Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 3ο συνέδριο ιχθυοκαλλιέργειας

Σαν γενικό συμπέρασμα του διήμερου Συνεδρίου θα μπορούσαμε επιγραμματικά να πούμε πως παρά τα όποια προβλήματα που αντιμετωπίζει, ο κλάδος δηλώνει δυναμικά παρών, ενισχυμένος μέσα από τις πρόσφατες κρίσεις και έτοιμος για το επόμενο βήμα.

Με συμμετοχή που ξεπέρασε κάθε προσδοκία ολοκληρώθηκε στις 28 και 29 Ιουνίου στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών του

Μεγάρου Μουσικής το Συνέδριο Ιχθυοκαλλιέργειας 2024 με τίτλο «Προσδιορίζοντας Ένα Ανθεκτικό Μέλλον».

Το Συνέδριο διοργάνωσε η εταιρεία συμβούλων ΑΜΒΙΟ Α.Ε. με την υποστήριξη της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) και την Επιστημονική συνεργασία του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το Συνέδριο υλοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Τιμώμενη χώρα ήταν η Ινδία, ενώ το Συνέδριο χαιρέτησε ο Xiao Junzheng, Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Συμμετείχε αντιπροσωπεία από το υπουργείο Αλιείας και Γαλάζιας Οικονομίας της Σομαλίας, ενώ παρευρέθηκε και παρακολούθησε τις εργασίες πολυμελής αντιπροσωπεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Στο Συνέδριο παρευρέθηκαν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, o Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκυλακάκης, ο Υπουργός Υγείας κ. Γεωργιάδης, o Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας Νικόλαος Παπαθανάσης, o Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χρήστος Κέλλας, καθώς και βουλευτές κομμάτων.

Εκτός των ανωτέρω, παρευρέθηκαν στελέχη των Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών, του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, της Γενικής Γραμματείας Έρευνας & Καινοτομίας, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας, ενώ σημαντική παρουσία είχαν και ευρωπαϊκοί δημόσιοι φορείς και Ιδρύματα, όπως η Διεύθυνση DG-Mare της ΕΕ με τον τομέα της Θαλάσσιας Πολιτικής & Γαλάζιας Οικονομίας (MARE.A), η Γενική Επιτροπή Αλιείας για τη Μεσόγειο (GFCM), η Ομοσπονδία Ευρωπαίων Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (FEAP), η Ένωση Επιχειρήσεων Υδατοκαλλιέργειας της Ισπανίας (APROMAR).

Τις εργασίες του Συνεδρίου παρακολούθησαν 500 άτομα την πρώτη μέρα και 330 την δεύτερη, εκτός των 110 περίπου συνέδρων που παρακολούθησαν τις εργασίες online. Το διεθνή χαρακτήρα του Συνεδρίου επιβεβαίωσε η παρουσία των 78 ομιλητών που προέρχονταν από 14 διαφορετικές χώρες: Ελλάδα, Ινδία, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Νορβηγία, Γερμανία, Δανία, Ισπανία, Ισλανδία, Ισραήλ, Ιταλία, Βέλγιο, Πορτογαλία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Παράλληλα, στο κατάλληλα διαμορφωμένο φουαγιέ του Μεγάρου Μουσικής είχαν τοποθετηθεί τα 32 περίπτερα των χορηγών, οι οποίοι προέρχονται από 11 χώρες: Ελλάδα, Γαλλία, Πορτογαλία, Ινδία, Νορβηγία, Ιταλία, Ισλανδία, Ισραήλ, Δανία, Γερμανία, ΗΠΑ.

Να σημειωθεί πως το Συνέδριο Ιχθυοκαλλιέργειας 2024 ήταν το τρίτο σε μια σειρά επιτυχημένων κλαδικών συνεδρίων τα οποία πραγματοποιήθηκαν το 2018 και το 2022, έχοντας καθιερωθεί πλέον ως θεσμός στην διεθνή κοινότητα της ιχθυοκαλλιέργειας. Το Συνέδριο του 2024 περιστρέφηκε γύρω από τη θεματική «Προσδιορίζοντας Ένα Ανθεκτικό Μέλλον», η οποία αντικατοπτρίζει τις τρέχουσες ανάγκες και διαπραγματεύεται τις σημερινές εξελίξεις και τάσεις του κλάδου.

Σαν γενικό συμπέρασμα του διήμερου Συνεδρίου θα μπορούσαμε επιγραμματικά να πούμε πως παρά τα όποια προβλήματα που αντιμετωπίζει, ο κλάδος δηλώνει δυναμικά παρών, ενισχυμένος μέσα από τις πρόσφατες κρίσεις και έτοιμος για το επόμενο βήμα.

Στο πλαίσιο αυτό θα μπορούσαμε να σταθούμε στην επιτακτική ανάγκη επίλυσης των χωροταξικών θεμάτων με την ολοκλήρωση έγκρισης των ΠΟΑΥ και η ανάγκη της καλύτερης επικοινωνίας και στενότερης συνεργασίας των κλαδικών οργάνων –αλλά και των επιχειρήσεων–, με τις υπηρεσίες των αρμόδιων Υπουργείων, τις Περιφεριεακές και τοπικές αρχές, και τις τοπικές κοινωνίες.

Από την άλλη πλευρά διαπιστώθηκε η γενίκευση της χρήσης εξελιγμένων τεχνολογικών λύσεων και εφαρμογών στην παραγωγή, αλλά και το ενδιαφέρον της επενδυτικής κοινότητας για την ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια, η οποία συνεχίζει να κρατά τα σκήπτρα της παραγωγής μεσογειακών ιχθύων στην ΕΕ.

Επίσης, με τη συμμετοχή μιας πληθώρας εκθετών από διαφορετικούς χώρους, αναδείχθηκε η θετική επίπτωση της ιχθυοκαλλιέργειας σε άλλους κλάδους της εθνικής οικονομίας.

Το Συνέδριο Ιχθυοκαλλιέργειας 2024, υπό το πρίσμα των σημερινών συγκυριών, αποδείχθηκε ιδιαίτερα σημαντικό για την ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια, διότι αποτέλεσε τον καταλύτη προκειμένου να υπάρξει επαφή και αλληλεπίδραση όλων των εμπλεκομένων φορέων, ώστε να επισπευθεί ο συντονισμός των βημάτων προς την κατεύθυνση της προώθησης των υπεύθυνων και καινοτόμων πρακτικών που θα εξασφαλίσουν για τον κλάδο ένα βιώσιμο και ανθεκτικό μέλλον.

Keywords
Αναζητήσεις
oloklirothike-me-epitychia-to-3o-synedrio-ichthyokalliergeias.htm
Τυχαία Θέματα