Παπουτσάνης: Η vegan στροφή, το αυξημένο κόστος και οι 50 νέες φόρμουλες ανά έτος

Τι αναφέρει η διευθύντρια marketing Ειρήνη Χατζηιωακειμίδου για το σχεδιασμό της νέας σειράς προϊόντων «Aromatics». 

Ως «φυσική συνέχεια» για την ιστορία και την πορεία της Παπουτσάνης, θεωρείται από τα στελέχη της το λανσάρισμα των προϊόντων Vegan, τα οποία βρίσκονται στα ράφια των καταστημάτων εδώ και μερικές εβδομάδες, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή για την εταιρεία, ακόμα πιο

φιλική προς το περιβάλλον.

Σε αυτή τη στροφή φυσικά συνέβαλαν και οι τελευταίες τάσεις της αγοράς, παγκοσμίως. Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με στοιχεία από τη Euromonitor, ότι το 2020 περίπου 1 στα 4 λανσαρίσματα προϊόντων προσωπικής φροντίδας στην Ευρώπη ήταν vegan ή organic και περισσότερα από 1 στα 5 προσφέρονταν σε οικολογική συσκευασία (ανακυκλώσιμη, ανακυκλωμένη, με λιγότερο πλαστικό).

Ως εκ τούτου προκύπτει ότι σταδιακά περισσότερες βιομηχανίες καλλυντικών στρέφονται σε συνθέσεις που είναι φιλικές για το περιβάλλον, παρουσιάζουν βιώσιμες προϊοντικές προτάσεις και αξιοποιούν ανακυκλώσιμα υλικά στις συσκευασίες, δηλαδή με μια λέξη ‘’vegan’’.

H εταιρεία προχώρησε στην έρευνα και ανάπτυξη της συγκεκριμένης τάσης εν μέσω ρευστού οικονομικού περιβάλλοντος, παρά το γεγονός ότι είχε, συνολικά, αυξημένο κόστος, καθώς εκτός από το κόστος πιστοποίησης του τελικού προϊόντος, σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας «απαιτείται πολύ προσεκτική επιλογή προμηθευτών και vegan πιστοποιημένων πρώτων υλών και συστατικών, που μπορεί να ανεβάζουν σημαντικά το συνολική δαπάνη για τη φόρμουλα».

Σε αυτό το πλαίσιο, η Παπουτσάνης λάνσαρε πρόσφατα τη νέα σειρά καλλυντικών Aromatics, η σύνθεση των οποίων είναι 100% vegan και δρα πολυεπίπεδα, χάρη στην αλόη, τα προβιοτικά και τη βιταμίνη Ε, έχει στραφεί σε συνθέσεις πιο φιλικές προς το περιβάλλον, προσφέροντας σειρές καλλυντικών με πιστοποιήσεις Vegan, Cosmos Natural, Ecolabel, καθώς και πιστοποιημένες RSPO σαπωνόμαζες που προέρχονται από φυσικές πρώτες ύλες σε ποσοστό >92% καθώς και σειρές υγρών καλλυντικών με ποσοστό φυσικών συστατικών >95%.

Έχει, δε, δημιουργήσει για την ξενοδοχειακή αγορά τα πιστοποιημένα προϊόντα Olivia Thinks και Olivia, καθώς και τις νέες σειρές για το 2022 «Good to Declare» και «Le Jardin Med», ενώ χρησιμοποιεί υλικά συσκευασίας που είναι 100% ανακυκλώσιμα.

Έχει, επίσης, πετύχει μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 27% ανά τόνο την τελευταία 5ετία και προωθεί την ελαχιστοποίηση των στερεών και υγρών αποβλήτων για την επόμενη 3ετία.

Πόσο δύσκολο ήταν, όμως, για την εταιρεία να κάνει αυτό το καινούριο βήμα από την άποψη της απουσίας σχετικού προηγούμενου. Όπως αναφέρει η διευθύντρια marketing της εταιρείας Ειρήνη Χατζηιωακειμίδου «ο σχεδιασμός της νέας σειράς Aromatics, διήρκεσε αρκετούς μήνες, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι και από πλευράς R&D προηγήθηκε προσεκτική επιλογή και αξιολόγηση των πρώτων υλών και αρωμάτων. Παράλληλα, το marketing δημιούργησε το branding και σχεδίασε και υλοποιεί την προϊοντική τοποθέτηση και την επικοινωνία της σειράς».

Εξάλλου, κατά κάποιο τρόπο, πρόκειται για έναν δρόμο χωρίς επιστροφή: Κατά την κ. Χατζηιωακειμίδου, το μέλλον της καλλυντικής βιομηχανίας – αλλά και άλλων βιομηχανιών – θα εστιάζει στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και στην ανάπτυξη προϊόντων με περιβαλλοντική πιστοποίηση. Στην παγκόσμια αγορά καλλυντικών, οι καταναλωτές ήδη στρέφονται σε προϊόντα με προέλευση και πρώτες ύλες που σέβονται το περιβάλλον και είναι cruelty free προϊόντα, δηλαδή κατά την παρασκευή τους δεν πραγματοποιούνται πειράματα σε ζώα. Το σίγουρο είναι ότι η Παπουτσάνης θα συνεχίσει να δεσμεύεται με προϊόντα που θα παραμείνουν υψηλής ποιότητας και θα διατηρούν τη βιωσιμότητα».

Πραγματικά, τα ποσά που δαπανώνται, πλέον, στην συγκεκριμένη αγορά είναι πάρα πολλά, καταδεικνύοντας το σημαντικό ρεύμα της vegan κοινότητας: Μια νέα μελέτη με τίτλο Vegan Cosmetics – Global Market Trajectory & Analytics από τους Global Industry Analysts διαπιστώνει ότι η αγορά των vegan καλλυντικών αναμένεται να φτάσει τα 20,6 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ μέχρι το 2026, γεγονός που φανερώνει τη μεγάλη τάση των καταναλωτών να προχωρούν σε αγορές που αφήνουν θετικό αποτύπωμα στο περιβάλλον.
Σύμφωνα, πάντως, με την κ. Χατζηιωακειμίδου, παρότι η σειρά βρίσκεται στα καταστήματα μόλις μερικές εβδομάδες, έχει γίνει ήδη αγαπητή στους καταναλωτές και τα σχόλια για τα προϊόντα είναι προς τη θετική κατεύθυνση.

Επιπρόσθετα, η Παπουτσάνης με βλέμμα στραμμένο στις παγκόσμιες τάσεις και στο μέλλον που γεννά η βιωσιμότητα δημιούργησε για τον ξενοδοχειακό κλάδο waterless προτάσεις προϊόντων, πιο συγκεκριμένα solid shampoo & solid shower gel, οι οποίες έχουν σημαντικά μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα κατά την παραγωγή και χρήση τους, καθώς απαιτούν λιγότερη χρήση νερού κατά την παραγωγή και διατίθενται σε συσκευασίες από ανακυκλωμένο χαρτί. Παράλληλα, σε όλες τις ξενοδοχειακές σειρές η Παπουτσάνης προωθεί τις επαναγεμιζόμενες (refillable) συσκευασίες και τα επαναγεμιζόμενα dispensers, τα οποία συνδυάζει με ανακυκλώσιμες συσκευασίες doypacks, παραγόμενες με 80% λιγότερο πλαστικό.

Κύριος, πάντως, υπεύθυνος για το καινούριο αυτό βήμα είναι το τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης της εταιρείας, ενώ στα εργαστήρια της Παπουτσάνης αναπτύσσονται πάνω από 50 νέες φόρμουλες το χρόνο. Για το 2022, προγραμματίζονται, επιπρόσθετες επενδύσεις και ανάπτυξη καινούριων προϊόντων, με την εταιρεία να προχωρά σε ανακοινώσεις μέσα στη χρονιά. Εξάλλου, πληροφορίες θέλουν την Παπουτσάνης να βρίσκεται στην τελική ευθεία του σχεδιασμού μιας μονάδας σε χώρα της Κεντρικής Ευρώπης.

Όλα αυτά συμβαίνουν με φόντο ένα έτος με θετικό πρόσημο για την Παπουτσάνης, καθώς ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ήταν αυξημένος κατά 24% το εννεάμηνο του 2021 συγκριτικά με το 2020, ανερχόμενος σε 38,2 εκατ. ευρώ.

Τα, δε, κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 5,1 εκατ. ευρώ, έναντι 4,6 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2020, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 4 εκατ. ευρώ έναντι 3,5 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2020.

Keywords
Τυχαία Θέματα