Πρέσβης Τουρκίας στην Ελλάδα: Το «πλοίο» μιας ομοσπονδίας στην Κύπρο έχει πια αποπλεύσει

Το "πλοίο" μιας ομοσπονδιακής λύσης στην Κύπρο έχει πλέον αποπλεύσει, τόνισε ο πρέσβης της Τουρκίας στην Ελλάδα, κ. Burak Ozugerin, μιλώντας, στο πλαίσιο του συνεδρίου Athens Energy Dialogues, με τον δημοσιογράφο Μανώλη Κωστίδη.

Σύμφωνα με τον Τούρκο διπλωμάτη, ο οποίος ερωτήθηκε για την αλλαγή

στάσης από πλευράς της Άγκυρας προς μια κατεύθυνση λύσης δύο κρατών στην Κύπρο, "η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία ως λύση δεν αποτελούσε μια απλή θέση ορισμένων αξιωματούχων του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, αλλά εξέφραζε για δεκαετίες τη βούληση των δύο κοινοτήτων στο νησί. Πλέον, ωστόσο δεν υπάρχουν οι πολιτικές προϋποθέσεις για μια τέτοια λύση".

Όπως σημείωσε ο κ. Ozugerin, "δεν μπορούμε να χωρέσουμε τη νέα πραγματικότητα στα παλιά σχήματα".

"Τουρκία και Τουρκοκύπριοι συμμετέχουν ενεργητικά σε κάθε διαπραγμάτευση για την επίλυση των ζητημάτων στην Κύπρο από τη δεκαετία του ‘60, πριν ακόμη άνθρωπος πατήσει στο φεγγάρι", ανέφερε, καταλογίζοντας στην ελληνοκυπριακή πλευρά απουσία πολιτικής βούλησης για λύση.

Εκφράζοντας τις πάγιες θέσεις της Τουρκίας, ο πρέσβης εκτίμησε ότι "στην Κύπρο, οι ενεργειακοί πόροι οι οποίοι έχουν ανακαλυφθεί στα ανοιχτά του νησιού προς το παρόν δεν έχουν φέρει ιδιαίτερη χαρά σε κανέναν", υπονοώντας τις διαφορές που έχουν προκύψει ως προς την εκμετάλλευσή τους.

"Η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να εγκαταλείψει τη διεκδίκησή της να εκμεταλλευτεί μονομερώς τους πόρους οι οποίοι έχουν ανακαλυφθεί, καθώς κάτι τέτοιο θα παραβίαζε τόσο τα δικαιώματα τόσο της Τουρκίας όσο και εκείνα των Τουρκοκυπρίων", είπε ακόμη.

"Το σχήμα 3+1 για τον East Med αποτελεί ένα παράδειγμα αυτής της στάσης της ελληνοκυπριακής πλευράς", πρόσθεσε.

Για τα ευρύτερα ενεργειακά ζητήματα, ο πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα υπογράμμισε ότι "δεν υπάρχει κάτι κακό στο να προσπαθεί μια χώρα να εξασφαλίσει την θέση της στον ενεργειακό "χάρτη". Η θέση σε αυτόν τον χάρτη μετρά και η θέση της Τουρκίας βρίσκεται ακριβώς μεταξύ των κυρίων παραγωγών και των κύριων πελατών".

Σε ό,τι αφορά της σχέσης Ελλάδας και Τουρκίας, ο κ. Ozugerin ανέφερε ότι οι δύο χώρες έχουν ήδη μια επιτυχημένη συνεργασία στο πλαίσιο του αγωγού TAP, ο οποίος ήδη εφοδιάζει με φυσικό αέριο ευρωπαϊκές χώρες.

"Η ενέργεια μπορεί και πρέπει να είναι ένα πεδίο συνεργασίας μεταξύ των διάφορων χωρών - ακόμη και η πρώτη απόπειρα ευρωπαϊκής ενοποίησης ξεκίνησε στη βάση της συνεργασίας στο πεδίο του άνθρακα και του χάλυβα", τόνισε ο Τούρκος πρεσβευτής.

"Ελλάδα και Τουρκία και μπορούμε και πρέπει να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας, αφού σε τελευταία ανάλυση είμαστε σύμμαχοι, αν και αυτό για έναν εξωτερικό παρατηρητή μπορεί να μην είναι ορατό, ειδικά το τελευταίο διάστημα", κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα