Θετική η αμερικανική Jefferies για την ελληνική αγορά μετοχών

Θεωρεί ότι υπάρχουν τα στοιχεία που οι αποτιμήσεις μπορούν να βελτιωθούν. 

Η αμερικανική εταιρεία χρηματοοικονομικών αναλύσεων Jefferies αλλάζει στάση για την ελληνική αγορά την οποία θεωρεί φθηνή καθώς οι αποτιμήσεις είναι σε λογικά επίπεδα ενώ σημειώνει ότι οι προοπτικές είναι πολύ καλές . Θεωρεί ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης συνολικά καθώς αφενός η χρηματιστηριακή αγορά δεν έχει ανέβει καθόλου τους τελευτάιους μήνες αφετέρου τo 67% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο και οι τουριστικές αφίξεις

του 2021 απέχουν λίγο από τα επίπεδα του 2015. Οπότε εξάγει το συμπέρασμα ότι τα καλύτερα είναι μπροστά.

Σημειώνει ότι στο Χρηματιστήριο της Αθήνας υπάρχουν εταιρείες που διαθέτουν το πλεονέκτημα να λειτουργούν στην αγορά με υψηλά εμπόδια εισόδου, η αποτίμηση της αγοράς είναι ικανοποιητική και γι' αυτό αλλάζει στάση σε bullish, στο πλαίσιο της παγκόσμιας κατανομής των περιουσιακών στοιχείων.

Βέβαια, διευκρινίζει πως η οικονομία δεν είναι σε καμία περίπτωση «τέλεια» και το επίπεδο του χρέους εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους, αλλά τα θετικά είναι στην παρούσα περίοδο περισσότερα από τα αρνητικά.

Περιγράφει την πορεία της οικονομίας αναφέροντας πως μετά από μια περίοδο αποπληθωρισμού το 2020, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα (Οκτ. 3,4%) είναι και πάλι θετικός. Τα πραγματικά καλά νέα είναι ότι το ποσοστό ανεργίας των νέων επιστρέφει κάτω από το 25% και πλησιάζει προς τα χαμηλά επίπεδα του 2008. Η Ελλάδα ανέλαβε σημαντικές μεταρρυθμίσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έχουν επίσης αναληφθεί φορολογικές μεταρρυθμίσεις και έχει αναμορφωθεί ο πτωχευτικός κώδικας.

Η Ελλάδα ενδεχομένως παρήγαγε μία από τις μεγαλύτερες ανατροπές στο ΑΕΠ κατά τη διάρκεια του 2021, +16,2% q-q στο 2ο τρίμηνο του 2021. Αυτό θα πρέπει να σημαίνει ότι η ανάπτυξη θα εκπλήξει στο περίπου 8% για ολόκληρο το 2021 -πολύ πάνω από τις προηγούμενες υποθέσεις της και σχεδόν αντισταθμίζει τη συρρίκνωση κατά -8,2% το 2020.

Τέλος αναφέρεται στο Ταμείο Ανάκαμψης το οποίο θα βοηθήσει να αντισταθμιστεί η μόνιμη «ουλή» της απώλειας παραγωγής 3% από την πανδημία.

Keywords
Τυχαία Θέματα