Βουλή: Σε εξέλιξη η συζήτηση των συμβάσεων για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης
Στην Ολομέλεια εξελίσσεται, από το πρωί, η συζήτηση του νομοσχεδίου με το οποίο αποκτούν ισχύ νόµου σχέδια συµβάσεων που αφορούν στον τοµέα της εθνικής άµυνας, που ενισχύουν τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Πολεμικού
Καθώς ορισµένοι όροι των υπό σύναψη συµβάσεων διαφοροποιούνται από τις υφιστάµενες διατάξεις για την εκτέλεση των συµβάσεων προµηθειών στον τοµέα της άµυνας, κρίθηκε αναγκαία η τροποποίηση του σχετικού νοµοθετικού πλαισίου, µε παροχή έγκρισης, όπως χαρακτηρίζεται στην αιτιολογική έκθεση, του περιεχοµένου τους από τη Βουλή, προκειµένου να πραγµατοποιηθεί η σύναψή τους.
Ο εισηγητής της ΝΔ, Διονύσης Χατζηδάκης, ο πρώτος ομιλητής που ανέβηκε στο βήμα της Ολομέλειας, τάχθηκε υπέρ της προμήθειας των τριών φρεγατών Belhara, «διότι ο βασικός κορμός του στόλου του Πολεμικού Ναυτικού είναι φρεγάτες ηλικίας 30 και 40 ετώ». Η προμήθεια είναι εξαιρετικά συμφέρουσα, διότι αγοράζουμε τρεις φρεγάτες στην τιμή των δύο και έχουμε τη δυνατότητα option για τέταρτη φρεγάτα, όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, ο οποίος σημείωσε ότι οι νέες φρεγάτες με τις οποίες εξοπλίζεται το Πολεμικό Ναυτικό είναι «ό,τι καλύτερο υπάρχει στην αγορά». Για την αγορά τορπιλών, ο βουλευτής της ΝΔ ανέφερε πως δεν είναι δυνατόν τα πιο σύγχρονα υποβρύχιά μας να διαθέτουν τορπίλες της δεκαετίας του '70 και τόνισε ότι οι νέες τορπίλες βαρέως τύπου για το Πολεμικό Ναυτικό, οι λεγόμενοι «μπακαλιάροι» που θα είναι τηλεκατευθυνόμενοι με οπτικές ίνες, είναι ό,τι πιο τέλειο στην αγορά. Σε σχέση με τα Rafale, επεσήμανε ότι η τροποποίηση της αρχικής σύμβασης κρίθηκε αναγκαία διότι μία μοίρα αριθμεί 24 αεροσκάφη και εντάσσεται στη λογική 12 ελαφρώς μεταχειρισμένα και 12 νέα. Ο κ. Χατζηδάκης, επικαλούμενος το πατριωτικό αίσθημα όλων των πτερύγων της Βουλής, κάλεσε και την αντιπολίτευση να στείλει μήνυμα ότι οι πολιτικές δυνάμεις είναι ενωμένες στην άμυνα της χώρας.
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Τσίπρας, ανέφερε ότι η Βουλή καλείται να ψηφίσει πολύ σοβαρές συμβάσεις ανάμεσα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και ιδιωτικές εταιρείες και επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση διότι προχωρά στην αγορά νέων συστημάτων, ζητώντας προηγούμενη έγκρισή τους από τη Βουλή, και με αυτόν τον τον τρόπο καταστρατηγεί τον εθνικό αμυντικό σχεδιασμό που καταγράφει τη θεσμική αλληλουχία των ενεργειών που πρέπει να γίνουν προκειμένου να υπάρξει απόφαση του υπουργού. Στη περίπτωση των συμβάσεων που σήμερα συζητώνται στην Ολομέλεια, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, προκρίθηκε η νομοθέτηση γιατί δεν έγιναν τα θεσμικά βήματα που προβλέπει ο εθνικός αμυντικός σχεδιασμός και οι προμήθειες προχωρούν με απευθείας ανάθεση. Για τις φρεγάτες Belhara, σημείωσε ότι είναι μίαα προμήθεια που είχε δρομολογηθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε πως αυτά τα πλοία θα ενισχύσουν την επιχειρησιακή δυνατότητα του Πολεμικού Ναυτικού. Σε αυτό το κλίμα, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι το κόμμα του ψηφίζει τις συμβάσεις για τις φρεγάτες αλλά δεν θα πράξει το ίδιο με τις άλλες συμβάσεις, για τα Rafale, διότι η σύμβαση για τα επιπλέον έξι Rafale είναι μία «αποσπασματική ενέργεια που δεν εντάσσεται στον εθνικό αμυντικό σχεδιασμό», καθώς πρώτα αποφάσισε ο πρωθυπουργός, πρώτα ανακοίνωσε και μετά οι Ένοπλες Δυνάμεις υπέβαλαν το αίτημα για την προμήθειά τους. Υπογράμμισε, επίσης, ότι από όλες τις συμβάσεις είναι απούσα η εγχώρια αμυντική βιομηχανία, που θα μπορούσε να έχει συμμετοχή στην κατασκευή, συντήρηση, υποστήριξη. «Η άμυνα δεν είναι αυτοσκοπός. Η Ελλάδα είναι υποβαθμισμένη στη διεθνή διπλωματία. Μία χώρα, μία κυβέρνηση και μία πολιτική, η οποία είναι δεδομένη, είναι ήσυχη, είναι αυτοπεριορισμένη, τότε είναι καταδικασμένη να υποβιβάζεται διαρκώς στις διεθνείς σχέσεις. Και αυτό δεν θα αλλάξει και δεν μπορεί να αλλάξει με την αγορά κανενός οπλικού συστήματος», είπε ο κ. Τσίπρας.
Όπως εξαρχής είχε καταστήσει σαφές, έτσι και σήμερα, ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου, δήλωσε ότι το κόμμα του θα ψηφίσει «ναι» στο νομοσχέδιο αλλά θέτει εμφατικά το ζήτημα της «ισχνής» συμμετοχής της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. «Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής θέτει το συμφέρον της Ελλάδας πάνω από όλα. Η ενσωμάτωση εξελιγμένων συστημάτων είναι κρίσιμη για την ενίσχυση της αποτρεπτικής δυνατότητας των Ενόπλων Δυνάμεων», ανέφερε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής και επεσήμανε ότι η εθνική άμυνα είναι πολυσύνθετη διαδικασία, που εμπλέκει πλήθος παραγόντων και απαιτεί ολοκληρωμένο σχέδιο σε διπλωματικό και αμυντικό επίπεδο. Με αυτό το δεδομένο, ο βουλευτής κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να συμβάλλουν σε κλίμα εθνικής συνεννόησης, πολύ περισσότερο σήμερα που η Τουρκία κλιμακώνει τις απειλές της σε βάρος της Ελλάδας.
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νικόλας Παπαναστάσης, τόνισε τους κινδύνους από τη συμμετοχή της Ελλάδας στους νατοϊκούς σχεδιασμούς και από το γεγονός ότι «η Ελλάδα γίνεται μέρος της αντιπαράθεσης που εξελίσσεται στην περιοχή και έχει καταστεί μια απέραντη νατοϊκή βάση». «Το ΚΚΕ δεν θα γιορτάσει μαζί σας, σήμερα, δεν θα συμμετάσχει στους πανηγυρισμούς σας για τους νέους εξοπλισμούς. Γιατί και αυτό το τμήμα του εξοπλιστικού παζλ το έχετε ήδη καταθέσει για την ενίσχυση της νατοϊκής μηχανής», σημείωσε για τις συμβάσεις που θα ψηφιστούν σήμερα, ο κ. Παπαναστάσης, ο οποίος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα κινδυνεύει από μία χώρα σύμμαχο του ΝΑΤΟ, «το ΝΑΤΟ κάνει πλάτες στην τουρκική επιθετικότητα», «το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει τα σύνορα στο Αιγαίο». Οι πολεμικές δαπάνες που κάνει η χώρα είναι πλήρως ενταγμένες στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ και δεν έχουν καμία σχέση με τις αμυντικές ανάγκες της χώρας, όπως είπε ο κ. Παπαναστάσης.
Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Αντώνης Μυλωνάκης, όπως και στη φάση της επεξεργασίας του νομοσχεδίου στην επιτροπή της Βουλής, έτσι και στην Ολομέλεια ανέφερε ότι η Ελληνική Λύση τάσσεται υπέρ του νομοσχεδίου. Ο κ. Μυλωνάκης υπογράμμισε, επίσης, την ανάγκη ενίσχυσης της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας σημειώνοντας ότι η Τουρκία είναι εκείνη που καλύπτει ποσοστό 70% των αμυντικών δαπανών της από τη δική της βιομηχανία.
Η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Σοφία Σακοράφα, τόνισε ότι η Ελλάδα εμπλέκεται σε αντιθέσεις, ως συμμετέχουσα σε διεθνείς συμμαχίες, δηλαδή γίνεται πιόνι στη σκακιέρα τους και ταυτόχρονα υποχρεώνεται για να ξεπληρώσει τέτοια συστήματα, χωρίς αυτή η στάση να έχει ουσιαστική και πραγματική σχέση με την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Πόσα κεφάλαια θα διανείμουν φέτος οι εισηγμένες μέσω μερισμάτων- επιστροφών
- Η γκάφα του Ουκρανού προέδρου που έκανε ασανσέρ τις αγορές
- Ο Μπάφετ επένδυσε 1 δισ. δολάρια στην Activision έναν μήνα προτού πωληθεί στη Microsoft
- Νέo άλμα του πληθωρισμού +6,2% τον Ιανουάριο στην Ελλάδα, +57% το ρεύμα
- Πόσο αυξάνει ο μισθός μας με βάση την προϋπηρεσία - Βρείτε μόνοι σας πόσα δικαιούστε
- Real Estate: Πού ανεβαίνουν τιμές και ενοίκια σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη
- Με 3 σταθμούς η επέκταση της γραμμής 2 του Μετρό στο Ίλιον, με 100 εκατ. ο Προαστιακός στη Δυτική Αττική
- Βατόπουλος: Μπορούμε να κολλήσουμε τον κορονοϊό πολλές φορές – Δεν τίθεται θέμα τέταρτης δόσης
- Άρχισε το καταληκτικό σκέλος της "Απογραφής Πληθυσμού - Κατοικιών 2021"
- Φυσικό αέριο - πετρέλαιο: Πτώση των τιμών μετά το σήμα Πούτιν για αποκλιμάκωση της έντασης
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Businessnews
- EY: Το ανθρώπινο δυναμικό βασικός δείκτης επιτυχίας για τις εταιρείες τεχνολογίας το 2022
- Βουλή: Σε εξέλιξη η συζήτηση των συμβάσεων για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης
- Τράπεζα Πειραιώς: Νέα χρηματοδότηση με κριτήρια ESG σε SEPTONA, CAMPUS και SARMED
- ΕΛΣΤΑΤ: Ξεκινά η 3η και τελευταία φάση απογραφής
- Κικίλιας: 30% αυξήθηκαν οι προκρατήσεις τον Ιανουάριο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019
- Γεραπετρίτης: Η κυβέρνηση μεριμνά για την ενεργειακή κάλυψη της χώρας
- Με τη θετική εισήγηση της Π. Αττικής η μελέτη πολεοδόμησης των περιοχών του Δήμου Χαλανδρίου
- Υπεγράφη η σύσταση του Ταμείου Εγγυοδοσίας Καινοτομίας
- Ουκρανικό: Η Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ μεταφέρουν προσωρινά του προσωπικό τους εκτός της χώρας
- Ουκρανία: Συμφωνία για νέο πακέτο ευρωπαϊκής βοήθειας προς το Κίεβο ύψους 1,2 δισ.
- Τελευταία Νέα Businessnews
- Βουλή: Σε εξέλιξη η συζήτηση των συμβάσεων για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης
- Ουκρανία: Συμφωνία για νέο πακέτο ευρωπαϊκής βοήθειας προς το Κίεβο ύψους 1,2 δισ.
- Γεραπετρίτης: Η κυβέρνηση μεριμνά για την ενεργειακή κάλυψη της χώρας
- ΕΛΣΤΑΤ: Κατά 21,1% αυξήθηκε ο κύκλος εργασιών των δραστηριοτήτων της οικονομίας το 2021
- Νέο άλμα 6,2% του πληθωρισμού τον Ιανουάριο στην Ελλάδα
- Υπεγράφη η σύσταση του Ταμείου Εγγυοδοσίας Καινοτομίας
- Κικίλιας: 30% αυξήθηκαν οι προκρατήσεις τον Ιανουάριο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019
- Τράπεζα Πειραιώς: Νέα χρηματοδότηση με κριτήρια ESG σε SEPTONA, CAMPUS και SARMED
- EY: Το ανθρώπινο δυναμικό βασικός δείκτης επιτυχίας για τις εταιρείες τεχνολογίας το 2022
- ΕΛΣΤΑΤ: Ξεκινά η 3η και τελευταία φάση απογραφής
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Η Τράπεζα Πειραιώς αυξάνει τις εταιρικές χρηματοδοτήσεις της με γνώμονα τη βιωσιμότητα!
- Δολοφονία Αλκη: Προθεσμία για την Πέμπτη πήρε ο 22χρονος, ο 12ος κατηγορούμενος
- Λήξη συναγερμού στα χρηματιστήρια – Ανακάμπτουν μετοχές και δείκτες
- Κόντρα στη Βουλή για τις συμβάσεις των Rafale και Belhara
- Οδηγίες για τη διεξαγωγή προκαταρκτικών εξετάσεων για εισαγωγή σε ΑΣΕΙ – ΑΣΣΥ
- Kaspersky: Λανσάρει βιντεοπαιχνίδι για να παίζετε στη δουλειά
- Πως θα απογραφούν όσοι δεν πρόλαβαν στην πρώτη φάση - Η νέα ημερομηνία
- Δημόσιοι υπάλληλοι: Διευκρινίσεις για γονική άδεια, άδεια άνευ αποδοχών και διευκολύνσεις υπαλλήλων με οικογενειακές υποχρεώσεις
- Βατόπουλος: Μπορούμε να κολλήσουμε τον κορονοϊό πολλές φορές – Δεν τίθεται θέμα τέταρτης δόσης
- Ακίνητα: Οι πιο περιζήτητες περιοχές – Πού πέφτουν οι τιμές