Συνάντηση ΚΙΝΑΛ με ΕΣΠ: Στο επίκεντρο οι δυσμενείς συνέπειες της υγειονομικής κρίσης

Με τον Γενικό Γραμματέα του Κινήματος Αλλαγής κ. Μ. Χριστοδουλάκη συναντήθηκε χθες Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου στα γραφεία του κόμματος ο Πρόεδρος κ. Θ. Καπράλος και ο Γεν. Γραμματέας του ΕΣΠ κ. Γ. Σωτηρίου, στην οποία παρευρέθηκε ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Ελλάδας κ. Δ. Βρόντος.

Στο επίκεντρο της ιδιαίτερα εποικοδομητικής συνάντησης βρέθηκαν τα σημαντικά τρέχοντα θέματα των επιχειρήσεων και του εμπορίου, οι δυσμενείς συνέπειες της

υγειονομικής κρίσης στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και η ανάγκη αναπροσαρμογής επί του δικαιότερου των μέτρων στήριξης της Πολιτείας προς τις επιχειρήσεις που πλήττονται, με δεδομένο το οικονομικά ασφυκτικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί.

Συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι του Εμπορικού Συλλόγου, ανέλυσαν τα προβλήματα του εμπορικού κόσμου και κατέθεσαν υπόμνημα για το πλαίσιο στήριξης της αγοράς με στοχευμένες, ρεαλιστικές προτάσεις που αφορούν:

Στην επιστρεπτέα προκαταβολή, στο ζήτημα των ενοικίων, στα προγράμματα των περιφερειών, στα δύο προγράμματα στήριξης της ρευστότητας, το ΤΕΠΙΧ ΙΙ και το πρόγραμμα εγγυημένων δανείων της Αναπτυξιακής Τράπεζας, στο ζήτημα των επιταγών, στα Προγράμματα ΕΣΠΑ, στον ακατάσχετο λογαριασμό, στην ανάγκη αντιμετώπισης του επιχειρηματία στην πραγματική του διάσταση, δηλαδή ως ένας πολύ σκληρά εργαζόμενος, ώστε να δικαιούται ό,τι και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι. Επιπλέον, έγινε αναφορά στον πτωχευτικό κώδικα, στις αναγκαίες φορολογικές παρεμβάσεις, στα θέματα απασχόλησης και στην ανάγκη ανοχής στην πληρωμή των λογαριασμών τόσο των επιχειρήσεων, όσο και των νοικοκυριών από πλευράς ΔΕΚΟ.

Επίσης, ο Πρόεδρος και ο Γεν. Γραμματέας του ΕΣΠ ανέλυσαν τα οξύτατα προβλήματα που δημιουργεί στις μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις η παράταση του lockdown και η μέθοδος του click away, καθώς μετά την απώλεια του γιορτινού τζίρου τζίρου χάνονται και οι πωλήσεις των εκπτώσεων στις οποίες είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους. Για τους λόγους αυτούς τόνισαν, ότι θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στο λιανεμπόριο να λειτουργεί, τηρώντας πάντα αυστηρά τις αποστάσεις και όλα τα υγειονομικά μέτρα.

Ο κ. Μ. Χριστοδουλάκης διαβεβαίωσε πως έχει πλήρη εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά και υιοθέτησε τις προτάσεις του ΕΣΠ με σκοπό την άρση του αδιεξόδου στο οποίο έχουν περιέλθει οι μικρές και μεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα