Τάσος Γαϊτάνης: «Επιδίωξή μας η Καινοτομία να γίνει μια εθνική υπόθεση»
«Δίνουμε συνεχώς κίνητρα ώστε τα ερευνητικά κέντρα, τα πανεπιστήμια και οι επιχειρήσεις να συνεργάζονται και να παράγουν καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες» τονίζει Τάσος Γαϊτάνης, γενικός γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ο κ. Γαϊτάνης μιλά για τα μέτρα που εφαρμόζει η κυβέρνηση με σκοπό να ενισχυθεί η έρευνα
Σημειώνει πως «πέντε χρόνια τώρα, έχουμε κάνει σημαντικά βήματα και συνεχίζουμε με σκοπό να δίνουμε κίνητρα ώστε η Καινοτομία να γίνει μια υπόθεση για όλους, με τελικό στόχο την ενίσχυση της οικονομίας» ενώ επισημαίνει ότι η επιλογή από την ΕΕ της Ελλάδας να είναι μία από τις επτά χώρες που θα λειτουργήσουν εργοστάσια τεχνητής νοημοσύνης αποτελεί «εθνική επιτυχία που τοποθετεί τη χώρα μας στην ευρωπαϊκή πρωτοπορία και ανοίγει νέους δρόμους τόσο για τους Έλληνες ερευνητές όσο και για την ελληνική δημόσια διοίκηση και το ελληνικό επιχειρείν».
Η συνέντευξη του γγ Έρευνας και Καινοτομίας Τάσου Γαϊτάνη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον Γιώργο Ψύλλια έχει ως εξής:
Ερ: Κύριε Γαϊτάνη σε τι επίπεδο βρίσκεται η χώρα μας σε ό,τι αφορά την έρευνα και την καινοτομία;
Απ: Είναι γεγονός πως η χώρα μας σημειώνει μεγάλη πρόοδο στην προσέλκυση ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων αλλά και στον αριθμό δημοσιευμένων εργασιών σε επιστημονικά περιοδικά από τους ερευνητές και τα μέλη ΔΕΠ των ερευνητικών κέντρων και των πανεπιστημίων της χώρας. Υπάρχουν όμως τομείς όπου ακόμη χρειαζόμαστε βελτίωση. Για παράδειγμα, σε ό,τι αφορά στην εμπορική αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων και τη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων ή υπηρεσιών χρειάζεται να εργαστούμε περισσότερο. Για να το πετύχουμε αυτό θα πρέπει να ενισχύσουμε περεταίρω τη σύνδεση μεταξύ έρευνας και αγοράς. Για να γεφυρώσουμε αυτό το χάσμα, η κυβέρνησή μας έχει λάβει και εφαρμόζει μια σειρά από μέτρα. Χρηματοδοτούμε προγράμματα όπως το «ΕΡΕΥΝΩ - ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» για την ενίσχυση της έρευνας σε επιχειρήσεις αλλά και τη συνεργασία μεταξύ επιχειρήσεων, πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων. Ενισχύουμε τα Γραφεία Μεταφοράς Τεχνολογίας σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, τα οποία είναι δομές που βοηθούν τα επιτυχημένα ερευνητικά αποτελέσματα να γίνουν καινοτόμες επιχειρήσεις ή νομοθετούμε μέτρα όπως η χορήγηση «Golden Visa» για επενδύσεις σε start up επιχείρηση, μέλος του μητρώου της Elevate Greece. Επίσης, πριν από ένα μήνα, αυξήσαμε τις φοροαπαλλαγές που δικαιούνται οι επιχειρήσεις που επενδύουν στην έρευνα και ανάπτυξη. Με τον νέο νόμο, οι φοροαπαλλαγές ξεκινούν από το 200% και φτάνουν έως 315%. Πρόκειται για μια γενναία αύξηση, αν σκεφτεί κανείς πως ως το 2019, οι φοροαπαλλαγές ξεκινούσαν από 30%. Πέντε χρόνια τώρα, έχουμε κάνει σημαντικά βήματα και συνεχίζουμε με σκοπό να δίνουμε κίνητρα ώστε η Καινοτομία να γίνει μια υπόθεση για όλους, με τελικό στόχο την ενίσχυση της οικονομίας.
Ερ: Τι σημαίνει για την Ελλάδα η επιλογή της Ευρωπαϊκής Ένωσης να είναι μία από τις επτά χώρες που θα λειτουργήσουν εργοστάσια τεχνητής νοημοσύνης;
Απ: Πρόκειται για μια εθνική επιτυχία που τοποθετεί τη χώρα μας στην ευρωπαϊκή πρωτοπορία και ανοίγει νέους δρόμους τόσο για τους Έλληνες ερευνητές όσο και για την ελληνική δημόσια διοίκηση και το ελληνικό επιχειρείν. Όπως δήλωσε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι μια μεγάλη κατάκτηση για την Ελλάδα και αυτό γιατί το Εργοστάσιο Τεχνητής Νοημοσύνης "Pharos" θα προσφέρει ένα ολοκληρωμένο οικοσύστημα για την ανάπτυξη και εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης, καθιστώντας την Ελλάδα έναν σημαντικό τεχνολογικό πόλο και θα προσφέρει στην εγχώρια επιστημονική κοινότητα ένα σημαντικό εργαλείο προόδου.
Από την αναβάθμιση δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, μέχρι την παροχή προηγμένων υπολογιστικών πόρων και καθοδήγησης σε θέματα επιχειρηματικότητας, ηθικής και συμμόρφωσης, το "Pharos" θα λειτουργήσει ως κρίσιμος κόμβος για την τεχνητή νοημοσύνη, ενισχύοντας την πρόοδο στους τομείς της υγείας, της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και κυρίως στον πολιτισμό και τη γλώσσα, τομείς που συνάδουν απόλυτα με τις εθνικές προτεραιότητες της στρατηγικής μας για την Τεχνητή Νοημοσύνη.
Ερ: Συζητάτε κάποια κίνητρα που θα δοθούν στις ελληνικές επιχειρήσεις για να ενσωματώσουν τεχνολογίες ΑΙ;
Απ: Ο κύριος στόχος του ΑΙ είναι να ενισχύσει την παραγωγικότητα και να μας βοηθήσει συνολικά να δημιουργήσουμε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες. Το ΑΙ είναι χρήσιμο για να λύσει προβλήματα που σχετίζονται με την ανταγωνιστικότητα. Άρα θα πρέπει οι επιχειρήσεις να δουν πώς θα υιοθετήσουν αυτές τις τεχνολογίες για να βελτιωθούν.
Για να βοηθήσουμε λοιπόν τις επιχειρήσεις δίνουμε ως κίνητρα γενναίες φοροαπαλλαγές για να συνεργαστούν με πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και startups ώστε να εφαρμόσουν από κοινού τεχνολογικές λύσεις που θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους. Επίσης δίνουμε κίνητρα για να δημιουργηθούν περισσότερες πατέντες από τις εταιρείες, που προφανώς μπορούν να σχετίζονται και με το ΑΙ. Στόχος μας ως Πολιτεία, είναι να βοηθήσουμε κάθε επιχείρηση, να εξελιχθεί και να γίνει πιο ανταγωνιστική.
Ερ: Γενικά το θέμα της καινοτομίας πόσο απασχολεί τις ελληνικές επιχειρήσεις και τους μικρομεσαίους παραγωγούς;
Απ: Μέσα σε πέντε χρόνια, έχουμε καταφέρει να αυξήσουμε τις επενδύσεις στην έρευνα κατά τουλάχιστον 20%. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πανελλήνιας έρευνας του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου, σχετικά με την καινοτομία στις ελληνικές επιχειρήσεις, οι καινοτομικά ενεργές επιχειρήσεις στη χώρα μας αποτελούν το 65,5% του συνόλου των επιχειρήσεων. Εδώ, αξίζει να σας αναφέρω πως, αν και το ποσοστό αυτό εμφανίζεται μειωμένο στις ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να κρατά υψηλές επιδόσεις στην καινοτομία. Σύμφωνα λοιπόν και με τα στοιχεία του ΕΚΤ, το 60% των ελληνικών επιχειρήσεων επιλέγουν πλέον να επενδύσουν στην έρευνα και υιοθετήσουν καινοτόμες λύσεις με σκοπό να βελτιώσουν και αναπτύξουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους. Και αυτό είναι πολύ αισιόδοξο για την οικονομία της χώρα μας. Γιατί έτσι η Ελλάδα γίνεται πιο ανταγωνιστική, κάνει πιο ισχυρή τη θέση της στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη και φυσικά δημιουργούνται περισσότερες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας που βοηθούν τους συμπολίτες μας και ειδικά τη νέα γενιά να μείνει και να εργαστεί στον τόπο μας.
Ερ: Κύριε Γαϊτάνη υπήρξατε εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας κατά την πρώτη κυβερνητική της θητεία. Κατά τη γνώμη σας πού πρέπει να ρίξει τώρα το βάρος της η κυβέρνηση;
Απ: Σίγουρα τα θέματα της καθημερινότητας είναι αυτά τα οποία απασχολούν τους πολίτες, με επίκεντρο την Οικονομία. Αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες και εργαζόμαστε σκληρά για να δίνουμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις και να υποστηρίζουμε έμπρακτα όλους τους συμπολίτες μας. Έχουμε καταφέρει πολλά μέχρι τώρα. Να μειώσουμε την ανεργία, να φέρουμε πίσω παραπάνω από τους μισούς Έλληνες που έφυγαν τα χρόνια της κρίσης, να στηρίξουμε τα εισοδήματα, να κάνουμε την ψηφιακή μετάβαση, να ενισχύσουμε την Εθνική Άμυνα και την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό και πάρα πολλά άλλα. Επίσης, βλέπετε ότι επιμένουμε στις πολιτικές για το Δημογραφικό, τη Στέγαση και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, θέματα που είναι ψηλά στο ενδιαφέρον των πολιτών και αν πετύχουμε κι εκεί θα έχουμε κάνει ένα μεγάλο βήμα στο να βελτιώσουμε τις ζωές των συμπολιτών μας. Οι δημοσκοπήσεις, λοιπόν, μας λένε ότι η ΝΔ προηγείται σταθερά τόσα χρόνια τώρα, αλλά θα πρέπει να δώσουμε λύσεις όπου χρειάζεται. Θα πρέπει όμως να σας πω, πως ο πρωθυπουργός αφουγκράζεται τα προβλήματα των πολιτών και η κυβέρνηση συνολικά προσπαθεί. Νομίζω πως και τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη συζήτηση του Προϋπολογισμού στη Βουλή, δείχνουν ακριβώς αυτή την κατεύθυνση.
Ερ: Δεδομένου ότι είστε στέλεχος του Υπουργείου Ανάπτυξης, θεωρείτε ότι έχετε κάνει πολλά πράγματα για το θέμα της ακρίβειας που αντιμετωπίζει κάθε μέρα το ελληνικό νοικοκυριό;
Απ: Το ζήτημα της ακρίβειας δεν είναι ελληνικό φαινόμενο αλλά παγκόσμιο και μας απασχολεί όλους. Τα τελευταία στοιχεία όμως δείχνουν ότι τα δύσκολα έχουν περάσει. Η ακρίβεια είναι ένα φαινόμενο παροδικό. Προσπαθούμε να την μετριάσουμε, αλλά από την άλλη προσπαθούμε να ενισχύουμε τα εισοδήματα μέσω της μείωσης της ανεργίας, την αύξηση του κατώτατου μισθού και των μειώσεων φόρων. Αυτά είναι μόνιμα μέτρα που στηρίζουν τους πολίτες. Η θωράκιση των πολιτών είναι να έχουμε οικονομική ανάπτυξη που, τελικά, μεγαλώνει την πίτα για όλους. Όπως βλέπετε, μόνο η ΝΔ έχει σχέδιο για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και για αυτό τον λόγο το ΑΕΠ της Ελλάδος αυξήθηκε κατά σχεδόν 50 δισ. ευρώ τα τελευταία 5 χρόνια.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Το πιο καταστροφικό deal όλων των εποχών: Διδάσκεται ως παράδειγμα προς αποφυγή
- Αυστρία: Χέρμπερτ Κικλ, ένας ακροδεξιός στο κατώφλι της καγκελαρίας
- Στυλιανίδης: Στηρίζουμε τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της ναυτιλίας
- Ουρές από Tesla που περιμένουν να φορτίσουν-Δείτε πού και γιατί
- Πόσο κοστίζουν τα σπίτια σε αθηναϊκή, γαλλική και ισπανική Ριβιέρα
- Χιονίζει από το πρωί σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας
- Υπέρμαχος του νέου ΚΟΚ ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η ανάρτησή του
- Συναντήσεις του υπουργού Ναυτιλίας με μέλη της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής
- Tesla: Έβγαλε κέρδος 1 δισ. δολάρια στην Ευρώπη – Πως «πάτωσαν» οι ανταγωνιστές της
- Συνελήφθησαν αστυνομικοί για το τροχαίο στα Χανιά
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Businessnews
- Τελευταία Νέα Businessnews
- Τάσος Γαϊτάνης: «Επιδίωξή μας η Καινοτομία να γίνει μια εθνική υπόθεση»
- ΕΚΤ: Έρχονται τέσσερις μειώσεις επιτοκίων - Φθηνότερο χρήμα στην οικονομία, ανάσα για δανειολήπτες
- Χρηματιστήριο: Θετικό το αφήγημα και για το 2025 - Με το "βλέμμα" στις ανεπτυγμένες αγορές
- Πυρκαγιές στο Λος Άντζελες: Γιατί είναι δύσκολο να ελεγχθούν - Υπάρχουν ανάλογα φαινόμενα στην Ελλάδα;
- Εξοικονομώ 2025: οι περιοχές με το μεγαλύτερο προβάδισμα για υπαγωγή στο πρόγραμμα
- Ιστορικό υψηλό για τον τουρισμό το 2024 - Τέσσερις μελέτες αποκαλύπτουν την πορεία του το 2025
- ΗΠΑ: Διακομματικό Ψήφισμα στη Βουλή καλεί τον Τραμπ να αναλάβει πολιτική δράση για το Κυπριακό
- Bloomberg: Γιατί οι αποχαιρετιστήριες κυρώσεις του Μπάιντεν στο ρωσικό πετρέλαιο έχουν σημασία
- Βρυξέλλες: Σημαντικός αριθμός πτήσεων αναμένεται ν’ ακυρωθεί τη Δευτέρα
- ΔΝΤ: Οι απειλές για δασμούς από τον Τραμπ ενισχύουν την παγκόσμια οικονομική αβεβαιότητα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Χρηματιστήριο Αθηνών: Θετικό το αφήγημα και για το 2025 – Οι καταλύτες που μπορούν να συντηρήσουν την θετική πορεία
- Ερντογάν: Ξανά υποψήφιος πρόεδρος Τουρκίας το 2028, παρά τη συνταγματική απαγόρευση
- Ιστορικό υψηλό για τον ελληνικό τουρισμό το 2024 - Η πορεία του το 2025
- Χιόνια: Πού χρειάζονται αλυσίδες στη Δυτική Μακεδονία
- Ιστορικό υψηλό για τον ελληνικό τουρισμό το 2024 – Η πορεία του το 2025 μέσα από 4 μελέτες
- Τριμερής του Μπάιντεν με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Ισίμπα και τον πρόεδρο των Φιλιππίνων Μάρκος
- Γιατί κάηκε το Λος Άντζελες – Ομοιότητες στο κλίμα Καλιφόρνιας – Ελλάδας
- Πόσο κοστίζουν τα σπίτια σε αθηναϊκή, γαλλική και ισπανική Ριβιέρα
- H «Φόνισσα» της Εύας Νάθενα στις καλύτερες ταινίες του 2024
- Ζελένσκι προς συμμάχους: Δεν έχετε υλοποιήσει ακόμη τις δεσμεύσεις σας