Σκέρτσος: Η ΝΔ είναι η «πιο ανθεκτική παράταξη των 50 χρόνων της Μεταπολίτευσης»

O υπουργός Επικρατείας πήρε θέση για σειρά ζητημάτων της επικαιρότητας, όπως η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, hη διαγραφή του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Μάριου Σαλμά κά.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι κυβέρνηση των πολλών και όχι των λίγων, υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι. Και προσέθεσε: «Δεν κάνουμε εμπόριο ούτε ελπίδας, ούτε πατρίδας, ούτε ευαισθησίας, είμαστε στην πράξη πατριώτες, κοινωνικά ευαίσθητοι, δίκαιοι και αποτελεσματικοί ως κυβέρνηση. Σε αυτό το δρόμο θα βαδίσουμε».

Κάτω από αυτό το γενικό

σχόλιο ο υπουργός Επικρατείας πήρε θέση για σειρά ζητημάτων της επικαιρότητας, όπως η σημερινή συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, τη διαγραφή του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Μάριου Σαλμά κά.

Ξεκινώντας από το τελευταίο, τη διαγραφή Σαλμά δηλαδή, ο Ά. Σκέρτσος διευκρίνισε ότι είναι «ξεκάθαρα μια αυτόνομη κίνηση που αφορά σε μια κριτική που υπερέβη τα εσκαμμένα. Αυτό το οποίο λένε η κυβέρνηση και η Νέα Δημοκρατία, είναι ότι την καλόπιστη και εποικοδομητική κριτική προφανώς και την θέλουμε, την έχουμε ανάγκη, γινόμαστε καλύτεροι, μαθαίνουμε. Η κυβέρνηση δεν δηλώνει ποτέ ότι είναι αλάνθαστη ή ότι τα ξέρει όλα. Αντιθέτως, μαθαίνουμε από τους βουλευτές και κάνουμε διορθωτικές κινήσεις. Επομένως, ναι στην καλόπιστη, εποικοδομητική κριτική, όχι στη λάσπη. Ο κ. Σαλμάς υπερέβη τα εσκαμμένα και ουσιαστικά προχώρησε σε συκοφαντικές καταγγελίες».

Όπως επιχειρηματολόγησε δε, στη συνέχεια, στο κράτος δικαίου όταν κάποιος κάνει μια καταγγελία για κάποιον, οφείλει να αποδείξει το αληθές των καταγγελιών του. «Αντιστοίχως, ο κ. Σαλμάς έκανε κάποιες καταγγελίες, εμείς είμαστε υπέρ της διαφάνειας, υπέρ της νομιμότητας, υπέρ του κράτους δικαίου. Δίνουμε αγώνα για αυτό και μάλιστα έχουμε βελτιώσει τη θέση μας σε πολλούς ευρωπαϊκούς δείκτες ως προς την τήρηση της νομιμότητας και τους κανόνες του κράτους δικαίου». Και, παρακάτω, «ο κ. Σαλμάς έκανε μια καταγγελία πολιτικά και κοινοβουλευτικά, απαντήθηκε από την κυρία Μενδώνη πριν από τρεις μήνες, οι απαντήσεις ήταν πλήρεις, του δόθηκαν όλα τα στοιχεία και η τεκμηρίωση, και παρόλ' αυτά επανήλθε χωρίς δικά του στοιχεία».

Κάνοντας μάλιστα λόγο για «λάσπη», παρατήρησε ότι αυτό «δεν μπορεί να γίνεται ανεκτό από την κυβέρνηση και τη ΝΔ, που έχουν ψηλά ως προτεραιότητα τη σημαία της διαφάνειας και της νομιμότητας παντού, αυτό έχει πει ο πρωθυπουργός».

Στην ουσία της υπόθεσης, «ο κ. Σαλμάς κάνει κάποιες καταγγελίες για διαγωνιστικές διαδικασίες που αφορούν στα κυλικεία των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων. Μιλάμε για 59 αρχαιολογικούς χώρους», σε πολύ λίγους από τους οποίους λειτουργούσαν τα πωλητήρια και τα κυλικεία. Αυτό είναι κάτι που δεν εξυπηρετεί το πολιτιστικό προϊόν μας και ούτε φέρνει έσοδα, εξήγησε.

Γι' αυτό και, συνέχισε, «το υπουργείο Πολιτισμού ομαδοποίησε τους χώρους και έβγαλε ένα διαγωνισμό για όλους. Όσα καταγγέλλει ο κ. Σαλμάς έχουν κριθεί τουλάχιστον έξι φορές από τη δικαιοσύνη, έχουν προσφύγει οι συμμετέχοντες, έχουν απορριφθεί (σ.σ. οι ενστάσεις) και έχει δικαιωθεί το Υπουργείο Πολιτισμού και ο ΟΔΑΠ (σ.σ. Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων), ο αρμόδιος οργανισμός». Με την επισήμανση ότι ουδείς δικαιώθηκε από τους προσφεύγοντες ούτε στον πρώτο ούτε στο δεύτερο διαγωνισμό, κατέληξε λέγοντας ότι «πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά και να δίνουμε σωστές ποιοτικές υπηρεσίες στους ανθρώπους, που έρχονται και επιλέγουν την Ελλάδα».

Στη συνέχεια, ο υπουργός Επικρατείας μίλησε για τη φυσιογνωμία του κυβερνώντος κόμματος: όπως τόνισε, «η ΝΔ είναι ένα λαϊκό, όχι λαϊκίστικο, κόμμα, που σημαίνει ότι είναι κόμμα των πολλών. Ταυτόχρονα, είναι ένα κόμμα πατριωτικό, μεταρρυθμιστικό, φιλελεύθερο και ευρωπαϊκό. Αυτά τα λέει η ιδρυτική διακήρυξη της ΝΔ και ο κ. Σαλμάς, μέχρι πρότινος, ήταν μέλος της ΝΔ, αυτές τις αξίες υπηρετούμε. Όταν λέμε ότι είμαστε λαϊκό κόμμα και λαϊκή κυβέρνηση, αυτό σημαίνει ότι οι πολιτικές μας υπηρετούν τους πολλούς. Όταν η Εργάνη λέει ότι τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν προστεθεί 500.000 νέες θέσεις εργασίας στην ελληνική οικονομία, αυτό είναι μια πολιτική που υπηρετεί τους πολλούς ή τους λίγους; Όταν έχουν προστεθεί 37.500 εκπαιδευτικοί με μόνιμες προσλήψεις στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης, αυτό είναι με τους πολλούς ή με τους λίγους; Ποιους ωφελεί; Όταν έχουν αυξηθεί κατά 10.000 οι υγειονομικοί, γιατροί και νοσηλευτές - δεν φτάνουν, χρειαζόμαστε περισσότερους - αυτό υπηρετεί τους πολλούς ή τους λίγους;».

Ενώ για τα κόκκινα δάνεια είπε, «πολύ καλώς έγινε η ερώτηση, γιατί μάς δίνει τη δυνατότητα να αναδείξουμε τις πολιτικές μας. Έχουν μειωθεί κατά 22 δισ. ευρώ τα κόκκινα δάνεια στην πενταετία. Αυτό εξυπηρετεί τους πολλούς που ήταν χρεωμένοι και έχουν καταφέρει να κάνουν ρυθμίσεις και να ξεχρεώσουν ή τους λίγους;». Με τον τρόπο αυτό, συμπέρανε για το θέμα, «δόθηκε η ευκαιρία να εξηγηθεί αυτό στους βουλευτές».

Σύμφωνα με τον Ά. Σκέρτσο, «εμείς έχουμε ένα και μόνο σκοπό: να πάμε την Ελλάδα μπροστά, να την κάνουμε πιο δίκαιη, πιο παραγωγική, πιο πράσινη, πιο εξωστρεφή, πιο ψηφιακή. Αυτές είναι πολιτικές, οι οποίες υλοποιούνται τα πέντε αυτά χρόνια. Έχουμε καταφέρει σε πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες να κατακτήσουμε κάτι πολύ σημαντικό: την πολιτική σταθερότητα που είναι η βασική και αναγκαία συνθήκη για να μπορούν να υλοποιηθούν αυτές οι μεταρρυθμίσεις και αυτές οι πολιτικές. Αυτό δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να το υπονομεύσουμε με δική μας ευθύνη», ζήτησε επίσης.

Εν τέλει, η ΝΔ είναι η «πιο ανθεκτική παράταξη των 50 χρόνων της Μεταπολίτευσης», είναι «μια παράταξη που έχει βγει πιο δυνατή μέσα από παρά πολλές κρίσεις, που ουσιαστικά ισοπέδωσαν το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα. Και βγήκε πιο δυνατή γιατί έχει τη δυνατότητα να πατάει σε γερές αξίες, να κρατάει το καλύτερο από τη μεγάλη και πλούσια πολιτική παράδοσή μας, και ταυτόχρονα να ανανεώνεται, να διευρύνεται και να συγχρονίζεται με το παρόν».

Και, εν κατακλείδι, «όταν λέμε ότι είμαστε με τους πολλούς, σημαίνει ότι είμαστε και με τους ευάλωτους. Οι μειονότητες σε μια κοινωνία χρειάζονται προστασία. Αυτό σημαίνει κράτος δικαίου, αυτήν την αποστολή και εντολή έχει λάβει ο πρωθυπουργός».

Για τη σημερινή συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο, ο κ. Σκέρτσος είπε: «έχουμε ανοίξει πλέον τους διαύλους επικοινωνίας στο ανώτατο επίπεδο», αλλά και «στο διπλωματικό επίπεδο με τους αρμόδιους υπουργούς Εξωτερικών, αλλά και πιο χαμηλά». Εξ άλλου, συμπλήρωσε, «είναι πολύ καλό να συζητάμε, γιατί αυτό φέρνει ηρεμία. Χρειαζόμαστε την ηρεμία στις σχέσεις με την Τουρκία για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στη συνέχεια εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, χωρίς να αλλάξει τίποτε από τις δικές μας πάγιες θέσεις σε ό,τι αφορά την εθνική κυριαρχία».

Ταυτοχρόνως, ο υπουργός Επικρατείας παρέθεσε τα θετικά αυτής της επικοινωνίας, που είναι «οι μηδενικές παραβιάσεις εδώ και 1,5 χρόνο», «ο πολύ καλύτερος έλεγχος των μεταναστευτικών ροών». Σε σχέση με το 2019, υπενθύμισε, «το μεταναστευτικό έχει χαθεί από την επικαιρότητα, γιατί υπάρχει καλύτερη σχέση γειτονίας». Ενώ αναφέρθηκε και «στις πολύ καλές τουριστικές σχέσεις», μεταξύ των ελληνικών νησιών και των τουρκικών παραλίων, χάρη «στην ειδική βίζα που έχουμε θεσπίσει». Από την άλλη, όμως, ενισχύεται η άμυνα της χώρας: την περασμένη εβδομάδα έγινε η καθέλκυση της δεύτερης φρεγάτας Belharra, η πρώτη θα παραδοθεί μέσα στο 2025, ενώ έγινε προαναγγελία και της τέταρτης.

Η συνέντευξη έκλεισε με τις κάμερες, που θα τοποθετηθούν στον δημόσιο χώρο: ο υπουργός αφού έκανε αυτοκριτική, όπως ανέφερε, για την αδικαιολόγητη, όπως είπε, καθυστέρηση, διευκρίνισε ότι το μέτρο αυτό «δεν αφορά μόνο την οδική ασφάλεια αλλά και την αντιμετώπιση της παραβατικότητας. Είναι πάρα πολύ σημαντικό εργαλείο», επέμεινε και εξήγησε ότι «ο λόγος που έχει καθυστερήσει, ήταν η πολυδιάσπαση των αρμοδιοτήτων και των διαγωνιστικών διαδικασιών. Με κεντρική ανάθεση και σχεδιασμό από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, θα γίνει ένα σύστημα ελέγχου».

Ακόμη, «θα γίνει παρουσίαση του νέου πλαισίου μέσα στον επόμενο μήνα, ως τα μέσα Οκτωβρίου. Θα έχουν τοποθετηθεί μέσα στο 2025». Η καινοτομία έγκειται στο γεγονός ότι οι κλήσεις θα βεβαιώνονται απευθείας, ο παραβάτης θα παίρνει μήνυμα στο κινητό τηλέφωνό του και θα μπορεί να πληρώνει το πρόστιμο ακόμη και επιτόπου. «Αυτές τις εκκρεμότητες που κουβαλάμε από το παρελθόν, πρέπει να τις λύσουμε και θα τις λύσει αυτή η κυβέρνηση. Βρισκόμαστε στο μέσον ενός οκταετούς μετασχηματισμού τους κράτους, της οικονομίας, της κοινωνίας», ήταν η καταληκτική αναφορά του υπουργού Επικρατείας.

Keywords
Αναζητήσεις
skertsos-i-nd-einai-i-pio-anthektiki-parataxi-ton-50-chronon-tis-metapolitefsis.htm
Τυχαία Θέματα