Ανακαλύφθηκαν 124 γονίδια που επηρεάζουν το χρώμα των μαλλιών

Μια διεθνής επιστημονική ομάδα ανακάλυψε 124 γονίδια που παίζουν μεγάλο ρόλο στο χρώμα των μαλλιών των ανθρώπων. Είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες ρίχνουν τόσο άπλετο φως στο γενετικό υπόβαθρο του χρώματος των ανθρώπινων μαλλιών.

Από τα 124 γονίδια, τα 111 ήταν άγνωστο έως τώρα ότι εμπλέκονται στο χρώμα των μαλλιών. Η ανακάλυψη αναμένεται να έχει διάφορες πρακτικές εφαρμογές, από την εγκληματολογία έως τη βιολογία και την ιατρική.

Προηγούμενες μελέτες παρόλο που είχαν δείξει ότι το χρώμα των μαλλιών είναι σε μεγάλο βαθμό

θέμα γενετικών παραγόντων (σε ποσοστό έως 97%), δεν είχαν έως τώρα καταφέρει να φέρουν στο φως παρά μόνο 13 συγκεκριμένα γονίδια.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τους καθηγητές Τιμ Σπέκτορ του Βασιλικού Κολλεγίου (King’s) του Λονδίνου και Μάνφρεντ Κάιζερ του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Έρασμος του Ρότερνταμ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γενετικής «Nature Genetics», ανέλυσαν στοιχεία DNA από σχεδόν 300.000 ανθρώπους ευρωπαϊκής καταγωγής.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι από φυσικού τους οι γυναίκες έχουν πιο ανοιχτόχρωμα μαλλιά από τους άνδρες και αυτό δείχνει ότι, στο πέρασμα του χρόνου και υπό την πίεση του εξωτερικού περιβάλλοντος και των πολιτισμικών επιρροών, τα γονίδια των δύο φύλων έχουν προσαρμοσθεί ανάλογα.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι γυναίκες ευρωπαϊκής καταγωγής έχουν διπλάσια πιθανότητα να είναι φυσικές ξανθές από ό,τι οι άνδρες ξανθοί. Από την άλλη, οι άνδρες έχουν τριπλάσια πιθανότητα να έχουν μαύρα μαλλιά σε σχέση με τις γυναίκες.

Οι επιστήμονες δεν ξέρουν γιατί συμβαίνει αυτό, κάνοντας λόγο για «ένα συναρπαστικό μυστήριο», το οποίο αξίζει να διερευνηθεί περαιτέρω. Όπως είπε ο Σπέκτορ στο BBC, «για κάποιο λόγο τα ξανθά γονίδια που μπορεί να υπάρχουν κατά τη γέννηση, επιμένουν στις γυναίκες, αλλά εξαφανίζονται στους άνδρες».

Έτσι, οι ξανθές γυναίκες μπορεί να γεννήσουν ξανθά κορίτσια ή ξανθά αγόρια, αλλά συχνά τα τελευταία, όταν μεγαλώνουν, δεν διατηρούν τα γενετικά καθορισμένα ξανθά μαλλιά τους. Αυτό συμβαίνει, επειδή στα αγόρια -αλλά όχι στα κορίτσια- απενεργοποιούνται συχνότερα εκ των υστέρων, μέσω των λεγόμενων επιγενετικών μηχανισμών, τα ξανθά γονίδια.

Μια πιθανότητα που συμβαίνει αυτό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι για εξελικτικούς λόγους, καθώς οι ξανθές γυναίκες είναι πιο πιθανό να έχουν επιτυχία στους άνδρες, ενώ αντίστροφα η αντίστοιχη επιτυχία με τις γυναίκες συμβαίνει περισσότερο στους μελαχρινούς από ό,τι στους ξανθούς άνδρες.

Εξάλλου, χάρη στη νέα μελέτη -τη μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα- είναι δυνατό πλέον να προβλεφθεί σε σημαντικό βαθμό το χρώμα των μαλλιών από το γενετικό υλικό. Η πρόβλεψη είναι καλύτερη για όσους έχουν μαύρα ή κόκκινα μαλλιά, αλλά πιο δύσκολη για τους ξανθούς και τους καστανούς.

Επίσης, διαπιστώθηκε ότι μερικά από τα εμπλεκόμενα στο χρώμα των μαλλιών γονίδια σχετίζονται με ορισμένους καρκίνους (δέρματος όπως το μελάνωμα, γεννητικών οργάνων, προστάτη, ωοθηκών κ.α.), πράγμα που θα βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση αυτών των παθήσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

The post Ανακαλύφθηκαν 124 γονίδια που επηρεάζουν το χρώμα των μαλλιών appeared first on Aftodioikisi.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα