Τουρισμός: Ποιες περιοχές της Ελλάδας θα επηρεάσει περισσότερο το ταξιδιωτικό «όχι» της Βρετανίας

Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς περιφέρειες που προτιμούν για διακοπές οι Βρετανοί και ποιες θα βιώσουν το μεγαλύτερο πλήγμα από το ταξιδιωτικό «όχι» της Βρετανίας προς την Ελλάδα.

Σημαντικό πλήγμα για την εγχώρια τουριστική βιομηχανία αποτελεί το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν συμπεριέλαβε την Ελλάδα στην «πράσινη» ταξιδιωτική λίστα.

Ουσιαστικά για τη Βρετανία, η Ελλάδα

παραμένει στη «πορτοκαλί λίστα», που σημαίνει ότι όσοι επιστρέφουν από τη χώρα μας θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα 10 ημερών και να υποβληθούν δύο φορές σε διαγνωστικό τεστ για κορονοϊό.

Σύμφωνα με το βρετανικό σύστημα, τα ταξίδια στις χώρες που χαρακτηρίζονται «κόκκινες» ή «πορτοκαλί» δεν απαγορεύονται, όμως αποθαρρύνονται.

Βέβαια, η Βρετανίδα πρέσβης στην Ελλάδα, Κέιτ Σμιθ, άφησε το παράθυρο αισιοδοξίας ανοιχτό, λέγοντας ότι πολύ σύντομα η Ελλάδα θα μπει στην «πράσινη λίστα» της Βρετανίας. Όμως, η τουριστική αγορά μετράει ήδη απώλειες λόγω της απουσίας των βρετανών, με ορισμένες αγορές να δέχονται το μεγαλύτερο πλήγμα, καθώς σε αυτές οι βρετανοί ξοδεύουν τα περισσότερα χρήματα και προτιμούν να επισκέπτονται.

Αναλύοντας τα στοιχεία του Ινστιτούτου ΣΕΤΕ αναφορικά με τον εισερχόμενο τουρισμό για το 2018, το μεγαλύτερο πλήγμα αναμένεται να δεχθούν τα Ιόνια Νησία, καθώς εκεί παρατηρείται παραδοσιακά ο μεγαλύτερος όγκος επισκεπτών από τη Βρετανία, με το ποσοστό την εν λόγω χρονιά να φτάνει το 28,3% επί του συνόλου των Βρετανών που επισκέφθηκαν τη χώρα.

Δεύτερο σε επισκεψιμότητα είναι το νότιο αιγαίο, το οποίο θα νιώσει το σκληρό πρόσωπο της πανδημίας για άλλη μια φορά στον οικονομικό τομέα, με το ποσοστό των επισκεπτών να ανέρχεται στα 20,5%.

Τρίτη πιο δημοφιλής επιλογή των Βρετανών είναι η Κρήτη, με ποσοστό επισκεψιμότητας το 15,2%.

Στην αντίθετη όψη του νομίσματος, την λιγότερη επίπτωση στην τοπική τουριστική αγορά θα νιώσει η Δυτική Ελλάδα που αποτελεί την λιγότερο δημοφιλή επιλογή των τουριστών από το Ηνωμένο Βασίλειο, με το ποσοστό των επισκεπτών να βρίσκεται στο 0,77% επί του συνόλου των αφίξεων από τη «γηραιά Αλβιώνα».

Η δεύτερη λιγότερο ελκυστική περιφέρεια της Ελλάδας για του Βρετανούς αποτελεί η Ήπειρος, με ποσοστό 1,27%, ενώ την τριάδα συμπληρώνει η Στερεά Ελλάδα με ποσοστό 1,36%.

Μένει να φανεί αν μια έγκαιρη προσθήκη της Ελλάδας στην πράσινη λίστα θα σώσει την φετινή τουριστική χρονιά και φυσικά αν οι βρετανοί θα προτιμήσουν την Ελλάδα για τις διακοπές τους ή υπό το φόβο της καραντίνας θα προτιμήσουν άλλους πιο ασφαλείς προορισμούς.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣΒΡΕΤΑΝΙΑΠΡΑΣΙΝΗ ΛΙΣΤΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα