Ζεύγος Ρώσων ζητεί από το ΣτΕ να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση για την απαγόρευση έκδοσης νέων αδειών παραμονής

Η υπουργική απόφαση είναι αντισυνταγματική υποστηρίζει ο Ρώσος επιχειρηματίας.

Ρώσος επιχειρηματίας που διαμένει και έχει επιχειρήσεις στην Ελλάδα, όπως και η σύζυγος του, προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας να εκδοθεί προσωρινή διαταγή (δηλαδή να «παγώσει» προσωρινά), να ανασταλεί και να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η υπουργική απόφαση με την οποία -λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στην Ουκρανία- δεν επιτρέπει την ανανέωση ή την έκδοση νέων αδειών παραμονής στη χώρα μας πολιτών της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Ειδικότερα, με την από 28.2.2022 απόφαση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, αναστέλλεται:

- Η εξέταση και η έκδοση αποφάσεων επί εκκρεμών αιτήσεων Ρώσων πολιτών και των μελών των οικογενειών τους για παραμονή στη χώρα μας,

- Η υποβολή νέων αιτήσεων Ρώσων πολιτών και μελών των οικογενειών τους για παραμονή στη χώρα μας και

- Η υποβολή αιτήσεων ανανέωσης τίτλων διαμονής στην Ελλάδα πολιτών της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Οι επίμαχες αιτήσεις και εάν ακόμη υποβληθούν ηλεκτρονικά δεν μπορεί να ολοκληρωθεί η προβλεπόμενη διαδικασία, σύμφωνα με την εν λόγω υπουργική απόφαση.

Έτσι, προσέφυγε στο ΣτΕ Ρώσος επιχειρηματίας ο οποίος είναι εγκαταστημένος μόνιμα στην περιοχή της Θεσσαλίας από το 2011 (η σύζυγός του εγκαταστάθηκε στην χώρα μας δύο χρόνια μετά) δραστηριοποιείται επιχειρηματικά τόσο στον τομέα ενοικιάσεων αυτοκινήτων, φορτηγών, κ.λπ., όσο και στην αγορά και διαχείριση αγροτικών ακινήτων, ενώ από το 2017 είναι ιδιοκτήτης διώροφης κατοικίας.

Όπως υποστηρίζει ο επιχειρηματίας η ισχύς των νόμιμων τίτλων παραμονής του ίδιου και της συζύγου του στην Ελλάδα λήγει τον επόμενο μήνα και τον ενημέρωσε ο αρμόδιος κρατικός φορέας (Διεύθυνση Αλλοδαπών και Μετανάστευσης) ότι δεν παραλαμβάνει τις αιτήσεις ανανέωσης παραμονής του ίδιου και της συζύγου του στη χώρα μας, σύμφωνα με την προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση.

Υποστηρίζει ο Ρώσος ότι η εν λόγω υπουργική απόφαση είναι αντισυνταγματική, καθώς παραβιάζει την αρχή της διάκρισης των λειτουργιών (άρθρο 43 Συντάγματος), αφού για παρόμοια θέματα απαιτείται η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος και όχι υπουργικής απόφασης, όπως έγινε στην προκειμένη περίπτωση.

Ακόμη, παραβιάζει την αρχή της διάκρισης των εξουσιών αφού η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση δεν εκδόθηκε κατόπιν ειδικής εξουσιοδότησης νόμου, όπως απαιτούν τα άρθρα 26, 43 και 64 του Συντάγματος.

Είναι όμως, η εν λόγω υπουργική απόφαση -σύμφωνα με τους προσφεύγοντες- αντισυνταγματική (άρθρο 35 Συντάγματος) και παράνομη (παραβιάζει το άρθρο 8 του νόμου 3469/2006), καθώς δεν δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, όπως απαιτείται και κατά συνέπεια είναι ανυπόστατη.

Τέλος, η επίμαχη υπουργική απόφαση επιχειρεί να παρακάμψει το νόμο 4251/2014 (Κώδικας Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης) αφού τον καταργεί επ΄ αόριστον μόνο για τους πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα