Τουρκία: Ο Ερντογάν ετοιμάζεται να τερματίσει τα μέτρα στήριξης των μικρών επιχειρήσεων

Οι μικρές επιχειρήσεις της Τουρκίας προειδοποίησαν τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι ο τερματισμός της στήριξης που δίνει το κράτος λόγω της πανδημίας θα μπορούσε να πλήξει σοβαρά το εισόδημα των εργαζομένων και να οδηγήσει σε μαζικές απώλειες θέσεων εργασίας εάν οι επιχειρήσεις αρχίσουν να χρεοκοπούν, μεταδίδει το Bloomberg.

Ο Ερντογάν δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι κυβερνητικές πληρωμές σε εργαζόμενους που η θέση εργασίας τους έχει προσωρινά ή οριστικά χαθεί λόγω της

πανδημίας θα δοθούν "για τελευταία φορά στο τέλος του Μαρτίου".

Η απαγόρευση στις απολύσεις θα διατηρηθεί, ωστόσο οι αλλαγές προκάλεσαν συναγερμό στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που απασχολούν περίπου του 74% του συνολικού εργατικού δυναμικού της χώρας.

Ο τερματισμός του βραχυπρόθεσμου επιδόματος θα μπορούσε να οδηγήσει τους εργοδότες στο να δώσουν άδειες άνευ αποδοχών στο προσωπικό τους, κάτι που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα λάβουν τις μικρότερες κυβερνητικές επιταγές των $200 ή το μισό του μηνιαίου ελάχιστου μισθού.

Με βάση την τρέχουσα ρύθμιση, οι υπάλληλοι λαμβάνουν σχεδόν το 100% του μισθού τους, με το 60% να έρχεται από την κυβέρνηση. Περίπου 1,3 εκατ. εργαζόμενοι θα δουν δραματική υποχώρηση των εισοδημάτων τους εάν η κυβέρνηση προχωρήσει στην κατάργηση του προγράμματος.

Εκπρόσωποι των εργαζομένων που συναντήθηκαν με τον υπουργό Οικονομικών, Λουτφί Ελβάν στην Άγκυρα την Δευτέρα, ζήτησαν από την κυβέρνηση να συνεχίσει να στηρίζει τις επιχειρήσεις και να μην τερματίσει τις κοινωνικές πριμοδοτήσεις ώστε να αποφύγει τον κίνδυνο μιας έκρηξης στις χρεοκοπίες και την ανεργία, σύμφωνα με την συνομοσπονδία TESK που συμμετείχε στη συνάντηση.

Η Τουρκία έχει διαθέσει πάνω από 30 δισ. λίρες ($4,2 δισ.) στις μικρές επιχειρήσεις που χτυπήθηκαν σκληρά από την πανδημία για να τις βοηθήσει να πληρώσουν μισθούς και ενοίκια, αλλά δεν είναι πλέον ξεκάθαρο αν αυτό θα συνεχιστεί. Η κυβέρνηση έχει αναφέρει ότι ετοιμάζει κάποια νέα κίνητρα.

Η επίσημη ανεργία σκαρφάλωσε στο 12,9% το Νοέμβριο. Η κυβέρνηση ενδεχομένως να αρχίσει να αποκλείει τους εργαζόμενους που είναι σε άδεια από την εργασία τους λόγω της πανδημίας από τα επίσημα στατιστικά για την ανεργία, εάν δεν έχουν εργαστεί για πάνω από τρεις μήνες, ανέφεραν στο Bloomberg πηγές με γνώση των επερχόμενων αλλαγών στα στοιχεία.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα