Πάνω από 4 εκατ. δολάρια σε κρυπτονομίσματα διοχετεύτηκαν στον ουκρανικό στρατό

Καθώς η κεντρική τράπεζα της Ουκρανίας περιορίζει τις ψηφιακές μεταφορές χρημάτων μετά την κήρυξη στρατιωτικού νόμου, Ουκρανοί στρέφονται επίσης στα κρυπτονομίσματα.

Οι δωρεές που διοχετεύονται στον ουκρανικό στρατό σε κρυπτονομίσματα όπως το bitcoin ανέρχονται σε εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με νέα στοιχεία από την εταιρεία ανάλυσης Blockchain Elliptic, γράφει το CNBC

Η έρευνα δείχνει ότι 4,1 εκατομμύρια δολάρια σε crypto έχουν συγκεντρωθεί από μη κυβερνητικές οργανώσεις και ομάδες εθελοντών στην Ουκρανία από την έναρξη της εισβολής, συμπεριλαμβανομένης μιας δωρεάς 3 εκατομμυρίων δολαρίων την Παρασκευή (25/2).

Μόνο την Πέμπτη, μια ΜΚΟ έλαβε πάνω από 675.000 δολάρια σε bitcoin και μέχρι το πρωί της Παρασκευής, ο αριθμός αυτός είχε αυξηθεί σε περισσότερα από 3,4 εκατομμύρια δολάρια χάρη σε αυτήν την εφάπαξ δωρεά 3 εκατομμυρίων δολαρίων.

Για χρόνια, οι εθελοντικοί οργανισμοί διαδραμάτισαν κρίσιμο ρόλο στη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας. Αυτοί οι οργανισμοί έχουν αυξήσει το έργο του στρατού της Ουκρανίας προσφέροντας πρόσθετους πόρους και ανθρώπινο δυναμικό. Όταν ο φιλορώσος πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς ανατράπηκε το 2014, για παράδειγμα, λεγεώνες οργανωμένων εθελοντών συγκεντρώθηκαν για να υποστηρίξουν τους διαδηλωτές.

Συνήθως, αυτοί οι οργανισμοί λαμβάνουν κεφάλαια από ιδιώτες δωρητές μέσω τραπεζικών γραμμών ή εφαρμογών πληρωμών, αλλά κρυπτονομίσματα, όπως το bitcoin, έχουν αναδειχθεί ως σημαντική εναλλακτική μέθοδος χρηματοδότησης, καθώς επιτρέπουν γρήγορες, διασυνοριακές δωρεές που παρακάμπτουν χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που ενδέχεται να εμποδίσουν τις πληρωμές στην Ουκρανία .

«Το κρυπτονόμισμα είναι ιδιαίτερα κατάλληλο για διεθνή συγκέντρωση κεφαλαίων επειδή δεν σέβεται τα εθνικά σύνορα και είναι ανθεκτικό στη λογοκρισία – δεν υπάρχει κεντρική Αρχή που να μπορεί να μπλοκάρει τις συναλλαγές, για παράδειγμα ως απάντηση σε κυρώσεις», δήλωσε ο Τομ Ρόμπινσον, επικεφαλής επιστήμονας της Elliptic.

Οι ακτιβιστές έχουν αναπτύξει το crypto για διάφορους σκοπούς, συμπεριλαμβανομένου του εξοπλισμού του ουκρανικού στρατού με στρατιωτικό εξοπλισμό, ιατρικές προμήθειες και drones, καθώς και για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης μιας εφαρμογής αναγνώρισης προσώπου που προσδιορίζει αν κάποιος είναι Ρώσος μισθοφόρος ή κατάσκοπος.

«Το κρυπτονόμισμα χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο για τον πόλεμο crowdfund (συλλογική χρηματοδότηση), με τη σιωπηρή έγκριση των κυβερνήσεων», δήλωσε ο Ρόμπινσον της Elliptic, που πουλά εργαλεία ανάλυσης blockchain σε τράπεζες και μερικές από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Binance και Circle.

Μια τέτοια ομάδα, η Come Back Alive, η οποία άρχισε να δέχεται κρυπτονομίσματα το 2018, παρέχει στον στρατό εξοπλισμό, υπηρεσίες εκπαίδευσης και ιατρικές προμήθειες. Χρηματοδότησε επίσης την ανάπτυξη ενός συστήματος αναγνώρισης και στόχευσης με βάση drone για μονάδες ουκρανικού πυροβολικού.

Άλλες ομάδες που υποστηρίζουν τις προσπάθειες της ουκρανικής αντίστασης έχουν ζητήσει δωρεές σε περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης, όπως μη ανταλλάξιμα μάρκες ή NFT.

Καθώς η κεντρική τράπεζα της Ουκρανίας περιορίζει τις ψηφιακές μεταφορές χρημάτων μετά την κήρυξη στρατιωτικού νόμου - και η Μόσχα εξαπολύει αεροπορικές επιδρομές και χερσαία στρατεύματα - ορισμένοι Ουκρανοί στρέφονται επίσης στα κρυπτονομίσματα.

Το Kuna, ένα δημοφιλές ουκρανικό ανταλλακτήριο crypto, δείχνει ότι οι εγχώριοι αγοραστές πληρώνουν ένα ασφάλιστρο για το σταθερό νόμισμα USDT της Tether, το οποίο είναι συνδεδεμένο με την τιμή του δολαρίου ΗΠΑ.

«Δεν έχουμε εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση. Δεν εμπιστευόμαστε το τραπεζικό σύστημα. Δεν εμπιστευόμαστε το τοπικό νόμισμα», δήλωσε ο Michael Chobanian, ιδρυτής της Kuna, σε συνέντευξή του στο Coindesk. «Η πλειονότητα των ανθρώπων δεν έχει τίποτα άλλο να επιλέξει εκτός από το crypto».

Keywords
Τυχαία Θέματα