Βίλια: Η φωτιά πλησιάζει το χωριό - Εκκένωση εισηγήθηκε η Πυροσβεστική

Τα Βίλια πλησιάζουν οι φλόγες από την πυρκαγιά που μαίνεται στην περιοχή για τρίτη μέρα, με την Πυροσβεστική να έχει εισηγηθεί την εκκένωση του χωριού.

Μια αναζωπύρωση της φωτιάς ανατολικά από τα Βίλια λόγω της αλλαγής φοράς των ανέμων που πνέουν στην περιοχή είχαν ως αποτέλεσμα να κατευθυνθούν οι φλόγες προς τον οικισμό και να έχουν φτάσει σε μικρή απόσταση από τα πρώτα σπίτια.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, έγινε αμέσως επιχείρηση ανάσχεσης με όλα τα εναέρια μέσα και τις επίγειες δυνάμεις, με τη φωτιά να ανακόπτεται και να μην μπαίνει στον οικισμό.

Αυτή την ώρα συνεχίζεται η προσπάθεια ελέγχου του νοτίου τμήματος της πυρκαγιάς προς Βένιζα, Γκίνη και Αγία Τριάδα, με ενέργειες διάνοιξης ζωνών ειδικά για αποφυγή επέκτασης προς Καντήλι και Μελετάκι, ενώ το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων δυσχεραίνει η συνεχής εναλλαγή της φοράς του ανέμου.

Πολλοί κάτοικοι στα Βίλια, χωρίς να έχει δοθεί επίσημα η εντολή εκκένωσης, ακολουθούν την εισήγηση της Πυροσβεστικής και εγκαταλείπουν τα σπίτια τους.

Στο σημείο καίνε διάσπαρτες εστίες γεγονός που προκαλεί ανησυχία, τόνισε ο Βασίλης Κόκκαλης, Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Αττικής, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, το μέτωπο που προκαλεί τη μεγαλύτερη ανησυχία είναι αυτό που καίει στον άξονα των οικισμών Θέα, Παλαιοχώρι, Αγιος Σωτήρας και Παλαιοκούνδουρα, ενώ παραμένει ο φόβος για αναζωπυρώσεις.

Συνολικά επιχειρούν 370 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων εννέα ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 130 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ καθώς και των δυνάμεων από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα. Από αέρος συνδράμουν 8 ελικόπτερα και 3 αεροσκάφη μεταξύ αυτών και το Beriev. Για την συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Συνδρομή παρέχουν, ο Στρατός με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 14 μηχανήματα έργου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Στα 80.000 τα καμένα στρέμματα στα Βίλια

Στο μεταξύ, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ήδη ενεργοποιήσει το ευρωπαϊκό σύστημα Copernicus για την καταγραφή των καμένων εκτάσεων στα Βίλια.

Όπως ανέφεραν στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, μια πρώτη πρόχειρη εκτίμηση είναι ότι στα Βίλια έχουν καεί πάνω από 80.000, (ίσως και 90.000) στρέμματα δάσους, ενώ το ακριβές μέγεθος της καταστροφής, θα καταγραφεί από τον δορυφόρο μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Χαρακτηριστικό είναι ότι μέχρι χτες ο δορυφόρος έδειχνε περίπου 50.000 στρέμματα καμένα, αλλά η χθεσινή αναζωπύρωση κατέστρεψε άλλα τουλάχιστον 30.000 στρέμματα και η φωτιά εξακολουθεί να καίει.

Keywords
Τυχαία Θέματα