Πόλεμος στην Ουκρανία, αγορές πανικού στη Γερμανία

Ένα déjá-vu: Όπως και στον πρώτο χρόνο της πανδημίας, έτσι και τώρα, οι Γερμανοί συσσωρεύουν τρόφιμα μεγάλης διάρκειας ζωής λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

Εδώ κι εβδομάδες, όταν ακόμη δεν είχε ξεκινήσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά η ατμόσφαιρα μύριζε μπαρούτι, μπαίνοντας σε πολλά σούπερ-μάρκετ πολλά ράφια κυρίως με ηλιέλαιο, ήταν άδεια. Ρωτήσαμε μάλιστα έναν πωλητή πότε θα έρθουν αυτά τα προϊόντα και μας είπε, την επόμενη εβδομάδα.

Πέρασαν από τότε πολλές εβδομάδες, η ρωσική εισβολή βρίσκεται στην 20ή ημέρα και τώρα οι Γερμανοί καταναλωτές συμπεριφέρονται

όπως και την πρώτη χρονιά της πανδημίας, όπου τα χαρτιά τουαλέτας είχαν εξαφανιστεί παρά τις διαβεβαιώσεις των πωλητών ότι υπάρχει επάρκεια στην αγορά.

Τέσσερις φιάλες λαδιού ανά πελάτη

Ο πόλεμος στην Ουκρανία αφήνει το αποτύπωμά του και στη Γερμανία. Γιατί εκτός από την αύξηση της τιμής της βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης, αυξάνονται και οι τιμές τροφίμων, που θεωρούνται βασικά για ένα γερμανικό νοικοκυριό, όπως το ηλιέλαιο και το κραμβέλαιο. Έλληνας ιδιοκτήτης εστιατορίου στη Βόννη μας έλεγε τις προάλλες χαρακτηριστικά ότι την τελευταία φορά που αγόρασε ηλιέλαιο, το οποίο χρησιμοποιεί για να τηγανίσει πατάτες, πλήρωσε το πεντόκιλο 10 ευρώ πιο ακριβά. Στις συζητήσεις που γίνονται στο Facebook γίνεται λόγος για έκρηξη τιμών. Για παράδειγμα, ενώ το 2021 το μπουκάλι μαγειρικού λαδιού κόστιζε κάτω από 1 ευρώ, στο μεταξύ κοστίζει 1,80 ευρώ, εφόσον βέβαια υπάρχει διαθέσιμο. Δημοσιεύματα σε έντυπα του κλάδου τροφίμων αναφέρουν ότι το Aldi-Süd αναγκάστηκε να πάρει μέτρα και πωλεί λάδι δικής του μάρκας με το δελτίο. Ο αγοραστής δεν μπορεί να αγοράσει πάνω από 4 μπουκάλια τη φορά. Ίδιες ελλείψεις παρατηρούνται και στα προϊόντα σιταριού. Τα ράφια με αλεύρι, μαγιά, ζύμες, μακαρόνια, κονσέρβες και αντίστοιχα προϊόντα αδειάζουν σταδιακά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel τώρα και το Metrο που έχει ως πελάτες μόνο χονδρέμπορους δίνει τρόφιμα κι άλλα είδη με το δελτίο. "Στον τομέα μαγειρικού λαδιού καταγράφεται τελευταία μεγάλη ζήτηση" ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση. „Ως εκ τούτου θα μπορούσε να υπάρχει περιορισμένη διαθεσιμότητα για ένα διάστημα σε ορισμένα αγαθά και προκειμένου να εξασφαλιστεί η διαθεσιμότητα σε όσο το δυνατόν περισσότερους πελάτες, ορίστηκε προσωρινά η πώληση μιας μέγιστης ποσότητας σε ορισμένα προϊόντα". Για ποια προϊόντα πρόκειται και ποιες ποσότητες, δεν αναφέρει η επιχείρηση. Και επειδή ένα μεγάλο τμήμα της πελατείας της είναι γαστρονόμοι, για να λειτουργήσουν τα μαγαζιά τους χρειάζονται να εξασφαλίσουν είδη και σε ποσότητες.

Εκκλήσεις για αλληλεγγύη

Η κατάσταση είναι τέτοια που η Ομοσπονδιακή Ένωση Γερμανικού Εμπορίου Τροφίμων (BVLH) αναγκάστηκε να κάνει έκκληση να σταματήσουν οι αγορές πανικού. " Όπως στην αρχή της κρίσης του κορωνοϊού, οι πελάτες θα πρέπει να συμπεριφέρονται με αλληλεγγύη μεταξύ τους και να αγοράζουν προϊόντα μόνο σε κανονικές ποσότητες" δήλωσε ο εκπρόσωπος της ένωσης Κρίστιαν Μπέτεχερ στις εφημερίδες του δικτύου RND. „Η εμπορική ένωση δεν έχει ακόμη πληροφορίες για ελλείψεις σε εθνικό επίπεδο, για παράδειγμα ηλιέλαιου, στα καταστήματα λιανικής πώλησης. Η Ουκρανία είναι ένας σημαντικός προμηθευτής πρώτων υλών για ηλιέλαιο, η χώρα αντιπροσωπεύει το 51% της διαθέσιμης ποσότητας στην παγκόσμια αγορά και είναι μια από τις σημαντικότερες χώρες εισαγωγής για τη Γερμανία».

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που επικρίνουν αυτή την καταναλωτική συμπεριφορά και θυμίζουν ακριβώς ότι η Γερμανία πέρασε το πρώτο αυστηρό λοκντάουν χωρίς να της λείψει κάποιο βασικό είδος διατροφής. Βέβαια τυχόν ελλείψεις σε μαγειρικό λάδι θα μπορούσαν να αναδειχθούν σε μεγάλο πρόβλημα, διότι εκτός του πολέμου στην Ουκρανία πέρυσι δύο μεγάλοι Ευρωπαίοι παραγωγοί του κλάδου έκλεισαν τα εργοστάσιά τους, όπως αποκάλυψε η κλαδική εφημερίδα Lebensmittelzeitung. Ο πρόεδρος της Ένωσης Γερμανών Αγροτών Γιόχιμ Ρίκβιντ μιλώντας στην εφημερίδα Augsburger Allgemeine εξέφρασε την υπόθεση ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη άνοδο των τιμών και μάλιστα ότι το κόστος είναι υψηλό και για τους αγρότες. " Ήδη στα λιπάσματα καταγράφονται οι πρώτες ενδείξεις για ελλείψεις στην αγορά, οι τιμές είναι ήδη ψηλές και θα γίνουν υψηλότερες όσο αυξάνεται η τιμή του φυσικού αερίου. Αυτό βέβαια με τη σειρά του θα μπορούσε να επηρεάσει τις τιμές και τη διαθεσιμότητα αλεύρων και προϊόντων σιτηρών".

Πηγή: DW

Keywords
Τυχαία Θέματα