Βαρόμετρο για το πρόγραμμα κρατικού δανεισμού οι αποφάσεις της ΕΚΤ

Μια ώθηση, για ακόμη χαμηλότερες αποδόσεις για τα ελληνικά ομόλογα τουλάχιστον για το επόμενο διάστημα,  αναμένεται να δώσουν οι αναμενόμενες αποφάσεις της σημερινής συνεδρίασης,  του νομισματικού συμβουλίου της ΕΚΤ

Οι προσδοκίες της αγοράς θέλουν την πρόεδρο της ΕΚΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ, να διατηρεί τη στρατηγική των έκτακτων, μαζικών αγορών κρατικών ομολόγων μέσω του PEPP, με "ταβάνι" τα 1,85 τρισ. ευρώ τουλάχιστον για το επόμενο διάστημα. Με

άλλα λόγια, η ΕΚΤ δεν αναμένεται να επηρεαστεί από τις γερμανο-ολλανδικές πιέσεις, για κάποιο περιορισμό στις αγορές λόγω της ταχύτερης του αναμενομένου ανάκαμψης της ΕΕ, αλλά και των πληθωριστικών πιέσεων που έφεραν τον δείκτη τιμών καταναλωτή της ΕΕ στο 2% τον Μάιο. Η ΕΚΤ συνεχίζει να θεωρεί ότι η αύξηση των τιμών είναι συγκυριακή, η ανάκαμψη εύθραυστη και οι συνέπειες της υγειονομικής κρίσης είναι ασύμμετρες στην κάθε μια από τις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Η συνέχιση του PEPP όπως το γνωρίζουμε σήμερα, τουλάχιστον μέχρι και τον Σεπτέμβριο, θα δώσει συνέχεια σε ένα ευνοϊκό περιβάλλον που δεν θα βοηθά μόνο τις νέες εκδόσεις ελληνικών ομολόγων, αλλά και τη ρευστότητα των τραπεζών και της πραγματικής οικονομίας, στην ευαίσθητη φάση της ανάκαμψης της οικονομίας.

Πάντως, η συμμετοχή της Ελλάδας στο PEPP από το περασμένο έτος δεν ήταν ο μόνος, αλλά σίγουρα ήταν ένας από τους βασικούς λόγους της επιτυχίας των ελληνικών ομολόγων τόσο στην πρωτογενή όσο και στη δευτερογενή αγορά. Τα 25,7 δισ. ευρώ ελληνικών ομολόγων που έχει αγοράσει η Κεντρική Τράπεζα του Ευρώ βοήθησαν στο να συντηρηθεί η ζήτηση για ελληνικούς τίτλους και να υποχωρήσουν οι αποδόσεις, με αποτέλεσμα να καταγράφονται ιστορικά χαμηλά των επιτοκίων της κάθε έκδοσης, από την αρχή του χρόνου, με τελευταία τη χθεσινή επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου το οποίο εκτός από το χαμηλό επιτόκιο συγκέντρωσε και καλής ποιότητας επενδυτές. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο το 6% της έκδοσης κατέληξε σε κερδοσκοπικά κεφάλαια (Hedge funds) ενώ από το υπόλοιπο 94% το 69% αγοράστηκε από διαχειριστές ομολόγων kai ασφαλιστικές εταιρeίες, 22% από εμπορικές Τράπεζες και 3% από Κεντρικές Τράπεζες.

Πτώση του spread κατά 258 μονάδες βάσης

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου καταγράφει μεγάλη πτώση κατά 3% στο 0,9% από τις αρχές του μήνα, από 3,9% το 2019. Παράλληλα όμως, παρότι η Ελλάδα δεν διαθέτει ακόμη την επενδυτική βαθμίδα, το ελληνικό 10ετές έγινε και πιο "ανταγωνιστικό" σε επίπεδο Ευρωζώνης. Εκτός από ό,τι διαπραγματεύεται με απόδοση χαμηλότερη από το αντίστοιχο ιταλικό, με τους κατάλληλους χειρισμούς έγινε εφικτό να πλησιάσει σε λίγο περισσότερο από δύο χρόνια την απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού 10ετούς ομολόγου (Bund) κατά 258,2 μονάδες βάσης.

Συγκεκριμένα, το spread με το 10ετές bund από τις 373,2 μονάδες που ήταν τον Μάρτιο του 2019 υποχώρησε με τη χθεσινή δημοπρασία στις 115 μονάδες. Η ημερομηνία "κλειδί" για την πρώτη σημαντική μείωση ήταν η 15η Οκτωβρίου του 2019 όταν το spread από τις 373,2 τον Μάρτιο υποχώρησε σημαντικά στις 209,7 μονάδες βάσης για να ακολουθήσει στη συνέχεια σταθερά πτωτική τροχιά.

Στην έκδοση 10ετούς στις 18 Ιουνίου του 2020 το spread υποχώρησε περαιτέρω στις 187,8 μονάδες βάσης, ενώ στην έκδοση της 9/9 η διαφορά επιτοκίου με το γερμανικό είχε μειωθεί στις 169,5 μονάδες βάσης. Στην πρώτη έκδοση 10ετούς ομολόγου για φέτος, στις 27 Ιανουαρίου αλλά εκκαθαρίστηκε στις 5 Φεβρουαρίου, το spread έφτασε στις 135,3 μονάδες βάσης πριν φτάσει σήμερα τις 115 μ.β.

ΕΚΤ
Keywords
Τυχαία Θέματα