Πάιατ: Η Ελλάδα απολαμβάνει τη στήριξη των ΗΠΑ σε σημαντικά θέματα εξωτερικής πολιτικής

Η Ελλάδα ανέκαμψε από μία δεκαετή και πλέον οικονομική κρίση με επιτυχία, τόνισε ο Αμερικανός πρέσβης.

Ο σύμβουλος του πρωθυπουργού σε θέματα εθνικής ασφάλειας, Θάνος Ντόκος, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, o σύμβουλος του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα διπλωματίας Ευάγγελος Καλπαδάκης

και ο πρώην υφυπουργός μεταναστευτικής πολιτικής και βουλευτής ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος συζήτησαν για την εξέλιξη των διμερών σχέσεων ΗΠΑ-Ελλάδας. Τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 3ου Συνεδρίου για την Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο που συνδιοργανώνεται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και το Ελληνο-Αμερικανικό Συμβούλιο Ηγεσίας, συντόνισε η κα. Λένα Αργύρη, Ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στις ΗΠΑ.

Ο κ. Ντόκος είπε ότι η χώρα μας βρίσκεται σε μία αβέβαιη και ασταθή γειτονιά, αλλά με μερικές σταθερές, όπως οι δυνατοί δεσμοί ΗΠΑ-Ελλάδας. «Η Ελλάδα με το να υπηρετεί κάποιους βασικούς κανόνες (σεβασμός στους διεθνείς κανόνες και ειρηνική επίλυση διαφορών) αποτελεί πλέον έναν πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Η θέση της χώρας μας στην ουκρανική κρίση δεν είναι χωρίς κόστος, είμαστε όμως διατεθειμένοι να το πληρώσουμε. Από αυτή την κρίση δεν θα βγει κανείς νικητής. Ο στόχος μας πρέπει να είναι “η επόμενη ημέρα”, τόσο στον τομέα της ενέργειας, με τη δημιουργία αγωγών που να μας καθιστούν -ως Ευρώπη -ανεξάρτητους ενεργειακά όσο γίνεται από τη Ρωσία, όσο και στρατηγικά. Πρέπει να εργαστούμε στην βελτίωση της αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρώπης. Εμείς- ως χώρα- ειδικότερα πρέπει να γίνουμε πιο ανθεκτικοί».

Ο κ. Πάιατ είπε ότι η χώρα ανέκαμψε από μία δεκαετή και πλέον οικονομική κρίση με επιτυχία. «Κατά τη διάρκεια της θητείας μου εργάστηκα στενά με την κυβέρνηση των ΗΠΑ και της Ελλάδας στην προσπάθεια ανοικοδόμησης της χώρας στον τομέα της οικονομίας, της εξασφάλισης πολιτικής σταθερότητας, αλλά και στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής», είπε. Και προσέθεσε ότι ειδικότερα στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής έγιναν σημαντικά βήματα, όπως η Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία τώρα στην ουκρανική κρίση έχει μεγάλη σημασία καθώς η Β. Μακεδονία είναι πλέον μέλος του ΝΑΤΟ. Ο κ. Pyatt τόνισε ότι «η Ελλάδα είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας και απολαμβάνει τη στήριξη των ΗΠΑ σε σημαντικά θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπως η επιθετική ρητορική της Τουρκίας».

Ο κ. Καλπαδάκης είπε ότι η χώρα μας έχει εστιάσει σε θέματα οικονομικής προοπτικής αλλά και στην ενίσχυση της διπλωματικής της ατζέντας. «Η Ελλάδα είναι πλέον ένα κέντρο για ενεργειακή ανάπτυξη και έχει με επιτυχία αντιμετωπίσει την οικονομική και προσφυγική κρίση». Τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα δεν θα ανεχθεί καμία αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάννης, αλλά και ούτε οποιεσδήποτε άλλες προκλητικές απαιτήσεις της Τουρκίας.

Ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε την τεράστια σημασία που έχει και για τις ΗΠΑ και για την Ελλάδα η συμφωνία Mutual Defense & Cooperation Agreement (MDCA). Είναι μία συμφέρουσα συνεργασία για την Ελλάδα, καθώς ενισχύει τον ρόλο της χώρας, τόσο σε διπλωματικό, όσο και σε πολιτικό και στρατηγικό επίπεδο. Αποτελεί και μία απάντηση στον ρωσικό απολυταρχισμό, όπου η συνεργασία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ σε επίπεδο άμυνας την κάνει ακόμη πιο ανθεκτική ως χώρα και ως μέλος του ΝΑΤΟ. Για τις ΗΠΑ, η συνεργασία αυτή είναι σημαντική καθώς ενισχύονται τα νότια σύνορα του ΝΑΤΟ, δηλαδή η Ελλάδα.

Η νέα προσφυγική/μεταναστευτική κρίση που προκύπτει από την κρίση στην Ουκρανία «είναι η νέα πραγματικότητα» για την Ευρώπη, είπε ο κ. Κουμουτσάκος και με λύπη του είπε ότι η Ευρώπη εξακολουθεί να μην έχει συνοχή στην προσφυγική της πολιτική. «Αυτό που χρειάζεται είναι μία κοινή, συνεκτική στρατηγική για όλες τις χώρες και ίσως τώρα χώρες που είχαν αντισταθεί στην κοινή προσφυγική στρατηγική και που τώρα αντιμετωπίζουν τα πιο σοβαρά προβλήματα από την μετανάστευση των Ουκρανών, δηλαδή η Ουγγαρία και η Πολωνία, να αναθεωρήσουν τη θέση τους, συμπλήρωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα