Υπόθεση Frontier - Εθνική Τράπεζα: Ο διάολος τώρα κρύβεται στις λεπτομέρειες

Η Εθνική Τράπεζα αφού εκτέθηκε για το χαμηλότερο από άλλες προσφορές τίμημα, που αποδέχτηκε για να διαχειριστεί η doValue το χαρτοφυλάκιο δανείων 6,1 δισ,, διαρρέει τώρα ότι μπορεί να αλλάξει απόφαση.

Πηγές της Εθνικής Τράπεζας αναφέρουν ότι βρίσκεται σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την κοινοπραξία Bain/Fortress/Dovalue

για την διαχείριση του Project Frontier, αλλά και ότι η συμφωνία δεν έχει ολοκληρωθεί γιατί οι λεπτομέρειες των νομικών εγγράφων μπορεί να εμπεριέχουν «κρυμμένη» απομείωση τιμήματος! Με άλλα λόγια η Εθνική θα προσπαθήσει να ανεβάσει το τίμημα των λίγο πάνω από 150 εκατ. ευρώ για χαρτοφυλάκιο 6,1 δισ. ευρώ για να αποφύγει τυχόν αγωγές από μετόχους και ενδεχομένως από την εταιρεία που έχασε τη δουλειά αν και κάτι τέτοιο αποφεύγεται λόγω του ότι δρουν στον ίδιο κλάδο και θα υπάρχουν μεταξύ τους εμπορικές σχέσεις.

ΟΙ πηγές της Εθνικής Τράπεζας αναφέρουν ότι η μεγάλη τιτλοποίηση των 6,1 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων (Project Frontier) γίνεται χωρίς μεταβίβαση της δραστηριότητας διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο δικό της servicer, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες 3 συστημικές τράπεζες.Το Frontier των 6 δισ. ευρώ δίνει την ευκαιρία σε όποια εταιρία διαχείρισης απαιτήσεων (servicer) το αναλάβει, να εκμεταλλευτεί οικονομίες κλίμακας, προσθέτοντας ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο στη διαχείρισή του, χωρίς πρόσθετα σταθερά έξοδα, εκμεταλλευόμενος την ήδη στημένη πλατφόρμα του (συστήματα, οργάνωση, διαδικασίες κλπ.), αναφέρουν οι πηγές της Εθνικής.

Γι' αυτό το λόγο, η Εθνική απευθύνθηκε στους 3 μεγάλους international servicers που δραστηριοποιούνται στη χώρα, DoValue, Intrum, DK-Cepal, και στην QQUANT, οι οποίοι όλοι έλαβαν μέρος στη διαδικασία. Η διαδικασία ήταν πολύ ανταγωνιστική με τις τελικές δεσμευτικές προσφορές να κατατίθενται αρχές Ιουνίου, μετά από παράταση που ζητήθηκε από τους υποψήφιους αγοραστές. Το αποτέλεσμα των προσφορών ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητικό και πέραν των προσδοκιών της Εθνικής, επιβεβαιώνοντας την ορθότητα της στρατηγικής της απόφασης. Οι διαφορές μεταξύ των τιμών των δεσμευτικών προσφορών ήταν πολύ μικρές. Η διοίκηση της Εθνικής, μαζί με τους συμβούλους της επεξεργάστηκαν με λεπτομέρεια τις προσφορές και στη συνέχεια έγιναν οι σχετικές διαβουλεύσεις με το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας, με συμμετοχή του εκπροσώπου του βασικού μετόχου, του ΤΧΣ και με απόφαση του ΔΣ προκρίθηκε η κοινοπραξία της Bain/Fortress/Dovalue για να αρχίσουν αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την τράπεζα για ένα σύντομο χρονικό διάστημα.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, μένουν ακόμη σημαντικά βήματα να γίνουν μέχρι να κλείσει η συναλλαγή, καθώς οι λεπτομέρειες των νομικών εγγράφων είναι καθοριστικές και μπορεί να εμπεριέχουν «κρυμμένη» απομείωση τιμήματος. Μετά το τέλος της χρονικής περιόδου, και στη βάση του αποτελέσματος των διαπραγματεύσεων, το ΔΣ θα εξετάσει τις εξελίξεις. Όπως επισημαίνουν οι πηγές της Εθνικής Τράπεζας, όπως σε όλες τις συναλλαγές, πόσο μάλλον δε σε τέτοιου μεγέθους, με τόσο καλές προσφορές στο «τραπέζι» και σε αυτό το ευάλωτο οικονομικό περιβάλλον, το πιο σημαντικό για την Τράπεζα είναι να αποφευχθούν καθυστερήσεις που θα έβαζαν σε κίνδυνο την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Keywords
Τυχαία Θέματα