Παντελής Κάπρος, πρώην πρόεδρος ΡΑΕ: Έδωσε στοιχεία για καπέλο 39% στην τιμή του ρεύματος

«Ουρανοκατέβατα» χαρακτήρισε τα κέρδη των εταιρειών, δίνοντας στοιχεία ότι οι καταναλωτές πλήρωσαν καπέλο 39% επί της δίκαιης τιμής του ρεύματος την περίοδο Αύγουστου – Σεπτεμβρίου 2021.     

Ο καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας και Επιχειρησιακής Έρευνας στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Η/Υ του ΕΜΠ Παντελής Κάπρος και πρώτος πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) την περίοδο 2000-2004, έκανε ενδιαφέρουσες δηλώσεις για το πολύ επίκαιρο θέμα του ενεργειακού κόστους κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε συνέδριο που διοργάνωσε

η ηλεκτρονική ιστοσελίδα energypress.gr.

Ο κ. Κάπρος κατακεραύνωσε τη ΔΕΗ και τις εταιρείες παραγωγής ΑΠΕ ως προς τον προσδιορισμό της τιμής της Mwh και υπερασπίστηκε την πράσινη μετάβαση.

Με την παρέμβαση του, ο κ. Κάπρος είπε ότι δεν είναι λάθος η στροφή προς καθαρές μορφές ενέργειας αλλά το λάθος είναι αλλού. Ανέφερε ότι μέσα από το Χρηματιστήριο Ενέργειας θα έπρεπε να περνούν ποσότητες προς τιμολόγηση που αναλογούν στο 15% της συνολικής παραγωγής ενέργειας και όχι το 100% όπως συμβαίνει σήμερα. Αντίθετα ποσοστά 80% με 85% θα έπρεπε να παρέχονται μέσα από διμερή συμβόλαια (PPAs) μεταξύ παραγωγών και αγοραστών ενέργειας, όπως είναι η βιομηχανία και η βιοτεχνία που εντάσσεται στη Μέση Τάση.

Τα στοιχεία του καθηγητή του ΕΜΠ

Ο κ. Κάπρος παρουσίασε πίνακα με την άντληση δημοσίων δεδομένων από το Χρηματιστήριο Ενέργειας αναδεικνύοντας ότι οι παραγωγοί ενέργειας έχουν απροσδόκητα κέρδη τα οποία ξεπερνούν το κόστος παραγωγής ενέργειας , συνυπολογίζοντας και την απόδοση του κεφαλαίου, με βάση τα στοιχεία Αυγούστου και Σεπτεμβρίου 2021.

Με «καπέλο» 39% πληρώνουν οι καταναλωτές την τιμή της Mwh

Πιο αναλυτικά το «windfallprofit» για το λιγνίτη ήταν υψηλότερο κατά 25%, για το αέριο ήταν στο μηδέν την εξεταζόμενη περίοδο δηλαδή δεν έφερε κέρδος στον εγχώριο σύστημα τιμολόγησης. Οι υδροηλεκτρικές μονάδες έλαβαν τιμή κατά 112% υψηλότερη σε σχέση με το πραγματικό κόστος που ήταν τα 80 ευρώ ανά Mwh και τιμολογήθηκαν από τη ΔΕΗ στα 170 ευρώ ανά Mwh. Οι μονάδες των ΑΠΕ από τα 55 ευρώ ανά Mwh ως πραγματικό κόστος τιμολογήθηκαν σε 135 ευρώ ανά Mwh δίνοντας ποσοστιαίο κέρδος145% ενώ οι εισαγωγές ρεύματος δεν εμφάνισαν απροσδόκητο κέρδος και ήταν στο μηδέν.

Σύμφωνα με την ανάλυση του κ Κάπρου η δίκαιη τιμή για τον καταναλωτή είναι τα 101 ευρώ ανά Mwh και όχι τα 140 ευρώ ανά Mwh την εξεταζόμενη περίοδο Αύγουστου – Σεπτεμβρίου 2021, πληρώντας «καπέλο» 39% στην τιμή ανά Mwh.

Το αέριο συμμετείχε με ποσοστό 37% στη συνολική παραγωγή ρεύματος , και οι ΑΠΕ με ποσοστό 32%. Ο λιγνίτης με 10% και οι μονάδες των υδροηλεκτρικών κατά 10%.Το συμπέρασμα από την ανάλυση του έγκριτου καθηγητή του ΕΜΠ παρουσιάζουν τη ΔΕΗ με συμμετοχή στο 20% στη συνολική παραγωγή να αποκομίζει ποσοστιαία κέρδη135% ενώ οι ΑΠΕ με συμμετοχή κατά 32% στη συνολική παραγωγή ενέργειας αποκομίζουν απροσδόκητο ποσοστιαίο κέρδος κατά 145%.

ΕΒΙΚΕΝ : Μας άλλαξαν τα συμβόλαια οι πάροχοι ενέργειας.

Στο πάνελ συμμετείχε και ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ Αντώνης Κοντολέων, ο όποιος αναφερόμενος στην παρουσίαση του κ Κάπρου έκανε λόγο σε «αλήθειες». Τόνισε ότι η βιομηχανία θέλει ανταγωνιστικές τιμές στην ενέργεια για να είναι σε θέση η εγχώρια βιομηχανία να ανταγωνιστεί τις αντίστοιχες μονάδες της Ιταλίας και των άλλων ισχυρών της Ε.Ε. Επισήμανε ότι η βιομηχανία την περασμένη Άνοιξη υπέστη «ΣΟΚ» καθώς οι πάροχοι ενέργειας κατήγγειλαν τα προηγούμενα συμβόλαια και στη θέση τους έφεραν καινούργια με την εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Πάντως ο Νικόλαος Ζαχαριάδης διευθύνων σύμβουλος της Elpedison που συμμετείχε στο πάνελ δεν συμμερίστηκε τις απόψεις του καθηγητή Παντελή Κάπρο για τις τιμές, επισημαίνοντας ότι η αγορά ενέργειας είναι στο στάδιο μετάβασης, λέγοντας ότι το ρίσκο είναι υψηλό για τους παραγωγούς και τα διμερή συμβόλαια θα είναι μία διέξοδος συμβάλλοντας στην αποκλιμάκωση των τιμών.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα