Βίνης (ΕΡΓΟΣΕ): Επιτάχυνση των έργων 4 δισ.ευρώ και πρόσληψη τεχνικών συμβούλων για να τα "τρέξουν"

Μέσω διαγωνισμών θα επιλεγούν έξι τεχνικοί και νομικοί σύμβουλοι, οι οποίοι θα συμβάλουν στη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου

Στην επιτάχυνση των έργων που βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης αλλά και των συμβάσεων για τα έξι μεγάλα έργα νέας γενιάς, συνολικού ύψους 4 δισ. ευρώ που θα διασυνδέσουν τα λιμάνια με το σιδηροδρομικό δίκτυο επικεντρώνει τους στόχους η διοίκηση της ΕΡΓΟΣΕ.

Οπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ Χρήστος Βίνης, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του έργου της εταιρίας, πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα σιδηροδρομικών έργων για τη σύνδεση

των κύριων λιμένων με το σιδηροδρομικό δίκτυο, για τη δημοπράτηση των οποίων αξιοποιείται ο Ανταγωνιστικός Διάλογος. Η α’ φάση του διαγωνισμού για τη δημοπράτηση των 6 έργων του Ανταγωνιστικού Διαλόγου, συνολικού προϋπολογισμού 4 δισ. ευρώ βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, με τη διαδικασία να συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς στα υποψήφια σχήματα περιλαμβάνονται σημαντικές εταιρίες της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Τα έργα συνδέουν τους λιμένες της Πάτρας, του Λαυρίου, της Ραφήνας, της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης με το τρένο και ενισχύουν τη διασυνοριακή σιδηροδρομική σύνδεση με την υπόλοιπη νοτιοανατολική Ευρώπη. Στο σύνολο τους συνιστούν έργα με σημαντικό αναπτυξιακό αποτύπωμα για τη χώρα μας, που αναβαθμίζουν την ανταγωνιστικότητα των λιμένων και της ελληνικής οικονομίας. Θα συγχρηματοδοτούνται από προγράμματα της επόμενης Προγραμματικής Περιόδου του ΕΣΠΑ, καθώς και του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη 2» (Connecting Europe Facility - CEF 2) 2021 -2027.

Παράλληλα, ολοκληρώνεται η σύνταξη τευχών δημοπράτησης για Υπηρεσίες Τεχνικού Συμβούλου -Project Management, που αφορούν στην συνολική εποπτεία της οριστικής μελέτης και κατασκευής των έργων από τους τελικούς Αναδόχους του Ανταγωνιστικού Διαλόγου. «Δεδομένου ότι πρόκειται για μεγάλα και πολύπλοκα έργα, ο ανταγωνιστικός διάλογος αποτελεί τη βέλτιστη διαγωνιστική διαδικασία και το πλέον κατάλληλο εργαλείο δημοπράτησης που παρέχεται από τη νομοθεσία δημοσίων συμβάσεων. Για την επιτυχημένη υλοποίηση της διαγωνιστικής διαδικασίας, απαιτείται το έμπειρο στελεχιακό της ΕΡΓΟΣΕ να πλαισιωθεί από τους απαραίτητους εξειδικευμένους συμβούλους», τόνισε ο κ. Βίνης.

Προκειμένου να διασφαλιστεί η έγκαιρη υλοποίηση των σιδηροδρομικών έργων, η ΕΡΓΟΣΕ προώθησε σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων, όπως η διαδικασία απαλλοτρίωσης γραμμικών έργων και η έκδοση οικοδομικών αδειών.

Για τα έξι έργα διασύνδεσης με τα λιμάνια, ο κ. Βίνης είπε πως εντός εβδομάδων η διαδικασία θα περάσει στο δεύτερο στάδιο του ανταγωνιστικού διαλόγου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΓΟΣΕ ο ανταγωνιστικός διάλογος για τα έξι έργα μπορεί να έχει ολοκληρωθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2023.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα