Στο 21,31% ο πληθωρισμός στην Τουρκία

Τα ξενοδοχεία, τα καφέ και τα εστιατόρια σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση σε ετήσια βάση, ακολουθούμενα από την κατηγορία των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών, σύμφωνα με στοιχεία της Turkstat.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε στο 21,31% το Νοέμβριο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2020, ανακοίνωσε την Παρασκευή η τουρκική στατιστική υπηρεσία Turkstat. Είναι η έκτη μηνιαία στη σειρά αύξηση και το υψηλότερο επιπεδο πληθωρισμού εδώ και τρία χρόνια, καθώς το ασθενέστερο τοπικό νόμισμα, η λίρα και οι υψηλότερες προσδοκίες για πληθωρισμό ανέβασαν τις τιμές.

Τα ξενοδοχεία, τα καφέ και

τα εστιατόρια σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση σε ετήσια βάση, ακολουθούμενα από την κατηγορία των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών, σύμφωνα με στοιχεία της Turkstat.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 3,51% σε μηνιαία βάση τον Νοέμβριο, σύμφωνα με την Turkstat.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού σημείωσε άνοδο 9,99% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα σημειώνοντας ετήσια άνοδο 54,62%.

Αυτό υποδηλώνει ότι η υποτίμηση του νομίσματος τροφοδοτεί τις τιμές των εισαγωγών και θα περάσει στον συνολικό πληθωρισμό τους επόμενους μήνες, όταν οι οικονομολόγοι δουν τον πληθωρισμό να πλησιάζει το 30%.

Αντιμετωπίζοντας την πίεση από τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Τουρκική Κεντρική Τράπεζα μείωσε τον Νοέμβριο το επιτόκιο αναφοράς για τρίτη φορά μέσα σε τρεις μήνες, παρά τον διψήφια αυξανόμενο πληθωρισμό που βρίσκεται πολύ πάνω από τον μέσο στόχο του 5%. Ο πρόεδρος παραμένει προσηλωμένος στην αντισυμβατική άποψη ότι τα υψηλότερα επιτόκια προκαλούν, αντί να χαλιναγωγούν, αυξήσεις των τιμών.

Η προοπτική περαιτέρω μειώσεων των επιτοκίων πυροδότησε σοβαρό ξεπούλημα της λίρας, η οποία έχασε περίπου το 45% της αξίας της φέτος, αυξάνοντας το κόστος των βασικών εισαγωγών και τροφοδοτώντας τον πληθωρισμό.

Keywords
Τυχαία Θέματα