Τεχνική Ολυμπιακή: «Σιγή» για το πόρισμα του Πόρτο Καρράς, η στάση Σαββίδη και η στόχευση στα logistics

Στοχεύει σε ναυτιλία, ενέργεια, αλλά και τουρισμό και Logistics η εισηγμένη εταιρεία που βρέθηκε εκ νέου στο επίκεντρο με αφορμή την αργοπορία του πορίσματος για την αγοραπωλησία του Πόρτο Καρράς

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος, σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση από την εισηγμένη εταιρεία Τεχνική Ολυμπιακή, για την ολοκλήρωση του πορίσματος

για το Πόρτο Καρράς, την ώρα που πληθαίνουν οι φήμες - παρά τις διαψεύσεις - για πιθανή αποεπένδυση του Ιβάν Σαββίδη από τις εταιρείες που διατηρεί στην Ελλάδα, ανάμεσα στις οποίες το Οpen, η Σουρωτή, ο ΟΛΘ, αλλά και το Πόρτο Καρράς που αγοράστηκε την άνοιξη του 2020 (υπάρχει σε εκκρεμότητα εδώ και μήνες πόρισμα ανεξάρτητου συμβούλου επί της συναλλαγής πώλησης του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Porto Carras της Χαλκιδικής το οποίο εξετάζουν οι συναλλασσόμενοι).

Και ενώ από την Τεχνική Ολυμπιακή τηρούν σιγή ιχθύος σχετικά με το αν τελικά μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί το πόρισμα – από τη δεύτερη ομάδα ανεξάρτητων συμβούλων που έχει αναλάβει τη διαδικασία- για την αγορά του Πόρτο Καρράς από την Belterra του Ιβάν Σαββίδη, τονίζοντας ότι πλέον είναι κάτι που δεν εξαρτάται από την εταιρεία, υπάρχει έντονη κινητικότητα εντός αυτής για όσα ακούγονται σε σχέση με την πιθανότητα αποεπένδυσης του Ρωσοπόντιου επιχειρηματία από το Πόρτο Καρράς.

Σύμφωνα με πηγές από την εισηγμένη, έχουν περιέλθει σε γνώση των στελεχών τα όσα ακούγονται τελευταία σχετικά με το νέο ιδιοκτήτη του Πόρτο Καρράς και την επιθυμία του να αποχωρήσει από όλες τις επενδύσεις του στην Ελλάδα, ωστόσο από την εταιρεία θεωρούν ότι δεν έχουν καμία βάση, τουλάχιστον όσον είναι σε θέση να γνωρίζουν.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος της Τεχνικής Ολυμπιακής, «η αγοραπωλησία του Πόρτο Καρράς έγινε μόλις πριν από ένα χρόνο και κάτι και ήταν κάτι για το οποίο πάλεψε πολύ ο Ιβάν Σαββίδης, το ήθελε από την πρώτη στιγμή και το είχε δηλώσει με όλους τους τρόπους. Η αγορά του Πόρτο Καρράς, εξάλλου, για έναν επιχειρηματία θεωρείται trophy asset, είναι κάτι σαν το ‘διαμάντι του στέμματος', αν αναλογιστούμε την ιστορία του συγκροτήματος και την πορεία του μέσα στα χρόνια».

Σε αυτό το πλαίσιο, από την εταιρεία θεωρούν ανυπόστατη αυτή τη φημολογία και προσθέτουν πως «αν λάβουμε υπόψη τις τελευταίες κινήσεις της Belterra Ιnvestments σχετικά με το Πόρτο Καρράς, που περιλαμβάνουν το Master Plan για την ανανέωση και ενίσχυση της επένδυσης, κάτι για το οποίο μάλιστα έχει προκηρυχθεί και διαγωνισμός, ήδη, από το προηγούμενο καλοκαίρι. Απ’ όσο γνωρίζουμε όλα αυτά προχωρούν κανονικά. Αν είχαν περάσει πέντε η έξι χρόνια από την επένδυση, ίσως να είχαν κάποια βάση, ωστόσο, στην παρούσα φάση θεωρούμε ότι είναι απλά φήμες».
Την ίδια στιγμή, η εταιρεία συνεχίζει να αναζητά ευκαιρίες σε σχέση με τους κλάδους της ναυτιλίας, των μεταφορών και της «πράσινης» ενέργειας. Υπενθυμίζεται ότι τους προηγούμενους μήνες και εν μέσω πανδημίας, ήταν ιδιαίτερα ενεργή σε ό,τι αφορά τον κλάδο της εμπορικής ναυτιλίας, καθώς είχε προχωρήσει στη αγορά τουλάχιστον 4 εμπορικών πλοίων.

Ήδη, από τον Σεπτέμβριο του 2019 η εισηγμένη εταιρεία έχει προχωρήσει σε αλλεπάλληλες εξαγορές εμπορικών μεταφορικών πλοίων με πιο πρόσφατο την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για την απόκτηση πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, σημαίας Λιβερίας, 9.800 TEU και έτους ναυπήγησης 2006, το οποίο φέρει πλέον την ονομασία MSC ROMΑ.

Χαρακτηριστικό είναι, σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει και πριν από μερικούς μήνες ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Γιώργος Στέγγος, ότι η επενδυτική δραστηριότητα στη ναυτιλία αναμένεται να συνεχιστεί, καθώς αποδίδει τα προσδοκώμενα, ωστόσο στην παρούσα φάση, σύμφωνα με κύκλους της Τεχνικής Ολυμπιακής, δεν είναι πολύ θετικό το timing σε σχέση με την πανδημία και τις ευκαιρίες σε αυτόν τον κλάδο.

Τώρα από την εταιρεία εστιάζουν σε καθαρούς χώρους logistics, οι οποίοι όμως δεν θα πρέπει να έχουν σχέση με τις δανειακές υποχρεώσεις τραπεζών, αλλά κυρίως αυτούς προς αγορά, προκειμένου στη συνέχεια η εταιρεία να τους μισθώσει σε δικούς της πελάτες.

Δεν αποκλείεται, δε, να υπάρχει κάποια σχετική ανακοίνωση που να συνδέεται με σχετική κίνηση μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Δεν εγκαταλείπει τα τουριστικά

Την ίδια στιγμή, δεν πρέπει να θεωρείται απίθανη η ενασχόληση της εταιρείας με τα τουριστικά, παρά το γεγονός ότι με την πώληση του Πόρτο Καρράς, αρχικά είχε δοθεί η εντύπωση ότι θα εγκατέλειπε αυτό το κομμάτι δραστηριοποίησης, τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια.

Ενδεικτικό είναι ότι στις αρχές του προηγούμενου Ιουλίου η εταιρεία ίδρυσε την 100% θυγατρική εταιρεία με ονομασία Luxury Life M.I.K.E με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο € 5.000.000 με έδρα τον Δήμο Αλίμου Αττικής και με σκοπό την αγορά, απόκτηση μέσω πλειστηριασμών, εκμίσθωση, λειτουργία ξενοδοχείων και παρόμοιων καταλυμάτων, καταλυμάτων διακοπών και άλλων καταλυμάτων σύντομης διαμονής, αγοραπωλησία ιδιόκτητων ακινήτων, εκμίσθωση και διαχείριση ιδιόκτητων ή μισθωμένων ακινήτων, διαχείριση ακίνητης περιουσίας, έναντι αμοιβής ή βάσει σύμβασης, οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων, υπηρεσίες πάρκων ψυχαγωγίας και θεματικών πάρκων, άλλες δραστηριότητες διασκέδασης και ψυχαγωγίας, δραστηριότητες σχετικές με τη φυσική ευεξία.

«Στόχος μας σε αυτή τη φάση είναι να επενδύσουμε και να βγούμε κερδισμένοι» δήλωσε χαρακτηριστικά πηγή της εταιρείας, προσθέτοντας ότι η εισηγμένη έχει λάβει μέρος σε διαγωνισμούς του Δημοσίου, απ’ όπου αναμένονται τα αποτελέσματα, προκειμένου να καθορίσει τις επόμενες κινήσεις της.

Υπενθυμίζεται ότι ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της περιόδου του Α' εξαμήνου 2021 της Τεχνικής Ολυμπιακής ανήλθε στο ποσό των € 2,52 εκατ. έναντι € 0,21 εκατ. της προηγούμενης αντίστοιχης περιόδου Α' εξαμήνου 2020, ενώ τα ενοποιημένα λειτουργικά αποτελέσματα (προ φόρων, χρηματοδοτικών επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων - EBITDA) το Α' εξάμηνο του 2021 ήταν ζημιογόνα και ανήλθαν σε € 0,42 εκατ. έναντι κερδών € 0,05 εκατ. της αντίστοιχης περιόδου 2020.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα