Περιστέρης: Στόχος να καταστεί η Γεκ Τέρνα κυρίαρχη δύναμη - Δεν αποχωρούμε από τον ενεργειακό τομέα

Για τον κλάδο των Παραχωρήσεων ο επικεφαλής της ΓΕΚ Τέρνα τόνισε ότι η συνεισφορά του τομέα στις οικονομικές επιδόσεις του Ομίλου θα αυξηθεί σημαντικά τις επόμενες περιόδους με την εμπορική λειτουργία διαφόρων νέων έργων

Δεν θα αποχωρήσει από τον χώρο της ενέργειας ο όμιλος ΓΕΚ Τέρνα, αλλά θα συμμετάσχει πολύ δυναμικά και σε νέα projects. Ο όμιλος στοχεύει να παραμείνει κυρίαρχη δύναμη στις υποδομές και τις παραχωρήσεις, όπου έχει ένα από τα μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια στην Ευρώπη στον εν λόγω

τομέα μετά και την απόκτηση της Αττικής Οδού, όμως θα παραμείνει και στον κλάδο της ενέργειας, καθώς προβλέπεται το δικαίωμα συμμετοχής κατά 50% στα έργα αποθήκευσης καθώς και στα υπεράκτια αιολικά.

«Δεν φεύγουμε από την ενέργεια. Η συμφωνία προβλέπει ότι η ΓΕΚ Τέρνα θα είναι συνεπενδυτής της Masdar κατά 50% σε όλα τα νέα έργα αντλησιοταμίευσης αλλά και στα υπεράκτια αιολικά. Η συμμετοχή αυτή θα διατηρήσει την επενδυτική μας παρουσία σε πολλά υποσχόμενους νέους τομείς ενεργειακών υποδομών, ενώ λειτουργεί προς όφελος και της θυγατρικής μας ΤΕΡΝΑ (σ.σ. κατασκευαστικός βραχίονας του ομίλου) που διατηρεί πρωταγωνιστικό ρόλο στην κατασκευή καίριας σημασίας ενεργειακών έργων», τόνισε ο ιδρυτής και επικεφαλής του ομίλου Γιώργος Περιστέρης, κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων.

Παράλληλα, μετά την έγκριση από τη γενική συνέλευση της ΓΕΚ Τέρνα της πώλησης της θυγατρικής Τέρνα Ενεργειακή στο αραβικών συμφερόντων επενδυτικό σχήμα Masdar, βαίνει προς ολοκλήρωση ένα από τα μεγαλύτερα deals στην ελληνική αγορά. Πρόκειται για μια συμφωνία, που προβλέπει το 37% των μετοχών που ελέγχει η ΓΕΚ Τέρνα στην «πράσινη» θυγατρική, να φέρει ρευστότητα 900 εκατ. ευρώ στη μητρική, βελτιώνοντας παράλληλα το χρηματοδοτικό προφίλ του ομίλου, καθώς θα αφαιρεθεί και σχετικός δανεισμός ύψους 1,1 δισ. ευρώ.

Μέχρι το τέλος του έτους, ήτοι μέσα στο επόμενο δίμηνο αναμένεται να τρέξουν όλες οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης της Τέρνα Ενεργειακή. To σύνολο του deal πώλησης της εταιρείας θα ανέλθει στα 3,2 δισ. ευρώ, καθιστώντας το ως τη μεγαλύτερη άμεση ξένη επένδυση στην ιστορία της εγχώριας επιχειρηματικότητας.

Στην ομιλία του ο κ. Περιστέρης τόνισε πως «η συναλλαγή αυτή δεν είναι μία μεμονωμένη κίνηση. Αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου στρατηγικού σχεδιασμού, που εκτυλίσσεται εδώ και χρόνια και που στόχο έχει να καταστήσει τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κυρίαρχη δύναμη στον τομέα των υποδομών κάθε είδους σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει πράγματι κατακτήσει ηγετική θέση στους τομείς των κατασκευών και των παραχωρήσεων, έχοντας πλέον στο χαρτοφυλάκιό της έργα και υποδομές πολύ μεγάλης αξίας, που διασφαλίζουν ένα ακόμα καλύτερο μέλλον για τους εργαζόμενους, τους συνεργάτες και φυσικά τους μετόχους μας, όλους εσάς.

Στον τομέα των μεταφορικών υποδομών, εξασφαλίσαμε πρωταγωνιστικό ρόλο στο έργο του ΒΟΑΚ, που αποτελεί το μεγαλύτερο έργο αυτοκινητοδρόμου αυτή την περίοδο στην Ευρώπη.

Επίσης, εμπλουτίζουμε το χαρτοφυλάκιό μας με νέα έργα διαχείρισης απορριμμάτων στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας με συνολικό προϋπολογισμό της τάξης των 450 εκατ. ευρώ και δυναμικότητας άνω τον 300.000 τόνων, που καθιστούν τον Όμιλο πρωταγωνιστή και σε αυτό το κομμάτι της αγοράς σε συνδυασμό με τα έργα της Ηπείρου και της Πελοποννήσου, που ήδη βρίσκονται σε λειτουργία.

Κι επιπλέον, όπως σε ανύποπτο χρόνο σάς είχαμε ενημερώσει, επεκτεινόμαστε και στα έργα διαχείρισης υδάτινων πόρων, στα οποία έχουμε στρέψει δυναμικά το ενδιαφέρον μας, καταγράφοντας τα πρώτα επιτυχημένα αποτελέσματα».

Ο κ. Περιστέρης παραδέχθηκε πώς υπάρχει θέμα εξεύρεσης προσωπικού, σημειώνοντας πως σε γειτονικές αγορές (π.χ. Ρουμανία) που αντιμετωπίζουν αντίστοιχα ζητήματα η Πολιτεία κινείται ευέλικτα επιτρέποντας την εισαγωγή εργαζομένων με μεγαλύτερη ταχύτητα και ευκολία, ενώ στην Ελλάδα παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα. «Τόσο στα δημόσια όσο και στα ιδιωτικά έργα, εμείς εκτελούμε με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα, άρα δεν έχουμε καθυστερήσεις οφειλόμενες σε εμάς», ανάφερε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι στον κατασκευαστικό τομέα, το ανεκτέλεστο κατά το τέλος του Α’ Εξαμήνου του 2024, συμπεριλαμβανομένων των προς υπογραφή συμβάσεων και των έργων που αφορούν σε ίδιες επενδύσεις, διαμορφώθηκε σε 5 δισ. ευρώ, ενώ ο κύκλος εργασιών ξεπέρασε το 1,5 δισ. ευρώ. Σημειώνεται δε ότι ο όμιλος έχει εκφράσει την πρόθεση επέκτασης των δραστηριοτήτων μέσω του τομέα κατασκευών στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

Για τον κλάδο των Παραχωρήσεων ο επικεφαλής της ΓΕΚ Τέρνα τόνισε ότι η συνεισφορά του τομέα στις οικονομικές επιδόσεις του Ομίλου θα αυξηθεί σημαντικά τις επόμενες περιόδους με την εμπορική λειτουργία διαφόρων νέων έργων. Αυτό έχει ξεκινήσει ήδη με τη νωρίτερα του αναμενόμενου έναρξη της παραχώρησης της Αττικής Οδού.

Χαρακτήρισε "άθλο" την πρόωρη μετάβαση της Αττικής Οδού τονίζοντας ότι αυτό που επετεύχθη, δηλαδή η απολύτως ομαλή μετάβαση του αυτοκινητοδρόμου από τον προηγούμενο παραχωρησιούχο στη Γεκ Τερνα, ήταν ένα πολύ δύσκολο και πολύπλοκο εγχείρημα που ολοκληρώθηκε σε λίγες μόλις ημέρες, ενώ αρχικά προγραμματιζόταν να γίνει εντός πέντε μηνών.

"Δεν πιστεύω ότι άλλος όμιλος πέρα από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα μπορούσε να το πετύχει αυτό. Και για αυτό αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στα στελέχη μας που πέτυχαν αυτόν τον άθλο", ανέφερε ο κ. Περιστέρης..

Ολόκληρη η ομιλία του Γιώργου Περιστέρη:

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η ανωτέρω συμφωνία, προβλέπει τη δυνατότητα συμμετοχής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στη νέα γενιά των επενδύσεων στην παραγωγή κι αποθήκευση καθαρής ενέργειας που θα υλοποιήσει στο μέλλον η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, όπως μεταξύ άλλων στα έργα αντλησιοταμίευσης και στα υπεράκτια αιολικά πάρκα. Η συμμετοχή αυτή θα διατηρήσει την επενδυτική μας παρουσία σε πολλά υποσχόμενους νέους τομείς ενεργειακών υποδομών, ενώ λειτουργεί προς όφελος και της θυγατρικής μας ΤΕΡΝΑ που διατηρεί πρωταγωνιστικό ρόλο στην κατασκευή καίριας σημασίας ενεργειακών έργων.

Επιτρέψτε μου να επαναλάβω, διότι έχει μεγάλη σημασία για να κατανοήσουμε πώς κινούμαστε για το μέλλον, ότι η συναλλαγή αυτή δεν είναι μία μεμονωμένη κίνηση. Αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου στρατηγικού σχεδιασμού, που εκτυλίσσεται εδώ και χρόνια και που στόχο έχει να καταστήσει την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κυρίαρχη δύναμη στον τομέα των υποδομών κάθε είδους σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Και η προσπάθειά μας αποδίδει καρπούς. Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει πράγματι κατακτήσει ηγετική θέση στους τομείς των κατασκευών και των παραχωρήσεων, έχοντας πλέον στο χαρτοφυλάκιό της έργα και υποδομές πολύ μεγάλης αξίας, που διασφαλίζουν ένα ακόμα καλύτερο μέλλον για τους εργαζόμενους, τους συνεργάτες και φυσικά τους μετόχους μας, όλους εσάς.

Στον τομέα των μεταφορικών υποδομών, εξασφαλίσαμε πρωταγωνιστικό ρόλο στο έργο του ΒΟΑΚ, που αποτελεί το μεγαλύτερο έργο αυτοκινητοδρόμου αυτή την περίοδο στην Ευρώπη. Επίσης, εμπλουτίζουμε το χαρτοφυλάκιό μας με νέα έργα διαχείρισης απορριμμάτων στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας με συνολικό προϋπολογισμό της τάξης των 450 εκατ. ευρώ και δυναμικότητας άνω τον 300.000 τόνων που καθιστούν τον Όμιλο πρωταγωνιστή και σε
αυτό το κομμάτι της αγοράς σε συνδυασμό με τα έργα της Ηπείρου και της Πελοποννήσου, που ήδη βρίσκονται σε λειτουργία.
Κι επιπλέον, όπως σε ανύποπτο χρόνο σας είχαμε ενημερώσει, επεκτεινόμαστε και στα έργα διαχείρισης υδάτινων πόρων, στα οποία έχουμε στρέψει δυναμικά το ενδιαφέρον μας, καταγράφοντας τα πρώτα επιτυχημένα αποτελέσματα.

Σε ό,τι αφορά στο μέλλον, η συνεισφορά του κλάδου των Παραχωρήσεων στις οικονομικές επιδόσεις του Ομίλου θα αυξηθεί σημαντικά τις επόμενες περιόδους με την εμπορική λειτουργία διαφόρων νέων έργων. Αυτό έχει ξεκινήσει ήδη με τη νωρίτερα του αναμενόμενου έναρξη της παραχώρησης της Αττικής Οδού.

Επιτρέψτε μου σε αυτό το σημείο να τονίσω ότι αυτό που επετεύχθη, δηλαδή η απολύτως ομαλή μετάβαση του αυτοκινητοδρόμου από τον προηγούμενο παραχωρησιούχο στον Όμιλό μας ήταν ένα πολύ δυσκολο και πολύπλοκο εγχείρημα που ολοκληρώθηκε σε λίγες μόλις ημέρες, ενώ αρχικά προγραμματιζόταν να γίνει εντός πέντε μηνών. Δεν πιστεύω ότι άλλος Όμιλος πέρα από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα μπορούσε να το πετύχει αυτό. Και για αυτό αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στα στελέχη μας που πέτυχαν αυτόν τον άθλο.
Κυρίες και κύριοι μέτοχοι,
Ο προγραμματισμός μας δεν σταματάει εδώ. Συνεχώς προετοιμαζόμαστε για νέα έργα που έρχονται στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, στοχεύοντας στην διεύρυνση και διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου μας. Παραμένουμε πιστοί σε αυτήν την πορεία δυναμικής ανάπτυξης και αφοσιωμένοι στην
επιβράβευση της εμπιστοσύνης σας.

Keywords
Αναζητήσεις
peristeris-stochos-na-katastei-i-gek-terna-kyriarchi-dynami---den-apochoroume-apo-ton-energeiako-tomea.htm
Τυχαία Θέματα