Πάρκο Ελευθερίας: Οι δωρεάν δράσεις του Ιουνίου στο Athens Book Space

Αναλυτικά το πρόγραμμα.

Παρουσίαση βιβλίου «ΑΓΩΝΙΣΜΟΣ-ΣΤΑΣΙΣ ΥΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ» του Δημήτρη Βαρδουλάκη
Μετάφραση: Γιώργος Καράμπελας, Εκδόσεις Νήσος

Τετάρτη 26 Ιουνίου, 19:00

Στην εκδήλωση μιλούν οι: Αθηνά Αθανασίου, Καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Γεράσιμος Κακολύρης, Αναπληρωτής Καθηγητής Φιλοσοφίας στο ΕΚΠΑ.

Συντονίζει ο Στέφανος Ρέγκας, Διδάκτορας Φιλοσοφίας


Λίγα λόγια για το βιβλίο

Πώς μπορούμε να στοχαστούμε τη δημοκρατία σε μία κοσμική εποχή που
ενστερνίζεται μία οντολογία χωρίς τίποτα το υπερβατικό; Ο Δημήτρης Βαρδουλάκης ξεκινά από την παρατήρηση ότι μια τέτοια οντολογία αντιμετωπίζει ανέκαθεν το πρόβλημα του να εξηγήσει πώς μπορούμε να διαφοροποιήσουμε τις πράξεις. Αν το Είναι δεν έχει διαφορετικές ιδιότητες, τότε πώς μπορούμε να πούμε ότι μια πράξη είναι καλή ή κακή, πώς μπορούμε να πούμε καν ότι μια πράξη διαφέρει από μια άλλη;

Παλαιότεροι μονιστές φιλόσοφοι όπως ο Σπινόζα ισχυρίζονται ότι οι δράσεις διαφέρουν γιατί έχουν διαφορετικούς σκοπούς και, ως εκ τούτου, διαφορετικά αποτελέσματα. Διαιρετικές κοινωνικές και πολιτικές ομάδες, όμως, έχουν συγκρουόμενους σκοπούς. Αυτό οδηγεί στον αγωνισμό ως καίριο στοιχείο της δημοκρατίας. Το βιβλίο περιλαμβάνει μία σειρά διαλέξεων που ο Δημήτρης Βαρδουλάκης έκανε τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια ως επισκέπτης καθηγητής στο Πάντειο, οι οποίες έτσι παρουσιάζουν ένα συνολικό φάσμα της φιλοσοφικής του δουλειάς.


Λίγα λόγια για το συγγραφέα

Ο Δημήτρης Βαρδουλάκης είναι Έλληνας φιλόσοφος και Αναπληρωτής Καθηγητής
Φιλοσοφίας στη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και Επικοινωνιακών Τεχνών
του Πανεπιστημίου Western Sydney.

Παρουσίαση συλλογής ποιημάτων της Σόνιας Ζαχαράτου «ΤΟ ΧΑΟΣ ΕΙΠΕ»

Εκδόσεις Συρτάρι

Πέμπτη 27 Ιουνίου, 19:30

Στην παρουσίαση συμμετέχουν οι: Άννα Γρίβα, φιλόλογος, ποιήτρια, Γιάννης Πανούσης, ομότιμος καθηγητής, πρώην πρύτανης Πανεπιστημίου Θράκης, Γιώργος Βουζουλίδης, ερευνητής ανθρώπινων συστημάτων. Ποιήματα θα διαβάσει η Σοφία Φιλιππίδου, ηθοποιός, σκηνοθέτης, συγγραφέας. Μουσική σύμπραξη: ντουέτο Anima, Αναστασία Δουλφή, τραγούδι, Ανδρέας Στεργίου, κιθάρα.

Η ποίηση δημιουργήθηκε πριν ακόμη από τον πεζό λόγο, γιατί τρέφεται από τα βαθύτερα αισθήματά μας, γιατί ο ρυθμός συνέδεε και συνδέει τους ανθρώπους, γιατί είναι η αυθόρμητη έκφραση για τους πόθους και τους μεταφυσικούς φόβους μας, για τις ανεξήγητες απορίες, για την υπαρξιακή αγωνία μας. Είναι υπέρβαση της καθημερινότητας, είναι κρυμμένη στο άλεκτο, στο ανείπωτο, είναι σαρκοφάγος, άγριο ζώο, είναι η ανάσυρση από το ασυνείδητό μας σκοτεινών επιθυμιών, άγνωστων συναισθημάτων. Είναι ανάσυρση εσωτερικών δακρύων, πενθών, ερώτων, εύθραυστων και ασυνεχών νοημάτων, είναι κραυγή απελπισίας. Η ποίηση δείχνει ανάγλυφη και την ψυχολογία των ανθρώπων σε κάθε στροφή της Ιστορίας. Οι κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες, οι καλοί καιροί και οι ταραγμένοι πάντα ενέπνεαν και πάντα θα εμπνέουν.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Σόνια Ζαχαράτου γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Έχει εργαστεί στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο, στη δημόσια τηλεόραση και σε ραδιοφωνικούς σταθμούς. Έχει εκδώσει 12 βιβλία και έχει συμμετάσχει σε συλλογικές εκδόσεις. Υπηρετεί το μυθιστόρημα, την ποίηση, το θέατρο. Έργα της έχουν παρουσιαστεί στο Διεθνές Φεστιβάλ «Αναλόγιο 2016» και «Αναλόγιο 2023», καθώς και σε αθηναϊκές σκηνές και Φεστιβάλ. Έχει διακριθεί και τιμηθεί από την Ελληνική Επιτροπή του ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Keywords
Αναζητήσεις
parko-eleftherias-oi-dorean-draseis-tou-iouniou-sto-athens-book-space.htm
Τυχαία Θέματα