Σενάριο για μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε ότι «θα πάρουμε κι άλλα μέτρα που θα ανακοινωθούν συλλογικά από την κυβέρνηση».

Με τις πληθωριστικές πιέσεις να συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό εξαιτίας κυρίως της συνεχιζόμενης ανόδου των τιμών στην ενέργεια συμπαρασύροντας τις τιμές σε αγαθά και υπηρεσίες (ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα αυξήθηκε 5,5% τον Ιανουάριο έναντι 4,4% που το Δεκέμβριο), η κυβέρνηση αναγκάζεται να σχεδιάσει νέα μέτρα στήριξης

για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη συνέχιση της επιδότησης στο ρεύμα ενώ υπάρχουν και σκέψεις για προσωρινή μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα.

Όπως είναι γνωστό τα βασικά προϊόντα ευρείας κατανάλωσης όπως ψωμί, γάλα, κρέας, ψάρια, ελαιόλαδο, τυριά, ζυμαρικά, άλευρα, δημητριακά, λαχανικά, καφές, τσάι, αλάτι, ξύδι, διάφορα παρασκευάσματα διατροφής με βάση τα δημητριακά, τα αλεύρια, τα άμυλα, ζώντα ζώα κλπ. επιβαρύνονται με τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% έναντι 24% που είναι ο κανονικός συντελεστής, και ο οποίος ισχύει από την 1/6/2016 ως εφαρμογή του τρίτου μνημονίου , της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά», όλα είναι ανοιχτά ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. «Θα πάρουμε κι άλλα μέτρα που θα ανακοινωθούν συλλογικά από την κυβέρνηση».

Βασικά κριτήρια για τον καθορισμό του μείγματος των μέτρων που θα ληφθούν είναι το δημοσιονομικό κόστος που θα έχουν, κατά πόσο θα ωφελήσουν την κοινωνία και να μπορούν να καλύπτουν όσο γίνεται μεγαλύτερο αριθμό συμπολιτών μας, έχοντας στοιχεία κοινωνικής δικαιοσύνης, εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών.

Στις προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι να υπάρξουν παρεμβάσεις που αφορούν στο ρεύμα και τα τρόφιμα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη. Όπως σημείωσε, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, «αν έχουμε επιπλέον χρήματα, πρέπει να πάμε πρώτα στο ηλεκτρικό και τα τρόφιμα, αυτά καταναλώνει πρώτα ο φτωχότερος».

Άλλωστε συνεχώς το τελευταίο χρονικό διάστημα το οικονομικό επιτελείο επισημαίνει ότι όποτε διαπιστώνεται ότι υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, θα προχωρά σε μειώσεις. Στα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι καθώς όπως φαίνεται οι πληθωριστικές πιέσεις θα συνεχιστούν τους επόμενους μήνες, «ροκανίζοντας» συνεχώς το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών, είναι:

- Η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής. Ήδη στο υπουργείο Οικονομικών έχουν κάνει σχετική μελέτη για το κόστος που θα έχει μία μείωση του φόρου στα κρατικά ταμεία. Ο βασικός προβληματισμός είναι το κατά πόσο μια τέτοια απόφαση θα ωφελήσει την κοινωνία και τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς δηλαδή θα περάσει στον τελικό καταναλωτή ή θα «σβήσει» κάπου στην πορεία.

- Η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα. Ένα μέτρο με υψηλό επίσης δημοσιονομικό κόστος.

- Νέα παρέμβαση στο σκέλος των ενισχύσεων που ελήφθησαν από επιχειρήσεις και επαγγελματίες μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής είτε με περαιτέρω μείωση των ποσών προς επιστροφή είτε με στοχευμένες παρεμβάσεις σε κλάδους που έχουν πληγεί ιδιαίτερα το τελευταίο χρονικό διάστημα. «Αξιολογείται μαζί με τα άλλα μέτρα» δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα