Θεοφάνεια: Τα έθιμα και οι παραδόσεις που αναβιώνουν στη Βόρεια Ελλάδα
Ραγκουτσάρια, Φωταράδες, Καμήλες και το κάψιμο των καλικάντζαρων είναι ορισμένα από τα έθιμα των Θεοφανείων, που έχουν «ρίζες» βαθιά κρυμμένες στους αιώνες και μαζί με τους τολμηρούς βουτηχτάδες, που αψηφούν τα παγωμένα νερά του Γενάρη και πέφτουν σε θάλασσες και ποτάμια για να πιάσουν τον Σταυρό, αναβιώνουν σε αρκετές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.
Τα Θεοφάνεια γιορτάζεται η βάπτιση του Ιησού Χριστού από τον Ιωάννη τον Πρόδρομο. Στη Θεσσαλονίκη και φέτος η τελετή καθαγιασμού των υδάτων και η ρίψη του Τιμίου Σταυρού θα τελεστεί στην Α' προβλήτα του λιμανιού, τη Δευτέρα, 6 Ιανουαρίου, στις 11 το πρωί από τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, Φιλόθεο.
Μέχρι το 2023 η ρίψη του Σταυρού γίνονταν στη Λεωφόρο Νίκης, στο ύψος της Αγίας Σοφίας, ωστόσο ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης αποφάσισε να αλλάξει το σημείο, βλέποντας μια ασπρόμαυρη φωτογραφία του 1971. Εκτιμήθηκε, δε, πως η αλλαγή τοποθεσίας προσφέρει ευκολότερη πρόσβαση και απρόσκοπτη θέα στους χιλιάδες πιστούς που επιθυμούν να δουν τη ρίψη του Σταυρού και σε όσους αποφασίζουν να βουτήξουν στα νερά του Θερμαϊκού.
Τα Ραγκουτσάρια ξεσηκώνουν την Καστοριά
Τα Ραγκουτσάρια είναι ένα τριήμερο εκδηλώσεων καρναβαλιού, που ξεκινούν στις 6 Ιανουαρίου και ολοκληρώνονται στις 8 του μήνα στην Καστοριά. Η πόλη της δυτικής Μακεδονίας αποκτά ξεχωριστό χρώμα και πανηγυρική ατμόσφαιρα.
Τα Ραγκουτσάρια αρχίζουν την ημέρα των Θεοφανίων και ολοκληρώνονται στις 8 Ιανουαρίου (Πατερίτσα), με την παρέλαση των χιλιάδων καρναβαλιστών. Η πόλη έχει «ντυθεί» εορταστικά, οι ορχήστρες, οι οποίες συνθέτονται αποκλειστικά με χάλκινα και κρουστά όργανα δίνουν ξεχωριστή νότα, ενώ μικροί και μεγάλοι οργανώνονται σε «μπουλούκια» και χορεύουν ασταμάτητα στους δρόμους.
Επίσης γνωστά είναι τα «μπουμπουσιάρια» της Σιάτιστας την ημέρα των Θεοφανείων, παλαιότερα και την Πρωτοχρονιά. Οι μεταμφιεσμένοι του Πόντου, οι «μωμόγεροι» και «μωμοέρια» που αποτελούσαν μέρη αυτοσχέδιων θιάσων και έδιναν τις μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς κωμικές παραστάσεις.
Τα έθιμα της «Καμήλας και της Νύφης» και οι Φωταράδες στη Χαλκιδική
Το έθιμο της «Καμήλας και της Νύφης» αναβιώνει το τριήμερο, 5, 6 και 7 Ιανουαρίου στη Γαλάτιστα της Χαλκιδικής. Το έθιμο έχει τις ρίζες του στα χρόνια της τουρκοκρατίας και βασίζεται στο γεγονός της αρπαγής μιας πολύ όμορφης κοπέλας, της Μανιώς, από τον Αγά του χωριού με σκοπό να την κλείσει στο χαρέμι του. Τα παλικάρια του χωριού με επικεφαλής τον αγαπημένο της, μην μπορώντας να ανεχθούν την αρπαγή και την προσβολή, αντέδρασαν και αποφάσισαν να πάρουν πίσω την κοπέλα. Σκέφτηκαν λοιπόν το τέχνασμα της Καμήλας, κάτι παρόμοιο με τον Δούρειο Ίππο. Και τα κατάφεραν!
Τη δεύτερη μέρα, το έθιμο περιλαμβάνει το γάμος της Μανιώς, στο οποίο νύφη και κουμπάρα ντύνονται μόνο άνδρες, κι αυτό είναι απόρροια μιας άλλης εποχής, τότε που η γυναίκα δεν επιτρεπόταν να λάβει μέρος σε ανδρικά γλέντια. Το έθιμο διαρκεί τρεις ημέρες, στην πλατεία Επισμηναγού Ιωάννη Χατζούδη στη Γαλάτιστα.
Επίσης στη Χαλκιδική, στο Παλαιόκαστρο, διατηρείται το έθιμο των Φωταράδων, που ξεκινά την παραμονή των Φώτων. Μία ομάδα καλαντιστών εκλέγει το «βασιλιά» και όλοι μαζί πηγαίνουν στην εκκλησία του χωριού. Στη συνέχεια, η ομάδα περιφέρεται τραγουδώντας τα τοπικά κάλαντα, τα οποία καταλήγουν σε ευχές ξεχωριστές για το κάθε μέλος της οικογένειας. Ανήμερα των Φώτων, ο «βασιλιάς», ντυμένος με τσομπάνικη κάπα, και οι «Φωταράδες», ντυμένοι με την τοπική ενδυμασία και κρατώντας μεγάλα ξύλινα σπαθιά, χορεύουν στην πλατεία του χωριού.
Το «κάψιμο του καλικάντζαρου» στην Κατερίνη
Το «κάψιμο του καλικάντζαρου» θα αναβιώσει και φέτος, την παραμονή των Θεοφανείων, στον Άνω Άγιο Ιωάννη της Κατερίνης. Πρόκειται για έθιμο που συμβολίζει τον εξορκισμό των κακών πνευμάτων, έχει τις ρίζες του στο Άργος του Πόντου και αναβιώνει εδώ δεκάδες χρόνια.
Το σύνολο θρησκευτικών και δεισιδαιμόνων δοξασιών και αντιλήψεων που εκφράζουν τον σεβασμό και τον φόβο του πρωτόγονου ανθρώπου για δυνάμεις που δεν μπορεί να ελέγξει με τις αισθήσεις του συγκροτούν το σύστημα της λαϊκής πίστης, η οποία εκδηλώνεται με τη λαϊκή λατρεία. Στο σύστημα αυτό ανήκουν αρχέγονες δοξασίες και πράξεις αντίστοιχα αλλά και θρησκευτικές συνήθειες τις οποίες έχουν καθιερώσει οργανωμένες θρησκείες, όπως ο χριστιανισμός, σε ένα αρμονικό σύνολο μαγικοθρησκευτικών αντιλήψεων και ενεργειών. Η συνύπαρξη αυτή ήταν απαραίτητη, εφ’ όσον ο λαός δεν ήταν δυνατόν να ερμηνεύσει με τον ίδιο κάθε φορά τρόπο φαινόμενα και περιστατικά της ζωής του σε σχέση με την φύση που τον περιέβαλλε.
Έθιμα και παραδόσεις
Η αδυναμία του ανθρώπου να αντιμετωπίσει, χωρίς τη συνδρομή των υπερφυσικών δυνάμεων, θεών ή δαιμόνων, τις αντιξοότητες και να εξηγήσει τα φυσικά φαινόμενα τον οδήγησαν στην αναζήτηση τρόπων επικοινωνίας με τις δυνάμεις αυτές, τις οποίες θέλει να έχει βοηθούς στο έργο του και ασπίδα για κάθε επιβουλή εκ μέρους του κακού. Έτσι καταφεύγει στη λατρεία, ένα σύνολο ενεργειών που στόχο έχουν να τιμήσουν, να εξευμενίσουν και να ευχαριστήσουν τις αγαθοποιούς δυνάμεις. Η σχέση του do ut des στη λαϊκή λατρεία είναι εμφανής. Προσφέρει θυσία ή προσευχή στον Θεό ή τους αγίους -αυτό ίσχυε και για τους αρχαίους Έλληνες- με σκοπό να εξασφαλίσει τη βοήθειά τους ή να τους ευχαριστήσει για κάποιο καλό. Έτσι δεν είναι ανεξήγητη η προσφορά, στον άγιο Γεώργιο για παράδειγμα, ομελέτας για τη βοήθεια που προσέφερε σε κάποιον.
Διαμορφώνεται, λοιπόν, ένα σύνολο εθιμικών εκδηλώσεων και πράξεων στον κύκλο του χρόνου, με παγανιστικό (ειδωλολατρικό) και χριστιανικό περιεχόμενο που διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή και από πληθυσμιακή ομάδα σε άλλη, αλλά και από εποχή σε εποχή. Πρόκειται για τα πολύ ενδιαφέροντα έθιμα του λατρευτικού κύκλου, μέσα στα οποία ξεχωριστή θέση κατέχουν οι μεγάλες γιορτές της χριστιανοσύνης τα Χριστούγεννα, το Δωδεκαήμερο από τα Χριστούγεννα ως τα Θεοφάνεια και το Πάσχα καθώς και οι πανάρχαιες αναπαραστάσεις της ζωής και του θανάτου μέσα από τα μαγικοθρησκευτικά δρώμενα του εθιμικού κύκλου.
Με τον όρο δρώμενα (
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Δημοσκόπηση Palmos Analysis: Double score της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ, μάχη ΚΚΕ με ΣΥΡΙΖΑ και Βελόπουλο για τρίτη θέση
- Νέοι όροι συνδεδεμένων το 2025, αναλυτικά πριμ μετά τον κόφτη στα ποσά
- Παλιά μυαλά, καινούρια τα αδιέξοδα στο χωράφι με δείκτες στο «κόκκινο»
- Ευ. Βενιζέλος: Το έθνος αποχαιρετά τον Κώστα Σημίτη με την τιμή και την αναγνώριση που του αξίζει
- Μόσχα: Η Ουκρανία ξεκινά αντεπίθεση στο Κουρσκ - Η Ρωσία "παίρνει αυτό που της αξίζει" δηλώνει το Κίεβο
- Κώστας Σημίτης, οι 15 ακραίες ημέρες: Από την πρωθυπουργία, στα Ιμια και στο «ευχαριστώ τους Αμερικανούς»
- Μαύρος (CEO της ΔΕΗ Ανανεώσιμες): Το μέλλον είναι εδώ και είναι «πράσινο»
- Κώστας Σημίτης: Τα ορόσημα της πολιτικής σταδιοδρομίας του – Από τα Ίμια στην ΟΝΕ
- Τα μεγάλα έργα που θα «τρέξουν» εντός του 2025
- Η παραμονή των Φώτων στη Σμύρνη, μέρα των ανύπαντρων κοριτσιών
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Businessnews
- Θεοφάνεια: Τα έθιμα και οι παραδόσεις που αναβιώνουν στη Βόρεια Ελλάδα
- Διεθνείς αγορές: Στον ρυθμό των πολιτικών Τραμπ το 2025 - Προβλέψεις για νέα άνοδο μετοχών, δολαρίου και χρυσού
- Ταμείο Ανάκαμψης: Έτος «σταθμός» το 2025 - Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις
- Απεβίωσε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, σε ηλικία 88 ετών
- Ρόδος: Προβλήματα από τις ισχυρές βροχοπτώσεις - Ήχησε το 112
- Τι θα ισχύει για το μπόνους παραγωγικότητας στο Δημόσιο το 2025 - Ποιοι το δικαιούνται
- Τα σημερινά (5/1) πρωτοσέλιδα των εφημερίδων
- Τελευταία Νέα Businessnews
- Θεοφάνεια: Τα έθιμα και οι παραδόσεις που αναβιώνουν στη Βόρεια Ελλάδα
- Διεθνείς αγορές: Στον ρυθμό των πολιτικών Τραμπ το 2025 - Προβλέψεις για νέα άνοδο μετοχών, δολαρίου και χρυσού
- Ταμείο Ανάκαμψης: Έτος «σταθμός» το 2025 - Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις
- Τι θα ισχύει για το μπόνους παραγωγικότητας στο Δημόσιο το 2025 - Ποιοι το δικαιούνται
- Τα σημερινά (5/1) πρωτοσέλιδα των εφημερίδων
- Ρόδος: Προβλήματα από τις ισχυρές βροχοπτώσεις - Ήχησε το 112
- Απεβίωσε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, σε ηλικία 88 ετών
- Γάζα: Δεκάδες νεκροί από ισραηλινά πλήγματα, εν μέσω νέου γύρου συνομιλιών για εκεχειρία
- Θεσσαλονίκη: Υψηλές πληρότητες στα ξενοδοχεία όλο το διάστημα των εορτών
- ΣΥΡΙΖΑ: Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν λέει κουβέντα για την έρευνα της Eurostat και ξεκινά τη χρονιά με ψέματα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Τα πρόστιμα και οι κυρώσεις του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
- Φάμελλος για Σημίτη: Η τελική κρίση του έργου του ανήκει στην ιστορία
- Ευ. Βενιζέλος για Κώστα Σημίτη: Το ΠΑΣΟΚ αποχαιρετά τον δεύτερο ιστορικό ηγέτη του
- Μόσχα: Η Ουκρανία ξεκινά αντεπίθεση στο Κουρσκ - Η Ρωσία "παίρνει αυτό που της αξίζει" δηλώνει το Κίεβο
- Κυριάκος Μητσοτάκης: Συλλυπητήρια για τον θάνατο του Κώστα Σημίτη – «Άξιος και ευγενής πολιτικός αντίπαλος»
- Φάμελλος για Κώστα Σημίτη: Η τελική κρίση του έργου του ανήκει στην ιστορία
- Ανδρουλάκης για Κώστα Σημίτη: «Ανοιξε νέους ορίζοντες στην ελληνική κοινωνία»
- Εξοχικά δυο ταχυτήτων – Προκλήσεις, προοπτικές και στρατηγικές ανάπτυξης στις χειμερινές κατοικίες
- Το Reuters για τον Κώστα Σημίτη: Έβαλε την Ελλάδα στο ευρώ
- Επαναλειτουργούν τα 4 ρωσικά αεροδρόμια που είχαν αναστείλει τις πτήσεις τους