Ρέγκλινγκ: Ταμείο Ανάκαμψης και χρηματοδότηση της οικονομίας θα κρίνουν τη μεσοπρόθεσμη ανάκαμψη της Ελλάδας

Στην ανάγκη σωστής αξιοποίησης των 30,9 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος, ώστε να είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει την πραγματική οικονομία εστίασε σήμερα ο επικεφαλής του (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου του Economist.

Αν και έδωσε τα εύσημα στις ελληνικές αρχές για την έγκαιρη προετοιμασία του Εθνικού Σχέδιου Ανάκαμψης, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας εξέφρασε αμφιβολίες για το τελικό αποτύπωμα του στην οικονομία, λέγοντας

πως σημαντικού ύψους κονδύλια θα πρέπει να απορροφηθούν σε μικρό χρονικό διάστημα, κάτι που δεν είναι εύκολο δεδομένων των διαχειριστικών αδυναμιών που έχουν δείξει στο παρελθόν οι ελληνικές αρχές.

Στο σημείο αυτό ο Κλάους Ρέγκλινγκ εστίασε στο κατά πόσο το τραπεζικό σύστημα είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει την οικονομία, με δεδομένο το υψηλό υπόλοιπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων. «Η αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς είναι πολύ θετικές εξελίξεις, ωστόσο θα πρέπει κανείς να έχει κατά νου και τους λόγους για τους οποίους προχώρησαν οι τράπεζες αυτές», είπε χαρακτηριστικά.

Θέλοντας να δείξει πως οι θετικές χρηματοδοτικές συνθήκες δεν θα διαρκέσουν για πάντα, αναφέρθηκε στην άρση του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ (PEPP ), κάτι που τόνισε πως θα έχει επίδραση και στα επιτόκια δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου τα οποία δεν έχουν ακόμη την επενδυτική βαθμίδα.

Ο επικεφαλής του ESM υπογράμμισε ότι είναι εφικτοί οι στόχοι για ρυθμό ανάπτυξης 3,5% φέτος και 6% το 2022 και αποτελούν το βασικό σενάριο του ESM. Προειδοποίησε ωστόσο πως η «μετάλλαξη Δέλτα», ενδέχεται να επιδράσει στον τουρισμό και συνολικά στα μακροοικονομικά και δημοσιονομικά μεγέθη.

Keywords
Τυχαία Θέματα