Συμπροεδρία Ελλάδας-Καναδά στην Σύνοδο Παγκόσμιας Στρατηγικής του ΟΟΣΑ
Το μέλλον της παγκόσμιας διακυβέρνησης της τεχνητής νοημοσύνης θα αποτελέσει το επίκεντρο των εργασιών της ετήσιας Συνόδου Παγκόσμιας Στρατηγικής (Global Strategy Group) του ΟΟΣΑ, που θα διεξαχθεί στις 15-16 Οκτωβρίου στο Παρίσι και η Ελλάδα μαζί με τον Καναδά θα έχουν την από κοινού προεδρία στη διοργάνωση.
Η Σύνοδος Παγκόσμιας Στρατηγικής αποτελεί τη μόνη ετήσια κεντρική διοργάνωση του ΟΟΣΑ στην οποία τα 38 κράτη-μέλη του Οργανισμού, σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων και υψηλόβαθμων κυβερνητικών αξιωματούχων, συζητούν τις παγκόσμιες προκλήσεις και διλήμματα στρατηγικής του Οργανισμού.
Σε συνέχεια της επιτυχούς διεξαγωγής της Συνόδου υπό την ελληνική προεδρία τον Δεκέμβριο του 2023, με βασική καινοτομία την εισαγωγή για πρώτη φορά μεθοδολογίας Foresight τεσσάρων σεναρίων, και δεδομένης της φετινής θεματικής, η ελληνική προεδρία προσκάλεσε ως ισότιμη συμπροεδρεύουσα χώρα τον Καναδά, ισχυρό μέλος του αγγλοσαξωνικού μπλοκ, πρωτοπόρο σε τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης και από κοινού με τη Γαλλία ιδρυτικό μέλος της διεθνούς πρωτοβουλίας «Global Partnership on Artificial Intelligence».
«Είναι εξαιρετικά σημαντική για την Ελλάδα αυτή η συμπροεδρία, γιατί έρχεται ως επιστέγασμα της προσπάθειας που κάνει η χώρα να ενταχθεί ως ισότιμο και πολύ ενεργό μέλος στην παγκόσμια πρωτοπορία της εξέλιξης της τεχνητής νοημοσύνης. Η Ελλάδα δεν παρακολουθεί τις εξελίξεις σε αυτή την τεχνολογία που καλπάζει, αλλά συμμετέχει ενεργά και στο ανώτατο δυνατό επίπεδο», υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ειδικός γραμματέας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού, Γιάννης Μαστρογεωργίου, ο οποίος θα συμμετάσχει στη Σύνοδο μαζί με τον υπουργό Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημοσθένη Αναγνωστόπουλο.
Όπως τονίζει ο κ. Μαστρογεωργίου, «ο ΟΟΣΑ αποτελεί πλέον ένα αναγνωρισμένο και ίσως το μόνο καθολικό κέντρο συμμετοχής και συζήτησης των περισσότερων χωρών και διεθνών οργανισμών γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη. Η συμμετοχικότητα που διέπει τον ΟΟΣΑ στο πλαίσιο της λειτουργίας του γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη είναι μοναδική για όλο τον κόσμο. Οι περισσότερες και σοβαρότερες συζητήσεις με εταιρείες, επιχειρήσεις, φορείς, κράτη, θεσμούς γίνονται στο πλαίσιό του. Ως εκ τούτου, νομίζω ότι η σύνοδος αυτή έχει μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον και είναι σημαντικό ότι η Ελλάδα έχει και τη συμπροεδρία και συμμετέχει, ισότιμα πλέον, σε αυτό τον χώρο της εξέλιξης του παγκόσμιου διαλόγου».
Η φετινή σύνοδος έχει ως αντικείμενο το μέλλον της παγκόσμιας διακυβέρνησης της τεχνητής νοημοσύνης και τις επιπτώσεις αυτής της τεχνολογίας στις οικονομίες και τις κοινωνίες, με έμφαση στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες. Σκοπός της είναι η δημιουργία αξιοποιήσιμων γνώσεων για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής σχετικά με την παγκόσμια διακυβέρνηση της τεχνητής νοημοσύνης, η συμβολή στη διαμόρφωση της στρατηγικής κατεύθυνσης που θα ακολουθήσει ο ΟΟΣΑ σε αυτό τον τομέα και η ανταλλαγή απόψεων γύρω από τους τρόπους με τους οποίους η τεχνητή νοημοσύνη θα καταστεί χρήσιμη στην οικονομία και στην κοινωνία.
Το κύριο ζητούμενο γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη, όπως επισημαίνει ο κ. Μαστρογεωργίου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, είναι «σε ποιο βαθμό θα ισορροπήσουμε διεθνώς, αλλά και στην Ευρώπη και την Ελλάδα, ανάμεσα στην καινοτομία και τη ρύθμιση, σε ποιο βαθμό θα καταφέρουμε δηλαδή να έχουμε ένα ρυθμιστικό πλαίσιο αυτής της εξαιρετικά περίπλοκης και εκθετικά εξελισσόμενης τεχνολογίας που θα αλλάξει άρδην τις ζωές μας, ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που δεν θα πνίγει την καινοτομία, γιατί η καινοτομία και η εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης θα δώσει απαντήσεις σχεδόν σε όλα τα δυσεπίλυτα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα».
Στην κατεύθυνση αυτή, «η Ελλάδα οφείλει να εκμεταλλευτεί αυτή την τεχνολογία επ’ ωφελεία της οικονομίας και της κοινωνίας δημιουργώντας το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο, ώστε να μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε όλα τα καλά που έχει να μας δώσει, να βοηθήσουμε την ανάπτυξή μας και την παραγωγικότητά μας, να ενισχύσουμε το ανθρώπινο δυναμικό μας και κυρίως να βρούμε το δικό μας εθνικό αποτύπωμα μέσα στον παγκόσμιο διάλογο και παγκόσμιο “ανταγωνισμό” γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη. Η Ελλάδα θέλει να επενδύσει στη δεοντολογική ορθή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης», συνεχίζει ο κ. Μαστρογεωργίου και προσθέτει: «Οικονομικά, περιβαλλοντικά και γεωπολιτικά, η Ελλάδα έχει μόνο να κερδίσει από την ορθή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης».
Το δεύτερο ζήτημα, που στοχεύει να αναδείξει η Ελλάδα, είναι η σημασία της δημιουργίας ενός πλαισίου «για αυξημένη διαφάνεια, συμμετοχικότητα στον σχεδιασμό και τη λήψη αποφάσεων και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών σε αυτή την τεχνολογία», όπως λέει ο κ. Μαστρογεωργίου.
Ως συντονιστής των δράσεων της εθνικής Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη υπό τον πρωθυπουργό, ο κ. Μαστρογεωργίου αποκαλύπτει ότι μέχρι το τέλος του 2024 θα παρουσιαστεί το τελικό σχέδιο της Επιτροπής για τη μετάβαση της Ελλάδας στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης.
Οι εργασίες της Συνόδου θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 15 και την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου, ενώ τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου θα προηγηθεί επιχειρηματική ημερίδα ως παράλληλη εκδήλωση, με συζητήσεις και έκθεση προβολής επιχειρήσεων που αναπτύσσουν ή εφαρμόζουν τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, στην οποία θα συμμετάσχουν και ελληνικές επιχειρήσεις. Σημειώνεται ότι κομβικό ρόλο στη διοργάνωση είχε και ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ, καθηγητής Γιώργος Παγουλάτος.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Θεοδόσης Ζερβουδάκης: Ο mister ZER. που έμαθε στους Έλληνες… την κινητή τηλεφωνία
- Ισπανοί επιστήμονες θα ανακοινώσουν την “αληθινή καταγωγή” του Χριστόφορου Κολόμβου
- Ο ΣΥΡΙΖΑ σφάλισε την πόρτα σε Κασσελάκη αλλά εκείνος βλέπει το παράθυρο του συνεδρίου
- Εκλογές στη Λιθουανία, υπό τη «σκιά» και τον φόβο της Ρωσίας
- Εκλογές στο ΠΑΣΟΚ: Μειωμένη 6% η συμμετοχή σε σχέση με τον πρώτο γύρο
- Θεσσαλονίκη: Τροχονομικοί έλεγχοι για αποτροπή αυτοσχέδιων αγώνων
- “Ανάσα” για την ελληνική οικονομία η ταχύτερη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ
- Γ. Παπανδρέου: Διαμορφώνουμε ένα ΠΑΣΟΚ που ενώνει δυνάμεις προοδευτικές
- Η Αλβανία ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ
- Εκλογές στο ΠΑΣΟΚ - Μ. Κατρίνης: "Από αύριο υπάρχει ένας και μόνο στόχος, να κάνουμε το ΠΑΣΟΚ μεγάλο"
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Businessnews
- “Ανάσα” για την ελληνική οικονομία η ταχύτερη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ
- Η Αλβανία ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ
- Πυρκαγιά σε διαμέρισμα στους Αμπελόκηπους - Απεγκλωβίστηκαν 5 άτομα
- Κίνα: Πρώτη προβολή για τη βραβευμένη ελληνική ταινία «Για θύμισέ μου»
- Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα: Τα τρία ''κλειδιά'' για την ελληνική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια
- Ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια: Πρωτοπορεί στην ΕΕ - Προκλήσεις και ευκαιρίες στην εγχώρια αγορά
- Σεισμός αισθητός στην Αττική - Επίκεντρο τα Άνω Λιόσια
- Τεχνολογικό Πάρκο Σόφιας: Θα φιλοξενήσει το ''South East European Innovators Challenge''
- Κ. Μητσοτάκης: Προτεραιότητα μας η στήριξη του δημοσίου συστήματος Υγείας
- Λίβανος: Πάνω από 40 χώρες διατύπωσαν την πλήρη στήριξή τους στην UNIFIL
- Τελευταία Νέα Businessnews
- Τεχνολογικό Πάρκο Σόφιας: Θα φιλοξενήσει το ''South East European Innovators Challenge''
- Ιράν: Απορρίπτει ισχυρισμούς που το συνδέουν με την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023
- Λίβανος: Πάνω από 40 χώρες διατύπωσαν την πλήρη στήριξή τους στην UNIFIL
- Σεισμός αισθητός στην Αττική - Επίκεντρο τα Άνω Λιόσια
- Κλιμάκιο της ΑΑΔΕ στην Κέρκυρα - Ερευνά την υπόθεση εκβιαστών, όπου εμπλέκονται εφοριακοί
- Ταϊβάν: Σε ''κατάσταση συναγερμού" - Κινεζικό αεροπλανοφόρο εντοπίστηκε νότια της νήσου
- Ν. Ανδρουλάκης: «Ζητώ την εμπιστοσύνη σας για μια μεγάλη, προοδευτική Δημοκρατική Παράταξη»
- Χάρης Δούκας: «Σήμερα ψηφίζουμε για την Aλλαγή!»
- Πυρκαγιά σε διαμέρισμα στους Αμπελόκηπους - Απεγκλωβίστηκαν 5 άτομα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Κ. Μητσοτάκης: Προτεραιότητα μας η στήριξη του δημοσίου συστήματος Υγείας
- Με το πάτημα ενός κουμπιού η διαχείριση των εισιτηρίων της Hellenic Train
- Η κυβέρνηση "ποντάρει" στην αναβάθμιση του Χ.Α - Τα οφέλη από την ένταξη στις ανεπτυγμένες αγορές
- Δακτύλιος ξανά από αύριο στο κέντρο της Αθήνας
- Στο κατώφλι των ανεπτυγμένων αγορών το ΧΑ: Στοίχημα μεγάλης σημασίας η αναβάθμιση της αγοράς
- Οι Ελληνες κατασκευαστές ναυτιλιακού εξοπλισμού κατακτούν τον κόσμο (pics)
- Μέγαρο Μαξίμου: Ετοιμάζει κινήσεις με στόχο ενίσχυση εισοδημάτων και επενδύσεις – Ψηλά στην ατζέντα Υγεία και Οικονομία
- Η υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί να οδηγήσει σε εξαφάνιση αυτό το ζωικό είδος
- Επίδομα παιδιού Α21: Συνεχίζονται οι αιτήσεις στην πλατφόρμα