Στην plasticfree εποχή οδεύουν οι επιχειρήσεις της Ρόδου

Στο πλαίσιο του στόχου του «The Rhodes Co- Lab. SustainableDestination» για τη σταδιακή κατάργηση των πλαστικών στο νησί έως το 2027, πρόσκληση απεύθυναν σήμερα ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος από κοινού με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, Γιάννη Πάππου, προς τις επιχειρήσεις του νησιού να συμμετέχουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και υλοποίησης δράσεων.

Ένα αποφασιστικό βήμα στην κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης στο νησί της Ρόδου επιχειρεί το «The Rhodes

Co-Lab. SustainableDestination», η πρωτοβουλία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του ομίλου Tui μαζί με το ίδρυμα TuiCare, στην οποία συμμετέχουν ο Δήμος Ρόδου, ο αναπτυξιακός Οργανισμός της Περιφέρειας «Κ2» και συνολικά όλοι οι παραγωγικοί φορείς και η κοινωνία της Ρόδου. Πρόκειται για το πρώτο πρόγραμμα παγκοσμίως που υλοποιεί ένα σχέδιο για το Περιβάλλονολιστικής προσέγγισης, αφού εμπεριέχει παράλληλα την Οικονομία, την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό και την Παράδοση, φιλοδοξώντας να καταστήσει τη Ρόδο φάρο αειφορίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στο πλαίσιο του στόχου του «The Rhodes Co- Lab. SustainableDestination» για τη σταδιακή κατάργηση των πλαστικών στο νησί έως το 2027, πρόσκληση απεύθυναν σήμερα ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος από κοινού με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, Γιάννη Πάππου, προς τις επιχειρήσεις του νησιού να συμμετέχουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και υλοποίησης δράσεων μέσω της καταγραφής των πρακτικών τους αλλά και των προτάσεων, οι οποίες θα αποτελέσουν το περιεχόμενο μιας διαδραστικής πλατφόρμας.

Όλα τα παραπάνω περιγράφονται στο Μνημόνιο Συνεργασίας που υπέγραψε το «The Rhodes Co- Lab.SustainableDestination» δια του Περιφερειάρχη, Γιώργου Χατζημάρκου με το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου δια του Προέδρου του, Γιάννη Πάππου.

Υπάρχουν και δημιουργικοί πόλεμοι, σχολίασε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος ανακοινώνοντας τη δράση: «Κηρύσσουμε τον πόλεμο στα πλαστικά μιας χρήσης μαζί με όλο το νησί, τους τοπικούς φορείς και τις επιχειρήσεις. Μέσα από το σπίτι της επιχειρηματικότητας, το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, καλούμε τις τοπικές μας επιχειρήσεις να καταθέσουν τη δική τους γνώση και τις δικές τους προτάσεις». Δεν ερχόμαστε με τους έτοιμους οδηγούς εφαρμογής που υπάρχουν, επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, Γιάννης Πάππου προσκαλεί στη δράση όλες τις επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να βοηθήσουν το σύνολο της τοπικής επιχειρηματικότητας αλλά και τον ίδιο τον προορισμό, προαναγγέλλοντας ότι η συμμετοχή τους θα επιφέρει συνολικό όφελος, αφού όλο και περισσότεροι επισκέπτες επιλέγουν προορισμό και υπηρεσίες φιλικές στο περιβάλλον. Επίσης, ο Πρόεδρος διεμήνυσε πως το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου θα καταρτίσει στη συνέχεια εξειδικευμένο πλάνο διαφήμισης και προβολής των επιχειρήσεων που θα συμμετάσχουν. «Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να ευοδωθεί αυτό το υποέργο της τεράστιας, μοναδικής προσπάθειας για τα παγκόσμια δεδομένα που ονομάζεται «The Rhodes Co- Lab. SustainableDestination» και από υποστηρικτές γινόμαστε οικοδεσπότες όσων επιχειρήσεων επιθυμούν να συνδράμουν σε αυτή τη δράση» δήλωσε ο κ. Πάππου.

Ειδικότερα, με το σκεπτικό ότι οι λύσεις που θα διαμορφωθούν θα είναι πιο βιώσιμες και πιο αποτελεσματικές αν προσαρμόζονται στις συγκεκριμένες ανάγκες και συνθήκες της Ρόδου, το «The Rhodes Co-Lab. SustainableDestination» καλεί τις επιχειρήσεις του νησιού να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο στοχεύοντας στην αποτύπωση της υφιστάμενης χρήσης πλαστικών μιας χρήσης και στη δημιουργία μιας ανοιχτής πλατφόρμας, όπου θα μπορούν να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις. Η πλατφόρμα θα λειτουργήσει ως ένα εργαλείο υποστήριξης της δράσης, το οποίο εξασφαλίζει πρόσβαση σε όλους, πλήρη διαφάνεια, και επικοινωνία των δεσμεύσεων όλων των εμπλεκόμενων φορέων και επιχειρήσεων, σε μία λογική να τονιστεί η σημασία της τοπικής συμμετοχής, της ενδυνάμωσης και της συλλογικής δράσης στην προώθηση της σημαντικής αλλαγής προς τη μείωση της πλαστικής ρύπανσης και την προώθηση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας.

Σημειώνεται ότι ο στόχος βιώσιμης ανάπτυξης από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών θέτει το 2050 ως όριο για την εξάλειψη των πλαστικών μιας χρήσης για τον πλανήτη. Το «The Rhodes Co-Lab. SustainableDestination» θέτει για την Ρόδο τον πήχη χαμηλότερα κατά 20 χρόνια, στη λογική ότι αυτό που θα επιβληθεί αύριο με νόμο σε υποχρεωτική βάση, προετοιμάζεται σήμερα από το «The Rhodes Co- Lab. SustainableDestination»για τον προορισμό σε μία εθελοντική και διαλεκτική με τις επιχειρήσεις και την κοινωνία βάση.

Τέλος, ανακοινώθηκε ότι από την επόμενη εβδομάδα θα μπορούν οι επιχειρήσεις να συμπληρώνουν ηλεκτρονικά το ερωτηματολόγιο για την αποτύπωση της υφιστάμενης χρήσης πλαστικών μιας χρήσης και θα είναι διαθέσιμη η ανοιχτή πλατφόρμα,όπου θα μπορούν να καταθέτουν τις δικές τους προτάσεις, οι οποίες θα καθορίσουν την προσέγγισή του «The Rhodes Co- Lab. SustainableDestination»για τη μείωση των πλαστικών μιας χρήσης.

Keywords
Αναζητήσεις
stin-plasticfree-epochi-odevoun-oi-epicheiriseis-tis-rodou.htm
Τυχαία Θέματα