Συμπροεδρία Ελλάδας-Καναδά στην Σύνοδο Παγκόσμιας Στρατηγικής του ΟΟΣΑ

Η φετινή σύνοδος έχει ως αντικείμενο το μέλλον της παγκόσμιας διακυβέρνησης της τεχνητής νοημοσύνης και τις επιπτώσεις αυτής της τεχνολογίας στις οικονομίες και τις κοινωνίες, με έμφαση στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Το μέλλον της παγκόσμιας διακυβέρνησης της τεχνητής νοημοσύνης θα αποτελέσει το επίκεντρο των εργασιών της ετήσιας Συνόδου Παγκόσμιας Στρατηγικής (Global Strategy Group) του ΟΟΣΑ, που θα διεξαχθεί στις 15-16 Οκτωβρίου στο Παρίσι και η Ελλάδα μαζί με τον Καναδά θα έχουν την από κοινού προεδρία στη διοργάνωση.

Η Σύνοδος Παγκόσμιας Στρατηγικής αποτελεί τη μόνη ετήσια κεντρική διοργάνωση του ΟΟΣΑ στην οποία τα 38 κράτη-μέλη του Οργανισμού, σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων και υψηλόβαθμων κυβερνητικών αξιωματούχων, συζητούν τις παγκόσμιες προκλήσεις και διλήμματα στρατηγικής του Οργανισμού.

Σε συνέχεια της επιτυχούς διεξαγωγής της Συνόδου υπό την ελληνική προεδρία τον Δεκέμβριο του 2023, με βασική καινοτομία την εισαγωγή για πρώτη φορά μεθοδολογίας Foresight τεσσάρων σεναρίων, και δεδομένης της φετινής θεματικής, η ελληνική προεδρία προσκάλεσε ως ισότιμη συμπροεδρεύουσα χώρα τον Καναδά, ισχυρό μέλος του αγγλοσαξωνικού μπλοκ, πρωτοπόρο σε τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης και από κοινού με τη Γαλλία ιδρυτικό μέλος της διεθνούς πρωτοβουλίας «Global Partnership on Artificial Intelligence».

«Είναι εξαιρετικά σημαντική για την Ελλάδα αυτή η συμπροεδρία, γιατί έρχεται ως επιστέγασμα της προσπάθειας που κάνει η χώρα να ενταχθεί ως ισότιμο και πολύ ενεργό μέλος στην παγκόσμια πρωτοπορία της εξέλιξης της τεχνητής νοημοσύνης. Η Ελλάδα δεν παρακολουθεί τις εξελίξεις σε αυτή την τεχνολογία που καλπάζει, αλλά συμμετέχει ενεργά και στο ανώτατο δυνατό επίπεδο», υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ειδικός γραμματέας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού, Γιάννης Μαστρογεωργίου, ο οποίος θα συμμετάσχει στη Σύνοδο μαζί με τον υπουργό Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημοσθένη Αναγνωστόπουλο.

Όπως τονίζει ο κ. Μαστρογεωργίου, «ο ΟΟΣΑ αποτελεί πλέον ένα αναγνωρισμένο και ίσως το μόνο καθολικό κέντρο συμμετοχής και συζήτησης των περισσότερων χωρών και διεθνών οργανισμών γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη. Η συμμετοχικότητα που διέπει τον ΟΟΣΑ στο πλαίσιο της λειτουργίας του γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη είναι μοναδική για όλο τον κόσμο. Οι περισσότερες και σοβαρότερες συζητήσεις με εταιρείες, επιχειρήσεις, φορείς, κράτη, θεσμούς γίνονται στο πλαίσιό του. Ως εκ τούτου, νομίζω ότι η σύνοδος αυτή έχει μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον και είναι σημαντικό ότι η Ελλάδα έχει και τη συμπροεδρία και συμμετέχει, ισότιμα πλέον, σε αυτό τον χώρο της εξέλιξης του παγκόσμιου διαλόγου».

Η φετινή σύνοδος έχει ως αντικείμενο το μέλλον της παγκόσμιας διακυβέρνησης της τεχνητής νοημοσύνης και τις επιπτώσεις αυτής της τεχνολογίας στις οικονομίες και τις κοινωνίες, με έμφαση στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες. Σκοπός της είναι η δημιουργία αξιοποιήσιμων γνώσεων για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής σχετικά με την παγκόσμια διακυβέρνηση της τεχνητής νοημοσύνης, η συμβολή στη διαμόρφωση της στρατηγικής κατεύθυνσης που θα ακολουθήσει ο ΟΟΣΑ σε αυτό τον τομέα και η ανταλλαγή απόψεων γύρω από τους τρόπους με τους οποίους η τεχνητή νοημοσύνη θα καταστεί χρήσιμη στην οικονομία και στην κοινωνία.

Το κύριο ζητούμενο γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη, όπως επισημαίνει ο κ. Μαστρογεωργίου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, είναι «σε ποιο βαθμό θα ισορροπήσουμε διεθνώς, αλλά και στην Ευρώπη και την Ελλάδα, ανάμεσα στην καινοτομία και τη ρύθμιση, σε ποιο βαθμό θα καταφέρουμε δηλαδή να έχουμε ένα ρυθμιστικό πλαίσιο αυτής της εξαιρετικά περίπλοκης και εκθετικά εξελισσόμενης τεχνολογίας που θα αλλάξει άρδην τις ζωές μας, ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που δεν θα πνίγει την καινοτομία, γιατί η καινοτομία και η εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης θα δώσει απαντήσεις σχεδόν σε όλα τα δυσεπίλυτα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα».

Στην κατεύθυνση αυτή, «η Ελλάδα οφείλει να εκμεταλλευτεί αυτή την τεχνολογία επ’ ωφελεία της οικονομίας και της κοινωνίας δημιουργώντας το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο, ώστε να μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε όλα τα καλά που έχει να μας δώσει, να βοηθήσουμε την ανάπτυξή μας και την παραγωγικότητά μας, να ενισχύσουμε το ανθρώπινο δυναμικό μας και κυρίως να βρούμε το δικό μας εθνικό αποτύπωμα μέσα στον παγκόσμιο διάλογο και παγκόσμιο “ανταγωνισμό” γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη. Η Ελλάδα θέλει να επενδύσει στη δεοντολογική ορθή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης», συνεχίζει ο κ. Μαστρογεωργίου και προσθέτει: «Οικονομικά, περιβαλλοντικά και γεωπολιτικά, η Ελλάδα έχει μόνο να κερδίσει από την ορθή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης».

Το δεύτερο ζήτημα, που στοχεύει να αναδείξει η Ελλάδα, είναι η σημασία της δημιουργίας ενός πλαισίου «για αυξημένη διαφάνεια, συμμετοχικότητα στον σχεδιασμό και τη λήψη αποφάσεων και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών σε αυτή την τεχνολογία», όπως λέει ο κ. Μαστρογεωργίου.

Ως συντονιστής των δράσεων της εθνικής Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη υπό τον πρωθυπουργό, ο κ. Μαστρογεωργίου αποκαλύπτει ότι μέχρι το τέλος του 2024 θα παρουσιαστεί το τελικό σχέδιο της Επιτροπής για τη μετάβαση της Ελλάδας στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης.

Οι εργασίες της Συνόδου θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 15 και την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου, ενώ τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου θα προηγηθεί επιχειρηματική ημερίδα ως παράλληλη εκδήλωση, με συζητήσεις και έκθεση προβολής επιχειρήσεων που αναπτύσσουν ή εφαρμόζουν τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, στην οποία θα συμμετάσχουν και ελληνικές επιχειρήσεις. Σημειώνεται ότι κομβικό ρόλο στη διοργάνωση είχε και ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ, καθηγητής Γιώργος Παγουλάτος.

Keywords
Τυχαία Θέματα