Παναγιώτης Μονεμβασιώτης (Βενέτης): Πώς απέκτησε την εταιρεία στην οποία εργαζόταν πριν 40 χρόνια

Γιατί χαρακτηρίζει "Γεφύρι της Άρτας" την μακρά και επίπονη διαδικασία που χρειάστηκε για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξαγοράς της Παγωτά Δωδώνη και ποια είναι τα πλάνα του για την ιστορική μάρκα

Στην ιδιοκτησία της εταιρείας Βενέτη περνάει η εταιρεία Παγωτά Δωδώνη, μετά από μια διαδικασία 32 μηνών, που ο Παναγιώτης Μονεμβασιώτης, επικεφαλής της Βενέτης παρομοίωσε με το «Γεφύρι

της Άρτας». Έκανε λόγο για μια επίπονη προσπάθεια αλλά πρόσθεσε πως η Παγωτά Δωδώνη είχε πάντα μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά του καθώς εργάστηκε σε αυτήν πριν από 40 χρόνια, σαν πωλητής στο κατάστημα της στο Μαρούσι την περίοδο 1984-1985.

Οι συμφωνίες με τις τράπεζες και το «διαφορετικό σενάριο»

Όπως ανακοίνωσε επίσημα την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Βενέτη, Παναγιώτης Μονεμβασιώτης, ολοκληρώθηκε, ύστερα από δύο έτη, η εξαγορά των χρεών της προς τις τράπεζες, συνολικού τιμήματος περίπου 40 εκατ. ευρώ (ονομαστική αξία). Παράλληλα, ολοκληρώθηκε η αγορά του συνόλου των μετοχών της εταιρείας από αλλοδαπή εταιρεία με έδρα την Κύπρο. Η αγορά συνιστά το αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας σειράς διαπραγματεύσεων με πέντε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που είχαν αναλάβει τη διαχείριση της Παγωτά Δωδώνη και διαμεσολαβήτρια την Grant Thornton. Ειδικότερα, μετά από ενδελεχή έλεγχο των προς αγορά δανείων, η Βενέτη ίδρυσε ξεχωριστή εταιρεία, για να αποκτήσει τις δανειακές απαιτήσεις της Παγωτά Δωδώνη από τους προαναφερόμενους διαχειριστές, ύψους 40 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, ολοκληρώθηκε η διαδικασία εξαγοράς των μετοχών της Παγωτά Δωδώνη, εγχείρημα που απαιτούσε την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ επτά διαφορετικών μερών και την αντιμετώπιση πληθώρας δυσεπίλυτων ζητημάτων. Με τον τρόπο αυτό, υλοποιήθηκε το σύνολο του σχεδιασμού για την εξ ολοκλήρου εξαγορά της εταιρείας, ώστε να μπορεί να προχωρήσει η ένταξή της σε διαδικασία εξυγίανσης.

Ο κ. Μονεμβασιώτης υπενθύμισε πως η Βενέτης είχε συμμετάσχει στο σχετικό διαγωνισμό το 2021, με την Παγωτά Δωδώνη να διεκδικούν ακόμη η ΕΛΓΕΚΑ του Αλέξανδρου Κατσιώτη, η Kρι Κρι του Παναγιώτη Τσινάβου και η Impala Invest του Δημήτρη Βιντζηλαίου στην οποία ανήκει η Creta Farms. Η επενδυτική εταιρεία First Runner με επικεφαλής των Αλέξανδρο Κατσιώτη, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΛΓΕΚΑ αναδείχθηκε τότε προτιμητέος επενδυτής αλλά τελικά το εγχείρημα αυτό δεν ευοδώθηκε με την «σκυτάλη» να περνάει στην συνέχεια στην Βενέτης, που είχε καταταχθεί δεύτερος μεταξύ των διεκδικητών. Με διαφορετικούς όρους και με «νέο σενάριο» όπως επεσήμανε ο κ. Μονεμβασιώτης και ενώ η Bενέτης είχε αρχίσει να αναπτύσσει το δικό του concept τζελατερίας/γαλακτοπωλείου με την επωνυμία Cremeria Veneti

Τα μεγέθη της Παγωτά Δωδώνη σήμερα

Μετά λοιπόν από μια επίμονη και επίπονη προσπάθεια, η Βενέτης αποκτά την Παγωτά Δωδώνη που αυτή την στιγμή διατηρεί ένα δίκτυο 40 καταστημάτων (39 franchise, ψυγεία πώλησης συσκευασμένου παγωτού σε επιλεγμένα σούπερ μάρκετ και αρτοποιεία καθώς και συνεργασίες HoReCa σε πάνω από 1.500 σημεία σε όλη την Ελλάδα. Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ανήλθε το 2023 στα 6.988.995 ευρώ έναντι 5.941.079 ευρώ το 2022, σημειώνοντας αύξηση 18%. Τα αποτελέσματα προ φόρων το 2023 ήταν ζημιές -3.332.059 ευρώ έναντι -2.206.915 ευρώ το 2022. Τα EBITDA ήταν περίπου 150.000 ευρω. Επίσης, όπως ανέφερε στην σχετική συνέντευξη Τύπου ο CEO της εταιρείας Χαράλαμπος Σαββίνος, στο πρώτο πεντάμηνο του 2024 «τρέχει» με ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 15%, με την συνεισφορά των ανατιμήσεων σε αυτή την επίδοση να υπολογίζεται περί το 3%. Ο ίδιος κατέθεσε την εκτίμηση πως η φετινή χρονιά θα κλείσει με αύξηση τζίρο της τάξης τουλάχιστον του +10 %

Η Παγωτά Δωδώνη απαριθμεί 50 υπαλλήλους. Το εργοστάσιο βρίσκεται στην Παλλήνη, όπου θα συνεχισθεί σε πρώτη φάση η παραγωγή του παγωτού, ενώ όπως αποκάλυψε ο κύριος Μονεμβασιώτης εκεί πρόκειται να μεταφερθεί και η παραγωγή του παγωτού για τα καταστήματα με τα διάφορα σήματα του Ομίλου Βενέτη. Βέβαια τόνισε πως τόσο αυτή η μονάδα όσο και εκείνη της Βενέτης στην Μεταμόρφωση βρίσκονται σε κατοικημένες περιοχές και πρέπει να μετακινηθούν. Σημείωσε όπως πως η γραφειοκρατία καθιστά μια τέτοια εξέλιξη πολύ δύσκολη, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «παλεύει» 6 χρόνια για να μεταφέρει την μονάδα της Βενέτης στην Βοιωτία.

Όπως επίσης ανέφερε ο κύριος Μονεμβασιώτης, «η Παγωτά Δωδώνη είναι μια ελληνική εταιρεία που συνδέθηκε ιστορικά με την αυθεντικότητα και τις άριστης ποιότητας πρώτες ύλες. Όλοι έχουμε μια ανάμνηση από τα Παγωτά Δωδώνη. H ελληνικότητα, η αυθεντικό-τητα, η αγνότητα των υλικών είναι οι αξίες που διαχρονικά συνδέουν τη Βενέτη με τη Δωδώνη. Πήραμε στα χέρια μας το “θεϊκό παγωτό”. Για εμάς, νέα τάση είναι το αληθινό παγωτό. Από φυσικό γάλα. Από αληθινή φάρμα που σέβεται τα ζώα της. Είμαστε εδώ για να ξεκινήσουμε μια νέα εποχή στο ελληνικό παγωτό».

Οι στόχοι για την συνέχεια

Η Βενέτης αναμένεται να προχωρήσει σε επενδύσεις ύψους 10 εκατ. ευρώ μέσα στην επόμενη διετία για την αγορά της φάρμας, την αναβάθμιση του μηχανολογικού εξοπλισμού της μονάδας της Παγωτά Δωδώνη στην Παλλήνη και τον εκσυγχρονισμό του δικτύου καταστημάτων.

Αναλυτικότερα, οι στόχοι της Βενέτη για την Παγωτά Δωδώνη είναι η ολοκλήρωση των διαδικασιών εξυγίανσης, για τις οποίες θα χρειαστούν 2-3 χρόνια, η επένδυση στο φυσικό γάλα με εξαγορά ελληνικής φάρμας γάλακτος και η ανάπτυξη νέων προϊόντων που να βασίζονται σε αυτό. Η φάρμα έχει ήδη βρεθεί, βρίσκεται στη Βοιωτία και παράγει ημερησίως 5.000 κιλά γάλακτος, πραγματοποιώντας πωλήσεις σε μεγάλες επιχειρήσεις. Δεν είναι τυχαίο πως η Παγωτά Δωδώνη διαθέτει ανανεωμένη εταιρική εικόνα, καθώς στο logo έχει προστεθεί η εικόνα μιας αγελάδας και ενός αρνιού, προκειμένου να τονιστεί η επένδυση της Βενέτης στο φυσικό γάλα.

Παράλληλα, η εταιρεία θα επενδύσει στην απόκτηση νέου σύγχρονου εξοπλισμού, στην αναβάθμιση των καταστημάτων του σημερινού δικτύου και στην ανάπτυξη νέων σημείων πώλησης με νέο concept καταστημάτων. Το νέo, εξελιγμένο concept καταστημάτων Παγωτά Δωδώνη θα είναι παράλληλα Gelateria, Γαλακτοπωλείο και Ζαχαροπλαστείο με υπερψυγμένο γλυκό. Τα νέα καταστήματα θα προσφέρουν παραδοσιακές γεύσεις και προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας με κύριο συστατικό το φυσικό γάλα, αλλά και ροφήματα, φυσικούς χυμούς και ιταλικό καφέ. Tα καταστήματα με το σήμα Cremeria Veneti θα ενταχθούν στο δίκτυο της Παγωτά Δωδώνη ενώ πρόθεση του ομίλου Bενέτη είναι να δημιουργηθούν 2-3 εταιρικά καταστήματα σε περιοχές και σημεία, που θα αναδεικνύουν το νέο concept. O κ. Mονεμβασιώτης ανέφερε επίσης πως άμεσα θα υπάρξουν συναντήσεις με τους υπάρχοντες franchisees, οι οποίοι ίδιοι θα επιλέξουν εάν θέλουν να ακολουθήσουν το νέο concept, το οποίο, σημειώνεται, πως περιλαμβάνει υψηλότερα κόστη καθώς απαιτεί για παράδειγμα περισσότερο προσωπικό.

Επιπρόσθετα, ο κ. Μονεμβασιώτης ανέφερε πως θα καταβληθεί προσπάθεια να αυξηθεί η διανομή στα σούπερ μάρκετ, θα συνεχιστεί η επένδυση στο κανάλι του HORECA ενώ υπογράμμισε πως η μικρή λιανικής δεν ενδιαφέρει την επιχείρηση, ούτε στην νέα εποχή της. Ακόμη ανέφερε πως σε βάθος χρόνου το «θεϊκό παγωτό» της Δωδώνη θα διαθέτει παρουσία και στα καταστήματα του δικτύου της Βενέτης.

Η πορεία της ΠΑΓΩΤΑ ΔΩΔΩΝΗ στην Ελληνική αγορά

Η ΠΑΓΩΤΑ ΔΩΔΩΝΗ καθιέρωσε το θεσμό του εξειδικευμένου καταστήματος παγωτού κατακτώντας την 1η θέση στην αγορά της Ελλάδας και δημιουργώντας τη μεγαλύτερη αλυσίδα παγωτού. Με διαρκείς καινοτομίες και αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, με πιστοποίηση ISO 9001 και HACCP για τη διασφάλιση της υγιεινής και την ποιότητας των προϊόντων της, η ΠΑΓΩΤΑ ΔΩΔΩΝΗ ήταν από τις πρωτοπόρες εταιρείες παγωτού. Η εταιρεία έχει δημιουργήσει πάνω από 200 διαφορετικές γεύσεις παγωτού, λανσάροντας με επιτυχία τις πιο πρωτοποριακές γεύσεις για την εποχή τους, όπως τα διάσημα παρφέ, οι γιαουρτογεύσεις, τα σορμπέ, οι γκουρμέ, το chocorello ή το chili ανανάς.

Η εταιρεία Παγωτά Δωδώνη ξεκίνησε το 1967 όταν ο Βασίλης Μπλέτσος και η Σοφία Ξήτα από την Ήπειρο, άνοιξαν το πρώτο γαλακτοπωλείο τους στην Κυψέλη. Δέκα χρόνια αργότερα πραγματοποιήθηκε η μεταφορά στις σημερινές ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της στην Παλλήνη Αττικής ενώ το 1984 λειτούργησε και το πρώτο ιδιόκτητο κατάστημα Δωδώνη στην Κηφισιά Αττικής που αποτελεί και την πρώτη gelateria στην Ελλάδα. Το 1985 εγκαινιάστηκε το πρώτο κατάστημα franchise στο Χαλάνδρι. Tα 90s αποτέλεσαν την χρυσή δεκαετία της εταιρείας καθώς την περίοδο 1991-1995 καταγράφηκε σημαντική ανάπτυξη μέσω του μοντέλου δικαιόχρησης με 17 νέα καταστήματα Δωδώνη ενώ μεταξύ των ετών 1995- 1999 η Δωδώνη προχώρησε σε δυναμικές κινήσεις ανάπτυξης, εισάγοντας νέα τεχνολογία παραγωγής δημιουργώντας μικροβιολογικό και χημικό εργαστήριο στις εγκαταστάσεις της και επενδύοντας στον εκσυγχρονισμό της με νέα συστήματα ποιότητας και πιστοποιήσεις ISO & HACCP.

To 1999 η εταιρεία εξαγοράστηκε από τον επενδυτικό όμιλο GLOBAL FINANCE, ενώ την ίδια χρονιά λανσαρίστηκε το συσκευασμένο παγωτό Δωδώνη. Λίγό πριν το 2000 το δίκτυο των καταστημάτων είχε πλέον ξεπεράσει τα 100 ενώ ακολούθησε μια ακόμη επταετία ανάπτυξης, με την εταιρεία να προχωρά στην παρουσίαση και ενός νέου μοντέλου καταστήματος με νέες κατηγορίες προϊόντων εκτός παγωτού (γλυκά, σνακ, καφέ, γαρνιρίσματα), το οποίο έτυχε ευρείας αποδοχής. Βέβαια η κίνηση αυτή προήλθε από την ανάγκη εξεύρεσης μιας απάντησης στην όξυνση του ανταγωνισμού, που άρχιζε να απειλεί την κερδοφορία και την ίδια την βιωσιμότητα των καταστημάτων του δικτύου.

Το 2007 η Παγωτά Δωδώνη καταγράφει ρεκόρ πωλήσεων καθώς ο τζίρος της ξεπερνά τα 115 εκατ. ευρώ ενώ τα EBITDA κυμαίνονται πάνω από 4,5 εκατ. ευρω. Το δίκτυο αριθμεί πλέον περίπου 180 καταστήματα. Την ίδια χρονιά η εταιρεία πωλείται στην NBGI και πλέον ξεκινάει μια πορεία υποχώρησης καθώς καλείται πλέον, σύμφωνα με τους ανθρώπους της, να διαχειριστεί έναν υπέρογκο δανεισμό. Το 2011 η κρίση στην αγορά οδηγεί στα πρώτα σημάδια αδυναμίας πληρωμών τραπεζικών δανείων ενώ το 2012 ξεσπά φωτιά στη μονάδα παραγωγής προκαλώντας ζημιές ύψους 3 εκατ. ευρώ και οδηγώντας σε οριστική στάση πληρωμών προς τις τράπεζες. Οι μετοχές και τα σήματα της εταιρείας υποθηκεύονται, αλλά εκείνη συνεχίζει να δίνει την μάχη της προχωρώντας σε σημαντικές περικοπές αλλά και ιδρύοντας την θυγατρική chillbox, προκειμένου να αξιοποιήσει την τάση fro-yo, που κερδίζει σταθερά έδαφος. Το 2016 η NBGI πωλείται στη Stage Capital, που δεν δείχνει διάθεση να στηρίζει την Παγωτά Δωδώνη, και έτσι το 2020 έρχεται το ναδίρ για την εταιρεία. Η κρίση της πανδημίας αλλά και η πώληση της Chillbox (25% όγκου πωλήσεων της Δωδώνης) οδηγούν στην συρρίκνωση των μεγεθών με τον τζίρο να ανέρχεται στα 4 εκατ. ευρώ και τα ΕΒΙΤDA να είναι μηδενικά, χάρη στα μέτρα κυβερνητικής στήριξης και μόνο.

Τα τελευταία τρία χρόνια η εταιρεία καταγράφει θετική πορεία και πλέον ένα νέο κεφάλαιο ξεκινά για την ιστορική μάρκα, που συνεχίζει να «σκοράρει» πολύ ψηλά όσον αφορά το brand awareness.

Keywords
εταιρεία, εταιρεία, παγωτο, τραπεζες, κυπρος, grant, ελγεκα, runner, franchise, horeca, ελλαδα, ebitda, ευρω, ceo, νέα, logo, παγωτα, δωδωνη, iso, global, finance, σνακ, βιωσιμότητα, θυγατρική, stage, capital, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , αξια, Καλή Χρονιά, φωτια, εσπα 2021, αποτελεσματα, horeca, δωδωνη, εδρα, ζωα, κηφισια, πωλειται, σηματα, σνακ, τα νεα, ψυγεια, capital, ceo, iso, runner, αγορα, αυξηση, αρτοποιεια, βενετης, βοιωτια, βιωσιμότητα, βρισκεται, γαλα, δειχνει, δικτυο, εγχειρημα, εδαφος, ευρω, εκτιμηση, ελγεκα, εβδομαδα, εξελιξη, επενδυτης, επενδυσεις, εποχη, επτα, επιτυχια, ερχεται, ετη, ετων, τεχνολογια, ιδια, θυγατρική, εικονα, κεφαλαιο, κινηση, κυψελη, κυκλος, κιλα, λογο, ναδιρ, παντα, παγωτα, παλληνη, παρουσιαση, πιστοποιηση, πωλησεις, ρεκορ, ροφηματα, συνεχεια, σουπερ μαρκετ, σημαδια, σορμπε, σοφια, σουπερ, ταση, τζιρος, τρια, φαρμα, φυσικο, χαλανδρι, χρυση, αλυσιδα, ανηκει, ebitda, finance, franchise, γευσεις, γλυκο, global, grant, ηπειρο, καρδια, logo, πωληση, σημα, stage, ξεκινησε, χερια, ζαχαροπλαστειο
Αναζητήσεις
panagiotis-monemvasiotis-venetis-pos-apektise-tin-etaireia-stin-opoia-ergazotan-prin-40-chronia.htm
Τυχαία Θέματα