ΤτΕ: Διασφαλισμένη η βιωσιμότητα του Δημόσιου Χρέους έως το 2030
Διασφαλισμένη τουλάχιστον μέχρι το 2030 η βιωσιμότητα του Δημόσιου Χρέους
Η εξέλιξη της πορείας του δημόσιου χρέους και των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών σε διάφορα δυσμενή σενάρια εμφανίζει περιορισμένες αποκλίσεις από το βασικό σενάριο της Τράπεζας της Ελλάδος μέχρι τις αρχές του 2030, όπως αναφέρεται στην ετήσιά Έκθεση της.
Συνακόλουθα, η ΤτΕ εκτιμά ότι η πιθανότητα αντιστροφής της καθοδικής πορείας του λόγου του χρέους προς το ΑΕΠ είναι περιορισμένη σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, όπως και η πιθανότητα υπέρβασης των ορίων 15% και 20% του ΑΕΠ για τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες. Με βάση τα παραπάνω, οι κίνδυνοι για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους εκτιμάται ότι παραμένουν οριοθετημένοι μεσοπρόθεσμα, υπό την προϋπόθεση της προσήλωσης στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και της αποτελεσματικής αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, το χρέος της γενικής κυβέρνησης αναμένεται να διαμορφωθεί σε 161,9% του ΑΕΠ το 2023 και σε 153% του ΑΕΠ το 2024. Στο βασικό σενάριο, υπό την προϋπόθεση της προσήλωσης στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και της αποτελεσματικής αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων, ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ τίθεται σε σταθερή καθοδική τροχιά, η οποία ανακόπτεται προσωρινά μόνο το 2033 για αμιγώς τεχνικούς λόγους.
Συγκεκριμένα, το έτος 2033 σηματοδοτεί τη λήξη της αρχικά 10ετούς και εν συνεχεία 20ετούς περιόδου αναβολής πληρωμών τόκων σε δάνεια ύψους περίπου 96 δισεκ. ευρώ που έχουν χορηγηθεί από το EFSF μεταξύ 2012 και 2014.
Με βάση τις υποθέσεις του βασικού σεναρίου, οι συσσωρευμένοι αναβαλλόμενοι τόκοι που θα προστεθούν στο δημόσιο χρέος το 2033 ανέρχονται σε περίπου 27 δισεκ. ευρώ ή 8% του ΑΕΠ του ιδίου έτους. Ωστόσο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξετάζεται το ενδεχόμενο οι αναβαλλόμενοι τόκοι να κατανεμηθούν στα έτη στα οποία αναφέρονται.
Αυτό θα οδηγούσε σε αναδρομική αύξηση του χρέους των παρελθόντων ετών από το 2013 και μετά, αποφεύγοντας την εφάπαξ επιβάρυνση του έτους 2033 με το συνολικό ποσό. Σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η στατιστική μεταχείριση των αναβαλλόμενων τόκων δεν επηρεάζει τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.
Σε κάθε περίπτωση όπως υπογραμμίζεται στην Έκθεση, "η εξέλιξη των λόγων χρέους και ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών προς ΑΕΠ εμφανίζει περιορισμένες διαφοροποιήσεις μεταξύ των υπό εξέταση σεναρίων μέχρι τις αρχές του 2030, γεγονός που καταδεικνύει την αυξημένη ανθεκτικότητα του δημόσιου χρέους σε μια σειρά από αρνητικές επισφάλειες μεσοπρόθεσμα."
Ωστόσο, μακροπρόθεσμα εκτιμάται αυξημένη αβεβαιότητα, καθώς η σταδιακή αναχρηματοδότηση των δανειακών υποχρεώσεων προς τον επίσημο τομέα με όρους αγοράς θα αυξήσει την έκθεση του Ελληνικού Δημοσίου στον επιτοκιακό κίνδυνο, γεγονός που εξαλείφει τα περιθώρια δημοσιονομικής χαλάρωσης. Σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα εκτιμάται ότι η πιθανότητα αντιστροφής της καθοδικής πορείας του λόγου χρέους προς ΑΕΠ είναι περιορισμένη, όπως και η πιθανότητα υπέρβασης των ορίων 15% και 20% του ΑΕΠ για τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες.
Με βάση τα παραπάνω, όπως αναφέρεται στην Ετήσια Έκθεση της ΤτΕ «οι κίνδυνοι για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους εκτιμάται ότι παραμένουν οριοθετημένοι μεσοπρόθεσμα, υπό την προϋπόθεση της προσήλωσης στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και της αποτελεσματικής αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων. Αυτό οφείλεται εν πολλοίς στους ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής των υποχρεώσεων προς τον επίσημο τομέα, οι οποίες αποτελούν το μεγαλύτερο τμήμα του συνόλου του χρέους, σε συνδυασμό με την έγκαιρη σύναψη συμβάσεων ανταλλαγής επιτοκίων (swap), οι οποίες έχουν "κλειδώσει" τα ιστορικώς χαμηλά επιτόκια των προηγούμενων ετών.»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Έ. Αχτσιόγλου: Εξιτήριο μετά από μία εβδομάδα νοσηλείας - "Ευγνωμοσύνη και θαυμασμός για γιατρούς και νοσηλευτές"
- Θαλάσσια ρύπανση στο Κερατσίνι
- ΑΔΜΗΕ: Τα οφέλη της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ
- «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι»: Από σήμερα οι αιτήσεις – Η ενίσχυση και η προθεσμία
- Δημοσκόπηση Interview: Πρώτη αλλά με απώλειες η ΝΔ, δεύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ - 7/10 βλέπουν συγκάλυψη στα Τέμπη
- IPTO: The benefits of Greece-Cyprus-Israel electrical interconnection
- Jamie Dimon: Όσα έρχονται θα επισκιάσουν οτιδήποτε συνέβη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο
- H Coffee Island κοντά στις δύο σημαντικότερες αθλητικές διοργανώσεις της Δυτικής Ελλάδας
- Νέο σταθερό 6μηνο πρόγραμμα για επαγγελματίες Protergia Value Safe Business
- 45 φυλασσόμενες θέσεις στάθμευσης φορτηγών δημιούργησε η Ολυμπία Οδός: Αυτό είναι το Truck Parking Area της Ακράτας (video)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Businessnews
- Τελευταία Νέα Businessnews
- ΤτΕ: Διασφαλισμένη η βιωσιμότητα του Δημόσιου Χρέους έως το 2030
- Τράπεζα της Ελλάδος: Διασφαλισμένη η βιωσιμότητα του Δημοσίου Χρέους έως το 2030
- Λειψοί: Το νησί χωρίς οργανωμένες ξαπλώστρες, που προβάλλεται από Sun και Vanity Fair
- Κοντόπουλος ( ΕΧΑΕ): Στόχος μας να παίξουμε στην α΄ Εθνική - Βελτιώσεις στην πορεία προς την αναβάθμιση
- Μάρτιος του 2024: 10ος συναπτός μήνας που καταρρίφθηκαν παγκόσμια ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών
- Χατζηδάκης: Οι αποεπενδύσεις του δημοσίου έδωσαν πρόσθετη δυναμική στο τραπεζικό σύστημα
- Τα πλεονέκτημα της Golden Visa στην Ελλάδα σύμφωνα με την Premier- Realty
- Στην Αθήνα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι
- Farcom: Aύξηση τζίρου και κερδών άνω του 20% το 2023
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Ενεργές οι εφαρμογές καταχώρησης για τις συνδεδεμένες
- Κ. Χατζηδάκης: Στα 3,5 δισ. ευρώ το όφελος της αποεπένδυσης από συστημικές και μη τράπεζες
- ΤτΕ: Διασφαλισμένη η βιωσιμότητα του Δημοσίου Χρέους έως το 2030
- ΟΗΕ: Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα απαντήσει μέσα στον Απρίλιο για ένταξη της Παλαιστίνης
- Ελληνική Τράπεζα: Αύξηση 78% στα καθαρά έσοδα από τόκους το 2023 – Κοντά στα 536,3 εκατ. ευρώ
- Κυριάκος Μητσοτάκης: Πρότυπο η Τήλος στη διαχείριση αποβλήτων
- Συντονισμένο βήμα για ενίσχυση παρουσίας ελληνικών κρασιών στην αναπτυσσόμενη αλβανική αγορά
- Interlife: Στα 17,3 εκατ. τα προ φόρων κέρδη του 2023
- Ηλεκτρονικό εισιτήριο στα γήπεδα μέσω Gov.gr Wallet: Πώς γίνεται η είσοδος σε αγώνες – Οδηγός για την ψηφιακή διαδικασία
- Σύνταξη: Τα 75 είναι το νέο 65