Σκυλακάκης: Ικανοποιητικά τα έσοδα τηρουμένων των αναλογιών

Χαμηλότερα το έλλειμμα του προϋπολογισμού τον Ιανουάριο.

Το έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού για τον Ιανουάριο διαμορφώθηκε στο 1,196 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για έλλειμμα 2,243 δισ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2022 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022 και ελλείμματος 1,561 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν πριν από λίγο. Επίσης τα έσοδα κινήθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα έναντι του στόχου, όπως επίσης μικρότερες ήταν και οι δαπάνες. Σύμφωνα μάλιστα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θόδωρο

Σκυλακάκη «τα στοιχεία της εξέλιξης των φορολογικών εσόδων ήταν - τηρουμένων των αναλογιών - ικανοποιητικά για τον Ιανουάριο του 2022. Παρά το γεγονός ότι αναβλήθηκαν οι καταβολές ΦΠΑ και άλλων φόρων για τις 4 Φεβρουαρίου, τα φορολογικά έσοδα ήταν κοντά στον στόχο (-224 εκατ. ευρώ) και θα τον υπερέβαιναν κατά 100 εκατ. ευρώ περίπου, με βάση τις εκτιμήσεις του Γενικού Λογιστηρίου, αν δεν υπήρχε η εν λόγω αναστολή».

Ο Θ. Σκυλακάκης σημείωσε επίσης ότι «ο Ιανουάριος, λόγω της έξαρσης της μετάλλαξης "Ο" και των καιρικών φαινομένων, ήταν ένας δύσκολος οικονομικά μήνας, κάτι που είχε (προσωρινές) επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα, οι οποίες ήδη έχουν αρχίσει να αίρονται, με βάση τα πρώτα στοιχεία από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Η πορεία της οικονομίας - αν δεν υπάρξουν σημαντικές αρνητικές διεθνείς εξελίξεις - αναμένεται να βελτιωθεί στους επόμενους μήνες».

Αναλυτικά σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για τον Ιανουάριο το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 17 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 1,145 δισ. ευρώ και πρωτογενούς ελλείμματος 1,473 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2021.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 3,857 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 608 εκατ. ευρώ ή 13,6% έναντι της εκτίμησης για το αντίστοιχο διάστημα που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022. Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στα μειωμένα έσοδα από φόρους, καθώς και από το ΠΔΕ.

Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 4,089 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 661 εκατ. ευρώ ή 13,9% έναντι του στόχου.

Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 3,888 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 224 εκατ. ευρώ ή 5,5%, έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022. Η μείωση αυτή οφείλεται στην παράταση, έως τις 4 Φεβρουαρίου, της προθεσμίας πληρωμής φορολογικών υποχρεώσεων, στις περιοχές που επλήγησαν από τις χιονοπτώσεις, οι οποίες είχαν καταληκτική ημερομηνία στις 31 Ιανουαρίου. Εξαιρουμένης της παράτασης αυτής και με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία εσόδων μέχρι και τις 4 Φεβρουαρίου, εκτιμάται ότι τα έσοδα από φόρους του μηνός Ιανουαρίου υπερέβησαν τον στόχο κατά 100 εκατ. ευρώ περίπου.

Η ακριβής κατανομή μεταξύ των κατηγοριών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού θα πραγματοποιηθεί με την έκδοση του οριστικού δελτίου.

Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 232 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 54 εκατ. ευρώ από τον στόχο (285 εκατ. ευρώ).

Τα έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 67 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 358 εκατ. ευρώ από τον στόχο (425 εκατ. ευρώ).

Οι δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού για την περίοδο του Ιανουαρίου 2022 ανήλθαν στα 5,054 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1,654 δισ. ευρώ έναντι του στόχου (6,708 δισ. ευρώ), που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022.

Στο σκέλος του Τακτικού Προϋπολογισμού παρουσιάζεται υστέρηση έναντι του στόχου κατά 1,916 δισ. ευρώ, η οποία οφείλεται κυρίως στον ετεροχρονισμό των πληρωμών των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Οι πληρωμές στο σκέλος των επενδυτικών δαπανών ανήλθαν στα 732 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με τον στόχο των 470 εκατ. ευρώ κατά 262 εκατ. ευρώ.

Η προσωρινή εικόνα των κυριότερων πληρωμών των μέτρων κατά της πανδημίας για την περίοδο του Ιανουαρίου, έχει ως εξής:

α) η ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον COVID-19 στις Περιφέρειες, ύψους 114 εκατ. ευρώ, από το ΠΔΕ,

β) η συνεισφορά του Δημοσίου για την αποπληρωμή επιχειρηματικών δανείων πληγέντων δανειοληπτών, ύψους 25 εκατ. ευρώ, από το ΠΔΕ και

γ) η επιδότηση κεφαλαίου κίνησης σε τουριστικές επιχειρήσεις, ύψους 42 εκατ. ευρώ, από το ΠΔΕ.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο του Ιανουαρίου 2022 παρουσιάζονται μειωμένες, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, κατά 355 εκατ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα