Θεοδωρικάκος: Πώς θα λειτουργούν Δημόσιο και Αυτοδιοίκηση από Δευτέρα

Ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου για τα νέα μέτρα κατά της πανδημίας που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας, στο καθεστώς που θα ισχύσει στο Δημόσιο και στην Αυτοδιοίκηση.

Ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε τους τέσσερις άξονες που θα στηριχθεί η λειτουργία του Δημοσίου, τόσο για την προστασία του προσωπικού, όσο και των πολιτών, αλλά και στην όσο το δυνατόν ομαλότερη εξυπηρέτηση των αναγκών που έχουν οι πολίτες.

Συγεκριμένα δήλωσε:

«Από

την πρώτη ημέρα που ξέσπασε η κρίση, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έθεσαν ως πρώτη προτεραιότητα τη διαφύλαξη της υγείας.

Στο Δημόσιο οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα ώστε

1)Λειτουργία με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό.

2)Τηλεργασία στον μέγιστο δυνατό βαθμό και σε καμία περίπτωση λιγότερο από το 50%

3)Η διοίκηση είναι υποχρεωμένη να εξασφαλίσει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι που ανήκουν στις ευπαυθείς ομάδες, θα μείνουν σπίτι, είτε με τηλεργασία, είτε με άδεια.

4)Οι γονείς μπορούν να μείνουν σπίτι είτε με ωράριο μειωμένο κατά 25%, είτε με συνεννόηση, είτε με χρήση άδειας, ώστε ο ένας από τους δύο γονείς να είναι σπίτι με τα παιδιά του.

Από Δευτέρα ισχύει για όλους και για τους γονείς των παιδιών που πηγαίνουν στο δημοτικό.

Υπογραμμίζω ότι αντίστοιχα μέτρα ισχύουν και για τους εργαζόμενους γονείς του ιδιωτικού τομέα και όχι μόνο του δημοσίου, με βάση τις ρυθμίσεις που έχει ήδη προβλέψει το Υπουργείο Εργασίας.

Οι ιδιωτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί επίσης εντάσσονται στα μέτρα στήριξης της Κυβέρνησης, μέτρα που αποφάσισε ο Πρωθυπουργός και ανακοινώθηκαν από το οικονομικό επιτελείο, δηλαδή:

- Παρέχεται αποζημίωση ειδικού σκοπού 800 ευρώ, ανάλογη των ημερών που μένουν κλειστοί οι σταθμοί για τους εργαζόμενους τους και επίσης,

- Συμμετοχή στην επιστρεπτέα προκαταβολή, με υποχρέωση επιστροφής μόνο του 50% για τους επιχειρηματίες ιδιοκτήτες των ιδιωτικών παιδικών σταθμών.

Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο που έχουν αυτοπρόσωπη, φυσική παρουσία σε υπηρεσίες που συναλλάσσονται με το κοινό, οφείλουν να συνεχίσουν να εξυπηρετούν τους πολίτες αυστηρά κατόπιν ραντεβού που πρέπει να κλείνουν.

Υπενθυμίζεται ότι τα ωράρια εργασίας είναι τρία, για να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός, αλλά οι δημόσιες υπηρεσίες έχουν τη δυνατότητα σε περαιτέρω τροποποιήσεις, αφού ενημερώσουν σε κάθε περίπτωση το κοινό.

Η Αυτοδιοίκηση καλείται τις επόμενες δύσκολες εβδομάδες, να συμβάλλει καθοριστικά στη στήριξη της κοινωνίας, στη συνοχή και στην αλληλεγγύη, ιδιαίτερα απέναντι στις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Οι δημοτικοί παιδικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί, όπως ήδη ανακοινώθηκε, θα είναι κλειστοί από τη Δευτέρα. Το προσωπικό που εργάζεται στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, αλλά και σε άλλα νομικά πρόσωπα των Δήμων τα οποία παραμένουν κλειστά, πρέπει και μπορεί να αξιοποιηθεί από τους Δήμους σε άλλες κρίσιμες κοινωνικές υπηρεσίες.

Το βαθιά κοινωνικό και αποτελεσματικό πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», το γνωρίσαμε με τόση έμφαση την προηγούμενη άνοιξη, ένα πρόγραμμα για τους μοναχικούς συνανθρώπους μας της τρίτης ηλικίας, τους παππούδες μας και τις γιαγιάδες μας, αλλά και άλλους πολίτες που έχουν ανάγκη στήριξης αυτές τις δύσκολες ημέρες, μπορεί να ενισχυθεί και πάλι σε πολύ μεγάλο βαθμό με την αξιοποίηση των υπαλλήλων από τις δομές οι οποίες κλείνουν.

Και το ίδιο ασφαλώς μπορεί να γίνει με αξιοποίηση του προσωπικού καθαριότητας που έχουν προσλάβει οι Δήμοι στις εκπαιδευτικές δομές οι οποίες θα παραμείνουν κλειστές για τις επόμενες δυο εβδομάδες.

Θέλω να καλέσω τους Δημάρχους και τους Περιφερειάρχες, να συμβάλλουν ακόμη περισσότερο στην εφαρμογή των αυστηρών μέτρων περιορισμού που έχουν ανακοινωθεί από την Κυβέρνηση, αξιοποιώντας στο έπακρο τις υπηρεσίες τους. Τους δίνουμε τη δυνατότητα με νομοθετική ρύθμιση που γίνεται αμέσως, μεθαύριο, να αξιοποιήσουν και διοικητικό προσωπικό για το σκοπό αυτών των ελέγχων.

Και επειδή είναι απολύτως αναγκαίο να στηριχθεί η οικονομία, οι επιχειρήσεις και οι θέσεις εργασίας, έχει ληφθεί απόφαση να μην πληρώνουν δημοτικά τέλη οι επιχειρήσεις, τα γραφεία, οι εταιρείες, τα μαγαζιά, για το διάστημα που θα διαρκέσει το lockdown. Για το σκοπό αυτό, η Κυβέρνηση ενισχύει μέσα στην επόμενη εβδομάδα με πρόσθετα 60 εκατομμύρια ευρώ την Αυτοδιοίκηση, τόσο τους Δήμους όσο και τις Περιφέρειες, για να αναπληρώσουν τις απώλειες των εσόδων τους.

Κυρίες και κύριοι, δίνουμε μια μάχη με έναν αόρατο, αλλά πολύ επικίνδυνο εχθρό. Είμαστε απολύτως ενωμένοι. Όλοι οι Έλληνες είμαστε μια ομάδα και θα τον νικήσουμε.».

Keywords
Τυχαία Θέματα