Τουρκία: Ο Ερντογάν εγκαινίασε την γέφυρα των Δαρδανελίων - Στα 2,5 δις ευρώ το κόστος

"Τα έργα αυτά θα συνεχίσουν να αποφέρουν κέρδη στο κράτος για πολλά χρόνια", δήλωσε ο Ερντογάν κατά την τελετή εγκαινίων.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εγκαινίασε την Παρασκευή μια τεράστια γέφυρα που διασχίζει τα Στενά των Δαρδανελίων, το τελευταίο από μια σειρά μεγάλων έργων υποδομής στα οποία έχει δώσει προτεραιότητα κατά τη διάρκεια των δύο δεκαετιών που βρίσκεται στην εξουσία.

Συνδέοντας την ευρωπαϊκή με την ασιατική ακτή της Τουρκίας, η γέφυρα κατασκευάστηκε από τουρκικές και νοτιοκορεατικές εταιρείες με κόστος 2,5 δισ. ευρώ. Έχει το μεγαλύτερο κύριο άνοιγμα

-την απόσταση μεταξύ των δύο πύργων της- από οποιαδήποτε άλλη κρεμαστή γέφυρα στον κόσμο.

Τέτοια μεγαλεπήβολα έργα αποτελούν βασική προτεραιότητα του Ερντογάν από τότε που το κόμμα του ΑΚΡ ανέλαβε την εξουσία το 2002, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης, σιδηροδρομικών και οδικών σηράγγων κάτω από τα στενά του Βοσπόρου και άλλη μιας γέφυρας πάνω από αυτά.

"Τα έργα αυτά θα συνεχίσουν να αποφέρουν κέρδη στο κράτος για πολλά χρόνια", δήλωσε ο Ερντογάν κατά την τελετή εγκαινίων που συνέπεσε με την επέτειο της νίκης των Οθωμανών το 1915 κατά των γαλλικών και βρετανικών δυνάμεων στη ναυμαχία των Δαρδανελίων στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.

"Τα έργα αυτά συμβάλλουν στο να προοδεύσει η χώρα μας στις επενδύσεις, στο εργατικό δυναμικό και στις εξαγωγές", είπε.

Η αξιωματική αντιπολίτευση του CHP (Ρεπουμπλικανικό Κόμμα) έχει επικρίνει την κυβέρνηση Ερντογάν για την επιβάρυνση των δημοσίων ταμείων λόγω του κόστους του έργου.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η τιμή για τη χρήση της γέφυρας από τα επιβατικά οχήματα θα είναι 200 λίρες (13,50 δολάρια).

Οι εργασίες για τη γέφυρα των Δαρδανελίων ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2017, και εργάστηκαν πάνω από 5.000 άτομα.

Το μήκος του μέσου ανοίγματός της είναι 2.023 μέτρα (1,25 μίλια) και αποτελεί αναφορά στην 100ή επέτειο της Τουρκικής Δημοκρατίας το 2023.

Είναι η τέταρτη γέφυρα που συνδέει τις ευρωπαϊκές και ασιατικές ακτές στην Τουρκία, μαζί με τις τρεις που κατασκευάστηκαν στην Κωνσταντινούπολη.

Οι πύργοι της έχουν ύψος 318 μέτρα και το συνολικό μήκος της γέφυρας είναι 4,6 χιλιόμετρα, συμπεριλαμβανομένων των γεφυρών προσέγγισης.

Keywords
Τυχαία Θέματα