενδυτικό πρόγραμμα συνεχίζεται με την κατάθεση αίτησης ένταξης του επενδυτικού σχεδίου και περιλαμβάνει:

1. επενδύσεις για την αυτοματοποίηση και ψηφιοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας (με την εισαγωγή μεταξύ άλλων ρομποτικών μηχανημάτων, ψηφιακών ελεγκτών, αυτόματων καθαρισμού),

2. επενδύσεις για την μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος (με την δημιουργία ενός φωτοβολταϊκού σταθμού που ολοκληρώθηκε το 2024 και την χρήση φιλικών προς το περιβάλλον δομικών υλικών),

3. την αναβάθμιση του ERP και

4. την δημιουργία μιας νέας αποθήκης για να ανταποκριθεί στην αυξημένη παραγωγή και να προσφέρει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και ευελιξία στην διαχείριση των αποθεμάτων.

Παρά δε την αύξηση των κεφαλαιουχικών επενδύσεων κατά το 2023, ο συνολικός τραπεζικός δανεισμός της εταρείας παρέμεινε σχετικά σταθερός, καθώς η Μαλαματίνα προχωράει κανονικά με τις αποπληρωμές των δανείων της, σύμφωνα με το συμβατικό πλάνο αποπληρωμής.

Τα οφέλη των επενδύσεων

Τα οφέλη από τις επενδύσεις είναι ήδη σημαντικά και εμφανή. Πιο συγκεκριμένα:

1. Εντός του 2024, η εγκατάσταση της Εταιρείας στο Καλοχώρι πήρε πιστοποίηση από το IFS, τον κορυφαίο διεθνώς φορέα πιστοποίησης στον κλάδο, απόδειξη των βελτιώσεων στις παραγωγικές διαδικασίες με έμφαση στην ποιότητα.

2. Τα προϊόντα της εταιρείας (όπως Ρετσίνα Μαλαματίνα, 4 Άγγελοι, Ρεζινέ 2303, Φίλιωμα) έχουν λάβει μία σειρά από βραβεία σε εγχώριους (π.χ. διαγωνισμός Θεσσαλονίκης) όσο και διεθνείς κορυφαίους διαγωνισμούς (π.χ. IWSC, Decanter, Mondus Vini).

3. Οι επενδύσεις στην αυτοματοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας έχουν θετικά οφέλη στην κερδοφορία της εταιρείας.

Συνεχίζονται οι επενδύσεις, αναμένεται περαιτέρω ανάπτυξη

Για το 2024, αναμένεται συνέχεια στην τροχιά ανάπτυξης της εταιρείας με την επέκταση του χαρτοφυλακίου προϊόντων με νέα καινοτόμα κρασιά αλλά και την ισχυροποίηση των μεριδίων των υφιστάμενων προϊόντων. Σημειώνεται πως από τον Μάιο του 2024 η εταιρεία έχει λανσάρει ένα νέο προϊόν, την Ρετσίνα «Μάλαμα», μια εκλεπτυσμένη και μοντέρνα εκδοχή του ιστορικού κρασιού, σε μια premium, κωνική φιάλη.

Επιπλέον, η εταιρεία θα συνεχίσει το επενδυτικό της πρόγραμμα που στοχεύει:

1. στον εκσυγχρονισμό της γραμμής εμφιάλωσης, ώστε να παραμείνει το εμφιαλωτήριο της Μαλαματίνα ως το μεγαλύτερης δυναμικότητας στο χώρο των Βαλκάνιων

2. στην υποστήριξη νέων συσκευασιών και κωδικών, καθώς και την αναβάθμιση και ανάπτυξη των Οινοποιείων που έχει η εταιρία στον Φάρο Χαλκίδας και στην Ασωπία, κοντά την Θήβα.

3. στην αναβάθμιση της αποθήκης με νέο σύγχρονο εξοπλισμό.

Σημειώνεται πως φέτος τον Ιούλιο η εταιρεία ολοκλήρωσε μεγάλη επένδυση κατασκευής και τοποθέτησης φωτοβολταϊκού συστήματος στις στέγες των εγκαταστάσεων του εμφιαλωτηρίου της εταιρείας στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, για ιδιοκατανάλωση της παραγόμενης ενέργειας. Ο νέος φωτοβολταϊκός σταθμός, ισχύος 270,60 kWp, εκτιμάται ότι θα παράγει 350.000 kWh ετησίως, ενώ θα μπορεί να καλύψει το 60-70% των ετήσιων συνολικών αναγκών της Οινοποιίας.

Keywords
Αναζητήσεις
oinopoiia-malamatina-oi-ependyseis-tou-mantis-group-fernoun-apotelesmata.htm
Τυχαία Θέματα