«Σκληραίνει» η πολιτική αντιπαράθεση με φόντο τα Τέμπη- Πρόταση μομφής ή ψήφος εμπιστοσύνης

Εκρηκτική η αντιπαράθεση με φόντο αποκαλύψεις για το μοντάζ σε ηχητικά ντοκουμέντα της μοιραίας νύχτας στα Τέμπη.

Στο κόκκινο η πολιτική αντιπαράθεση μετά την πρόταση δυσπιστίας που αναμένεται να καταθέσει στη βουλή το ΠΑΣΟΚ, με τις πρώτες πληροφορίες να υποστηρίζουν πως κάτι τέτοιο θα λάβει χώρα την Τρίτη.

Συγκεκριμένα, η πρόταση δυσπιστίας μπορεί να κατατεθεί την Τρίτη, όπου στις 3 το μεσημέρι θα υπάρχει Ολομέλεια στη βουλή.

Εφόσον ο Νίκος Ανδρουλάκης πράγματι καταθέσει την πρόταση, η διαδικασία διακόπτεται. Αν μάλιστα, η κυβέρνηση αποφασίσει η όλη διαδικασία να αρχίσει άμεσα, τότε όντως ξεκινά επιτόπου. Επίσης, η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να μετατρέψει την πρόταση δυσπιστίας σε πρόταση εμπιστοσύνης και κατόπιν να διεξαχθεί η ίδια διαδικασία, η οποία θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία.

Να σημειωθεί πως το πολιτικό θερμόμετρο έφτασε στα ύψη μετά το ρεπορτάζ για αλλοιώσεις στοιχείων στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, της εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής». Ακολούθησαν αντιδράσεις από σύσσωμα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα όμως από το ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος με ανάρτηση στα social media γνωστοποίησε την πρόθεσή του να υποβάλει πρόταση δυσπιστίας.

Στη συνέχεια, άρχισε να σχηματίζεται ένα ενιαίο μέτωπο κατά της κυβέρνησης από κόμματα της αντιπολίτευσης καθώς σταδιακά ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και Νέα Αριστερά συντάσσονταν με το ΠΑΣΟΚ.

Ανδρουλάκης: Υπάρχει μόνο ένας δρόμος, η πρόταση δυσπιστίας

Ειδικότερα, ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Απέναντι μας έχουμε μια αδίστακτη αγέλη εξουσίας, που καταπατά ανθρώπινα δικαιώματα και υπονομεύει το κράτος δικαίου. Γι’ αυτό υπάρχει μόνο ένας δρόμος: η πρόταση δυσπιστίας. Αναλαμβάνω τη θεσμική πρωτοβουλία και καλώ όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων».

ΣΥΡΙΖΑ: Αυτονόητο ότι θα υποστηρίξουμε πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Βούλα Κεχαγιά με δική της ανάρτηση επισήμανε πως: «Αυτονόητο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να απαλλαγεί η χώρα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ζητάμε εκλογές. Αυτονόητο ότι θα υποστηρίξουμε πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή για το καλό της κοινωνίας και της χώρας».

Χαρίτσης: Η κυβέρνηση πρέπει να φύγει

Σε ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς αναφέρεται ρητά πως «ο πρόεδρος, Αλέξης Χαρίτσης είπε: Η κυβέρνηση πρέπει να φύγει. Η παραμονή της αποτελεί όνειδος για τη δημοκρατία. Η Νέα Αριστερά θα στηρίξει την πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση. Δεν πάει άλλο».

«Ναι» και από το ΚΚΕ

Αντίστοιχα, το ΚΚΕ ανάφερε πως: «Φυσικά, εφόσον κατατεθεί πρόταση μομφής απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ, το ΚΚΕ θα τη στηρίξει με το δικό του σκεπτικό, όπως κάνει πάντα. Άλλωστε, το ΚΚΕ εκφράζει τη μομφή του απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ καθημερινά, με την πρωτοπόρα συμβολή του στους εργατικούς, λαϊκούς και νεανικούς αγώνες που έχουν στριμώξει την κυβέρνηση και στους οποίους το ΠΑΣΟΚ ήταν, όχι μόνο προκλητικά απόν, αλλά και τις περισσότερες φορές απέναντι».

Συντάσσεται η Ελληνική Λύση

Με ανακοίνωση η Ελληνική Λύση σημειώνει ότι «εννοείται ότι η Ελληνική Λύση θα συνταχθεί με οποιαδήποτε πρωτοβουλία που θα απαλλάξει την Ελλάδα από την ολέθρια κυβέρνηση Μητσοτάκη» αλλά και ότι «με πυροτεχνήματα όμως, δεν κάνεις πολιτική».

Η πρόταση δυσπιστίας ή μομφής κατά της κυβέρνησης της ΝΔ που προτίθεται να καταθέσει την Τρίτη το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ προβλέπεται από το Σύνταγμα, υπό τους όρους της συμμετοχής, αλλά και του χρόνου κατά τον οποίο μπορεί να υποβληθεί.

Συγκεκριμένα στο άρθρο 84 του Συντάγματος:

1. H Kυβέρνηση οφείλει να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής. Mέσα σε δεκαπέντε ημέρες από την ορκωμοσία του Πρωθυπουργού, η Kυβέρνηση υποχρεούται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης της Bουλής και μπορεί να τη ζητεί και οποτεδήποτε άλλοτε. H Bουλή, αν έχουν διακοπεί οι εργασίες της κατά το σχηματισμό της Kυβέρνησης, καλείται μέσα σε δεκαπέντε ημέρες να αποφανθεί για την πρόταση εμπιστοσύνης.

2. H Bουλή μπορεί με απόφασή της να αποσύρει την εμπιστοσύνη της από την Kυβέρνηση ή από μέλος της. Πρόταση δυσπιστίας μπορεί να υποβληθεί μόνο μετά την πάροδο εξαμήνου αφότου η Bουλή απέρριψε πρόταση δυσπιστίας.
H πρόταση δυσπιστίας πρέπει να είναι υπογραμμένη από το ένα έκτο τουλάχιστον των βουλευτών και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα οποία θα διεξαχθεί η συζήτηση.

3. Kατ' εξαίρεση μπορεί να υποβληθεί πρόταση δυσπιστίας και πριν από την πάροδο εξαμήνου, αν είναι υπογραμμένη από την πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

4. H συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας αρχίζει μετά δύο ημέρες από την υποβολή της σχετικής πρότασης, εκτός αν η Kυβέρνηση, σε περίπτωση πρότασης δυσπιστίας, ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση, η οποία δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της.

5. H ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για σαράντα οκτώ ώρες, αν το ζητήσει η Kυβέρνηση.

6. Πρόταση εμπιστοσύνης δεν μπορεί να γίνει δεκτή, αν δεν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών.

Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή, μόνο αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

7. Kατά την ψηφοφορία για τις πιο πάνω προτάσεις ψηφίζουν οι Yπουργοί και Yφυπουργοί που είναι μέλη της Bουλής.

Keywords
Αναζητήσεις
sklirainei-i-politiki-antiparathesi-me-fonto-ta-tebi--protasi-momfis-i-psifos-ebistosynis.htm
Τυχαία Θέματα