Στην Ελλάδα ο πρόξενος Μ. Ανδρουλάκης: «Τα πυρά πλήττουν ανεξέλεγκτα αμάχους» (Vid)

«Η Μαριούπολη θα μπει σε μια λίστα πόλεων παγκοσμίως που καταστράφηκαν τελείως από τον πόλεμο, όπως η Γκερνίκα, το Στάλινγκραντ, το Γκρόζνι. Μέσα σε 24 ώρες χάθηκαν όλες οι υποδομές στην πόλη», ανέφερε σε δηλώσεις του.

Έφτασε στην Ελλάδα λίγο μετά τις 6 το απόγευμα της Κυριακής, στο αεροδρόμιο Ελευθερίος Βενιζέλος, ο Έλληνας πρόξενος στη Μαριούπολη, Μανώλης Ανδρουλάκης. Στο αεροδρόμιο περίμεναν τον πρόξενο η οικογένειά

του, η σύζυγός του με τον επτά μηνών γιο τους και ο πατέρας του.

Συγκλονιστικές ήταν οι δηλώσεις του πρόξενου με την άφιξή του στην Αθήνα. «Ήρωες είναι οι άνθρωποι που έχουν μείνει πίσω και χτίζουν ζωές από το μηδέν», είπε ο Μανώλης Ανδρουλάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στις αδικαιολόγητες επιθέσεις που έχουν στοιχίσει ζωές αμάχων, ενώ κατέστησε αναγκαία την άμεση κατάπαυση του πυρός. «Δεν δικαιολογούνται αυτά που συμβαίνουν, είναι μια τραγωδία . Να γίνει ανακωχή και κατάπαυση του πυρός. Χτυπιούνται ανεξέλεγκτα άμαχοι», ανέφερε, για να προσθέσει: «Η Μαριούπολη θα μπει σε μια λίστα πόλεων παγκοσμίως που καταστράφηκαν τελείως από τον πόλεμο, όπως η Γκερνίκα, το Στάλινγκραντ, το Γκρόζνι. Μέσα σε 24 ώρες χάθηκαν όλες οι υποδομές στην πόλη», είπε.

Για τους ομογενείς, ο Μανώλης Ανδρουλάκης είπε ότι «προσπαθήσαμε να βγάλουμε όσους περισσότερους μπορούσαμε». Υπογράμμισε ότι «αυτή τη στιγμή περνάνε δύσκολα», ενώ είπε ότι το μοναδικό τμήμα Φιλολογίας και Γλώσσας δεν υπάρχει πια στη Μαριούπολη.

Ευχαρίστησε, μεταξύ άλλων, την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας όπως και τις δύο οικογένειες που τον φιλοξένησαν στη διάρκεια του ταξιδιού του.

Επαινώντας τη συνολικότερη βοήθεια του ελληνικού υπουργείου Εξκωτερικών, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε: «Αυτό είναι το ελληνικό ΥΠΕΞ που ξέρουμε».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ανδρουλάκης ήταν ο τελευταίος Ευρωπαίος διπλωμάτης που εγκατέλειψε την εμπόλεμη ζώνη της Ουκρανίας. Αρχικά κατάφερε να φύγει από τη Μαριούπολη μαζί με τα 10 άτομα που βρίσκονταν εγκλωβισμένα στο κτίριο του ΟΑΣΕ. Η ελληνική αποστολή μεταφέρθηκε κοντά στη Ζαπορίζια και από εκεί στο Βουκουρέστι.

Keywords
Τυχαία Θέματα