Σούπερ μάρκετ: Πρόσθετος τζίρος 230 εκατ. στο οκτάμηνο – Ανάπτυξη 3% και μείωση τιμών -0,1%

Ο τζίρος των 7,7 δισ ευρώ, η ενίσχυση του όγκου πωλήσεων, η σταθερή πορεία ανάπτυξης για την ιδιωτική ετικέτα και η έντονη προωθητική δραστηριότητα. Οι κατηγορίες με τις αξιοσημείωτες επιδόσεις.  

Ανάπτυξη 3% σε αξία πωλήσεων κατέγραψε η αγορά FMCG στο οκτάμηνο του 2024 (Ιανουάριος- Αύγουστο), σύμφωνα με τα στοιχεία της Circana, που, εδώ και αρκετό καιρό, ενσωματώνουν και δεδομένα από την αλυσίδα Lidl. Όσον αφορά τα τυποποιημένα προιόιντα (fixed barcodes) η αύξηση είναι

3,2% ενώ επίσης αυξήθηκε κατά 3.3% και ο όγκος πωλήσεων, γεγονός που σημαίνει πως καταγράφεται μια μικρή υποχώρηση (-0,1%) της τιμής ανά μονάδα.

Ο συνολικός τζίρος του οκταμήνου ξεπέρασε τα 7,77 δισ. ευρώ (από 7,54 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2023), με τα 6,35 δισ. ευρώ να προέρχονται από την κατηγορία των τροφίμων

Στο οκτάμηνο του 2024 και όσον αφορά τις τρεις μεγάλες κατηγορίες προϊόντων (giga categories), εκείνη των τροφίμων ήταν εκείνη που κατέγραψε τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης (3,6%) όσον αφορά την αξία πωλήσεων. Η κατηγορία Οικιακής Φροντίδας (Ηousehold) κατέγραψε άνοδο 0,3% ενώ η κατηγορία Υγείας και Ομορφιάς παρέμεινε σταθερή. Θα πρέπει να σημειωθεί πως η κατηγορία των τροφίμων πρόσφερε το 81,8% του συνολικού τζίρου της αγοράς (59,7% τα τυποποιημένα τρόφιμα και 22,1% τα χύδην προϊόντα)

Αύξηση όγκου πωλήσεων, άνοδος των τιμών στα τρόφιμα

Εστιάζοντας στα τυποποιημένα προϊόντα (fixed barcodes), όπως σημειώθηκε, στο οκτάμηνο του 2024 καταγράφηκε για μικρή μείωση τιμών, ενώ ο όγκος και η αξία πωλήσεων δείχνουν πλέον να συμβαδίζουν. Αναλυτικότερα, στα τρόφιμα καταγράφηκε άνοδος 4% σε αξία πωλήσεων και 3,3% όσον αφορά το όγκο πωλήσεων. Η συνολική κατηγορία Οικιακής Φροντίδας (Ηousehold), που αντιστοιχεί σε 7,7% του συνολικού τζίρου, γνώρισε άνοδο 0,3% σε αξία πωλήσεων λαο 2,4% σε όγκο πωλήσεων, ενώ η αγορά Προσωπικής Φροντίδας και Υγιεινής (ΗΒΑ), που συνεισφέρει το 8,6% των εσόδων της αγοράς παρέμεινε σταθερή σε αξία πωλήσεων και γνώρισε αύξηση 3,8%, σε όγκο πωλήσεων. Σημειώνεται πως και στις τρεις mega categories καταγράφεται αύξηση όγκου πωλήσεων.

Aν προχωρήσουμε σε μια πιο αναλυτική εξέταση όσον αφορά τις τιμές , στα τρόφιμα η τιμή ανά μονάδα αυξήθηκε κατά 0,7%, στα προϊόντα Υγείας και Ομορφιάς υποχώρησε κατά -3,5% και στα προϊόντα Οικιακής Φροντίδας μειώθηκε κατά -2%. Οι μεγαλύτερες μειώσεις τιμών καταγράφονται στα γαλακτοκομικά (-3,2%), στα προϊόντα προσωπικής υγιεινής(-6,4%) και στα καθαριστικά και απορρυπαντικά σπιτιού (-2,2%). Γενικότερα στο οκτάμηνο του 2024 μείωση τιμών καταγράφηκε σε όλες τις κατηγορίες που «μετρά» η Circana εκτός από Snacks, τα Cooking Aids, τα μη αλκοολούχα ποτά και τα κατεψυγμένα τρόφιμα.

Σημαντική άνοδος όγκου και αξίας στα αλκοολούχα

Εξετάζοντας τις επιμέρους κατηγορίες που «μετρά» η Circana και σε επίπεδο αξίας πωλήσεων παρατηρούμε πως όλες οι κατηγορίες τροφίμων καταγράφουν αύξηση στο οκτάμηνο με τα αλκοολούχα (6,9%) αλλά και τα μη αλκοολούχα ποτά (+7,5%) να γνωρίζουν την μεγαλύτερη ανάπτυξη. Επίσης όλες οι κατηγορίες τροφίμων γνώρισαν άνοδο όγκου πωλήσεων πλην των snacks (-0,6%). Την μεγαλύτερη άνοδο σε όγκο πωλήσεων κατέγραψαν τα αλκοολούχα ποτά (+7,8%) και τα γαλακτοκομικά (+7,2%).

Στο 26,7% το μερίδιο των PL

Ακόμη, αξίζει να αναφερθεί πως η ιδιωτική ετικέτα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Circana, συνεχίζει να καταγράφει δυναμική παρουσία στην αγορά αλλά με τον ρυθμό ανάπτυξης της να έχει επιβραδυνθεί. Στο οκτάμηνο του 2024, και καθώς εδώ και αρκετό καιρό συνυπολογίζονται πλέον και τα δεδομένα από την Lidl, το μερίδιο της ιδιωτικής ετικέτας ανήλθε στο 26,7% με τα προϊόντα private label να συνεχίζουν να γνωρίζουν μονοψήφιο πλέον ρυθμό ανάπτυξης (5,3%). Σημειώνεται, βέβαια, πως τα επώνυμα προϊόντα (branded) που αντιστοιχούν στο υπόλοιπο 73,3% του τζίρου καταγράψαν ανάπτυξη 2,4%, επίδοση που σημαίνει πως η ιδιωτική ετικέτα κινήθηκε με υπερδιπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης από αυτό των επώνυμων.. Όπως προκύπτει από το Market View της Circana το μερίδιο αγοράς της ιδιωτικής ετικέτας στις επιμέρους κατηγορίες ανέρχεται πλέον σε 27,4% στα τρόφιμα, 19,9 % στην κατηγορία Υγείας και Ομορφιάς και 26% στα προϊόντα Οικιακής Φροντίδας.

Σταθερά έντονη η προωθητική δραστηριότητα

Όσον αφορά την προωθητική δραστηριότητα που καταγράφεται στην αγορά FMCG, σύμφωνα με τη Circana, το 25,8% των πωλήσεων του οκταμήνου προήλθε από προϊόντα σε καθεστώς έκπτωσης/προσφοράς, σε μια αύξηση 0.9 ποσοστιαίας μονάδας. Η άνοδος παρατηρείται και στις τρείς Giga Categories, καθώς τα αντίστοιχα μεγέθη είναι 25,4% για τα τρόφιμα (+0,7 pp), 29,7,% για τα προϊόντα Υγείας και Ομορφιάς (+1,4 pp) και 27,1% για τα προϊόντα Οικιακής Φροντίδας(+1,5 pp).

Μικρά σημεία και hypermarkets συνεχίζουν να αναπτύσσονται ταχύτερα

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Circana, τα μικρά καταστήματα μέχρι 400 τ.μ., που αντιστοιχούν στο 11,9% του συνολικού τζίρου κατέγραψαν τη μεγαλύτερη άνοδο σε αξία πωλήσεων (+6%) στο οκτάμηνο του 2024. Ακολουθούν τα hypermarkets (πάνω από 2.500 τ.μ.), που γνώρισαν ανάπτυξη 4,1% και διατηρούν μερίδιο 11,5% επί της συνολικής αγοράς. Βέβαια, τη μεγαλύτερη συνεισφορά στις συνολικές πωλήσεις έχουν τα καταστήματα 1.000-2.500 τ.μ. (43,5%), που σημείωσαν άνοδο 3,1%, ενώ ακολουθούν τα καταστήματα 400-1.000 τ.μ., που με μερίδιο αγοράς 33,2 % κατέγραψαν άνοδο 2,1%.

Σε επίπεδο περιφερειών στην Κρήτη, λόγω και θερινής τουριστικής περιόδου, καταγράφηκε η μεγαλύτερη ανάπτυξη (+5,6%) αλλά φυσικά αποτελεί την περιοχή με την μικρότερη συνεισφορά στον συνολικό τζίρο (8%). Η Αττική, που αποτελεί την βασική περιφέρεια όσον αφορά τις πωλήσεις (προσφέρει το 45,7% του τζίρου) γνώρισε άνοδο 2,3%.

Άνοδος 2,5% για τα χύμα προϊόντα

Τέλος τα χύμα ή επι ζυγίω προϊόντα σημαντική άνοδο όσον αφορά την αξία πωλήσεων κατέγραψαν στο οκτάμηνο του 2024, τα λαχανικά (+5,3%), το κρέας (+7,8%) και το κοτόπουλο (+7,9%) ενώ μεγάλη υποχώρηση γνώρισαν τα αλλαντικά (-9,5%). Γενικά η συνολική αγορά των χύμα προϊόντων στα σούπερ μάρκετ κατέγραψε άνοδο 2,5% στο τετράμηνο του 2024

Keywords
Αναζητήσεις
souper-market-prosthetos-tziros-230-ekat-sto-oktamino--anaptyxi-3-kai-meiosi-timon--01.htm
Τυχαία Θέματα