ΕΦΚΑ: Τι ισχύει για ασφάλιση των απασχολούμενων και ιδιοκτητών στα ΜΜΕ

Κοινοποιήθηκε και η εγκύκλιος 22/2018 από τον ΕΦΚΑ για την ασφάλιση των απασχολούμενων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και Ψυχαγωγίας και των ιδιοκτητών αυτών στον Ε.Φ.Κ.Α., μετά την εφαρμογή της διάταξης του αρ. 20 του ν.4498/2017

Με τον Α.Ν. 248/1967 «Περί συστάσεως Ενιαίου Δημοσιογραφικού Οργανισμού Επικουρικής Ασφαλίσεως και Περιθάλψεως» ιδρύθηκε ο Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. (Ν.Π.Ι.Δ.) ως Οργανισμός Κοινωνικής Ασφάλισης, για τους κλάδους επικουρικής ασφάλισης, παροχής εφάπαξ οικονομικής ενισχύσεως και ιατροφαρμακευτικής –

νοσοκομειακής περίθαλψης.

Με την διάταξη του αρ. 20 του Ν. 4498/2017, αντικαθίσταται η παρ.1, του αρ.3, του Α.Ν. 248/1967 και, από 1/12/2017, μεταφέρονται στον Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. ασφαλιστικές σχέσεις των κλάδων επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχών Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π. και ιατροφαρμακευτικής – νοσοκομειακής περίθαλψης Ε.Ο.Π.Υ.Υ..

Για την ενιαία εφαρμογή των προαναφερόμενων διατάξεων παρέχουμε τις παρακάτω οδηγίες:

Πεδίο εφαρμογής:

Με τις νέες διατάξεις, στην ασφάλιση του Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. υπάγονται τα ακόλουθα πρόσωπα:

Α. Για επικουρική ασφάλιση, ασθένεια (σε είδος και σε χρήμα) και πρόνοια

1) Το τακτικό υπαλληλικό προσωπικό των:
– Ενώσεων Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών και Μακεδονίας – Θράκης (Ε.Σ.Η.Ε.Α. & Ε.Σ.Η.Ε.Μ.Θ.)
– Ενώσεων Προσωπικού Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης (Ε.Π.Η.Ε.Α. & Ε.Π.Η.Ε.Θ.)
– Ενώσεων Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (Ε.Ι.Η.Ε.Α.) και
– Ενιαίου Δημοσιογραφικού Οργανισμού Επικουρικής Ασφαλίσεως και Περιθάλψεως (Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π.)

2) Άπαντα τα μέλη των Ενώσεων Συντακτών και το Προσωπικό των Ημερησίων Εφημερίδων. Ειδικότερα τα μέλη των:
– Ενώσεων Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών και Μακεδονίας – Θράκης και
– Ενώσεων Προσωπικού Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

3) Όλοι οι μισθωτοί απασχολούμενοι σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Ψυχαγωγίας (Τηλεόραση, Ραδιόφωνο, Διαδίκτυο, Εφημερίδες και Περιοδικός Τύπος) που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως του τρόπου διανομής, εκπομπής ή μετάδοσης, (ελεύθερη ή συνδρομητική τηλεόραση, ραδιόφωνο, διαδίκτυο).

4) Οι μισθωτοί δημοσιογράφοι σε πρακτορεία ειδήσεων και γραφεία τύπου.

5) Οι υπαγόμενοι στις διατάξεις της παρ.9 του άρθρου 39 του ν.4387/2016, απασχολούμενοι σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Ψυχαγωγίας (περίπτωση 3).

6) Οι ιδιοκτήτες, εταίροι, μέτοχοι των επιχειρήσεων ή εκμεταλλεύσεων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Ψυχαγωγίας (ως περίπτωση 3) ανάλογα με τη νομική μορφή της επιχείρησης και έως δύο (02) φυσικά πρόσωπα ανά μέσο, με βάση το ποσοστό συμμετοχής στο κεφάλαιό τους και κατόπιν αιτήσεώς τους.

Εξαιρούνται, όσοι υπάγονται στην επικουρική ασφάλιση των αλληλοβοηθητικών σωματείων με την επωνυμία «Επικουρικό Ταμείο Αρωγής Συντακτών Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας – Εύβοιας» (Ε.Τ.Α.Σ.) και «Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Συντακτών Πελοποννήσου – Ηπείρου – Νήσων» (Τ.Ε.Α.Σ.), οι οποίοι και εξακολουθούν να υπάγονται στα Ταμεία αυτά.

Επιπλέον υπάγονται:

Β. Για παροχή ιατροφαρμακευτικής- νοσοκομειακής περίθαλψης οι συνταξιούχοι του Οργανισμού (Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π.) και το απασχολούμενο υπαλληλικό προσωπικό του τ. Ταμείου Συντάξεως Προσωπικού Εφημερίδων Αθηνών Θεσσαλονίκης (Τ.Σ.Π.Ε.Α.Θ.).

Ασφάλιση στον Ε.Φ.Κ.Α

Κατά συνέπεια, για τα αναφερόμενα ως ανωτέρω πρόσωπα , οι κλάδοι και λογαριασμοί που παραμένουν στην ασφάλιση του Ε.Φ.Κ.Α., σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, είναι:
• Κύριας Σύνταξης, συμπεριλαμβανομένων των εισφορών βαρέων.
• Ανεργίας Ο.Α.Ε.Δ.
• Λ.Α.Ε.Κ. Ο.Α.Ε.Δ.
• Λ.ΠΕ.Α.Ε. Ο.Α.Ε.Δ.
Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας (Ο.Ε.Κ.)
Οργανισμός Εργατικής Εστίας (Ο. Ε. Ε.)
• Επαγγελματικού Κινδύνου

Επιλογή κλάδου Ασθενείας

Σύμφωνα με την παρ. 8 του αρ. 36 του Ν.4387/2016 «Σε περίπτωση παράλληλης ασφάλισης για υγειονομική περίθαλψη αφενός σε εντασσόμενο στον Ε.Φ.Κ.Α. φορέα, τομέα, κλάδο ή λογαριασμό και αφετέρου σε μη εντασσόμενο στον Ε.Φ.Κ.Α. φορέα, τομέα, κλάδο ή λογαριασμό ο ασφαλισμένος διατηρεί το δικαίωμα να επιλέξει κατόπιν αίτησής του, την ασφάλισή του για υγειονομική περίθαλψη στον φορέα εκτός Ε.Φ.Κ.Α. καταβάλλοντας την προβλεπόμενη εισφορά του φορέα που επιλέγει».

Κατά συνέπεια, ασφαλισμένοι του Ε.Φ.Κ.Α., οι οποίοι πλέον υπάγονται για τους κλάδους ασθενείας στον Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. και παράλληλα έχουν υποχρέωση υπαγωγής σε εντασσόμενο στον Ε.Φ.Κ.Α. φορέα ασθένειας δύνανται να επιλέξουν φορέα ασφάλισης ασθενείας (σε είδος και χρήμα) μετά από αίτησή τους, ώστε, να λάβουν την σχετική εξαίρεση ασφάλισης από τον μη επιλεγόμενο φορέα, προσκομίζοντας βεβαίωση περί ασφαλιστικής κάλυψης του άλλου φορέα, κατά τα γνωστά.

ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΣΤΗΝ Α.Π.Δ. του Ο.Π.Σ./τ. Ι.Κ.Α .-Ε.Τ.Α.Μ.

Α. Μισθωτοί ασφαλισμένοι στον Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. σύμφωνα με τον Α.Ν.248/1967.

Ως γνωστόν, κατά την ένταξη στον Ε.Φ.Κ.Α. από 1/1/2017, των μισθωτών απασχολουμένων σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα – ασφαλισμένων τ. Ε.Τ.Α.Π. – Μ.Μ.Ε., ορισμένες κατηγορίες απασχολούμενων, εξαιρούνταν, κατά περίπτωση, για τους κλάδους επικουρικής ασφάλισης, ασθένειας και πρόνοιας, λόγω υπαγωγής στην ασφάλιση του Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π..

Συγκεκριμένα, η απεικόνιση των ασφαλιστικών στοιχείων των ανωτέρω προσώπων – με τις οδηγίες της με αριθ. 19/2017 Εγκυκλίου – πραγματοποιείται στον Κ.Α.Δ. 0750, με χρήση των Κωδικών Ειδικότητας 000501 και 000503 και αντίστοιχων Κωδικών Πακέτων Κάλυψης 91 και 93, οι οποίοι συνεχίζουν να ισχύουν.

Β. Μισθωτοί που υπάγονται, από 1/12/2017, στους κλάδους ασφάλισης του Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. με τις διατάξεις του άρθρου 20, του ν.4498/2017.

Για τα ανωτέρω πρόσωπα η απεικόνιση των ασφαλιστικών στοιχείων από 1/12/2017 πραγματοποιείται με χρήση Ειδικών Περιπτώσεων, προκειμένου στα ήδη υπάρχοντα πακέτα ασφαλιστικών καλύψεων (Κ.Π.Κ.) να εξαιρούνται αναλόγως οι κλάδοι του Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π..

Ειδικότερα:

Β1. Μισθωτοί ασφαλισμένοι των Α’ Β’ Γ’ Διευθύνσεων Ασφάλισης – Παροχών τ.Ε.Τ.Α.Π.-Μ.Μ.Ε. (Τομείς Τ.Σ.Π.Ε.Α.Θ. – Τ.Α.Ι.Σ.Υ.Τ. – Τ.Α.Τ.Τ.Α.- Θ. αντίστοιχα).

Καταχωρούνται : Κ.Α.Δ. εργοδότη και Κωδικός Ειδικότητας εργαζόμενου, κατά περίπτωση, ως αναφέρονται στην Εγκύκλιο 19/2017 του Ε.Φ.Κ.Α. και ταυτόχρονα συμπληρώνεται στο πεδίο (31), «Ειδική Περίπτωση Ασφάλισης» της Α.Π.Δ., ο κωδικός Ειδικής περίπτωσης: 54, που φέρει λεκτική περιγραφή «Εξαίρεση από τους Κλάδους Ασθένειας (Είδος και Χρήμα) Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, υπαγόμενων στην ασφάλιση του Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π.», με ισχύ από 1/12/2017, οπότε, οι Κωδικοί Πακέτων Κάλυψης, που αναφέρονται στην Εγκύκλιο 19/2017, μετατρέπονται αναλόγως, ως αναφέρονται στον ΠΙΝΑΚΑ 1 του παραρτήματος της παρούσας.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 1ο:

Μισθωτός, απασχολούμενος σε τηλεοπτικό σταθμό, ως συντάκτης, μη μέλος της αντίστοιχης ένωσης συντακτών, υπαγόμενος στην ασφάλιση του τ. Ε.Τ.Α.Π. – Μ.Μ.Ε. (Α’ Διεύθυνση Τομέας τ. Τ.Σ.Π.Ε.Α.Θ.) που από 1/1/2017 ασφαλίζεται μέσω Α.Π.Δ. στον Ε.Φ.Κ.Α. (Εγκ.19/2017) ως εξής:

Κ.Α.Δ.: 0750
ΚΩΔΙΚΟΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ: 000500
Κ.Π.Κ.: 090

Μετά την 1/12/2017 και την υπαγωγή στον Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. πρέπει να χρησιμοποιείται ο ΚΩΔΙΚΟΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ : 54, οπότε, ο Κ.Π.Κ.: 090 μετατρέπεται σε Κ.Π.Κ.: 5009 (εξαιρούμενων των κλάδων του Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π.).

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 2ο:

Μισθωτός, απασχολούμενος ως Διοικητικός υπάλληλος σε επιχείρηση εντύπου τύπου, υπαγόμενος στην ασφάλιση του τ. Ε.Τ.Α.Π. – Μ.Μ.Ε. (Β’ Διεύθυνση Τομέας τ. Τ.Α.Ι.Σ.Υ.Τ.) που από 1/1/2017 ασφαλίζεται μέσω Α.Π.Δ. στον Ε.Φ.Κ.Α. (Εγκ. 19/2017) ως εξής:

Κ.Α.Δ.: 0750
ΚΩΔΙΚΟΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ : 000506
Κ.Π.Κ.: 096

Μετά την 1/12/2017 και την υπαγωγή στον Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. πρέπει να χρησιμοποιείται ο ΚΩΔΙΚΟΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ: 54, οπότε ο Κ.Π.Κ.: 096 μετατρέπεται σε Κ.Π.Κ.: 5013 (εξαιρούμενων των κλάδων του Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π.).

Β2. Μισθωτοί, απασχολούμενοι σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Ψυχαγωγίας, ανεξαρτήτως ειδικότητας απασχόλησης, ασφαλισμένοι του τ. Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ..

Καταχωρούνται Κ.Α.Δ. εργοδότη και Κωδικός Ειδικότητας εργαζόμενου σύμφωνα με τους πίνακες του Ο.ΣΥ.Κ./τ. Ι.Κ.Α.- Ε.Τ.Α.Μ., κατά τα γνωστά (δηλαδή παραμένουν οι ίδιοι κωδικοί που χρησιμοποιούνταν για την ασφάλιση μέχρι 30/11/2017) και ταυτόχρονα συμπληρώνεται ο κωδικός Ειδικής περίπτωσης: 22 με λεκτική περιγραφή « Ασφαλισμένοι εξαιρούμενοι από την ασφάλιση του Κλάδου Ασθένειας (Είδος και Χρήμα) και του Επικουρικού κλάδου τ. Ι.Κ.Α.- Ε.Τ.Α.Μ. – Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π.», οπότε, οι Κωδικοί Πακέτων Κάλυψης του Ο.ΣΥ.Κ μετατρέπονται αναλόγως χωρίς τις ασφαλιστικές καλύψεις των κλάδων του Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π..Ενδεικτικώς αναφέρονται Κ.Π.Κ. στους ΠΙΝΑΚΕΣ 2 και 3 του παραρτήματος της παρούσας.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 1ο:

Μισθωτός , απασχολούμενος ως υπάλληλος γραφείου σε τηλεοπτικό σταθμό, υπαγόμενος στην ασφάλιση του τ. Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ. που από 1/1/2017 ασφαλίζεται μέσω Α.Π.Δ. στον Ε.Φ.Κ.Α. ως εξής :
Κ.Α.Δ.: 9223
ΚΩΔΙΚΟΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ: 419000
Κ.Π.Κ.: 101

Μετά την 1/12/2017 και την υπαγωγή στον Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. πρέπει να χρησιμοποιείται ο ΚΩΔΙΚΟΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ: 22, οπότε, ο Κ.Π.Κ.: 101 μετατρέπεται σε Κ.Π.Κ.: 111 (εξαιρούμενων των κλάδων του Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π.).

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 2ο:

Μισθωτός απασχολούμενος ως αποθηκάριος σε τηλεοπτικό σταθμό, υπαγόμενος στην ασφάλιση του τ. Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ. που από 1/1/2017 ασφαλίζεται μέσω Α.Π.Δ. στον ΕΦΚΑ ως εξής:
Κ.Α.Δ.: 9223
ΚΩΔΙΚΟΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ: 413110
Κ.Π.Κ.: 105

Μετά την 1/12/2017 και την υπαγωγή στον Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. πρέπει να χρησιμοποιείται ο ΚΩΔΙΚΟΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ: 22 οπότε ο Κ.Π.Κ.: 105 μετατρέπεται σε Κ.Π.Κ.: 113 (εξαιρούμενων των κλάδων του Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π.).

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Στις περιπτώσεις που για την ορθή απεικόνιση της ασφάλισης χρησιμοποιείται ήδη άλλη ειδική περίπτωση (πλην της 22, π.χ. 9, 10, 20, 21), από 1/12/2017, πρέπει να αναζητείται μέσω του Ο.ΣΥ.Κ., άλλος συνδυασμός, Κ.Α.Δ. και Κωδικού Ειδικότητας, που να οδηγεί απευθείας στο ίδιο Κ.Π.Κ. (δηλαδή, χωρίς χρήση ειδικής περίπτωσης) ώστε, εν συνεχεία, να είναι επιτρεπτή η καταχώρηση στο πεδίο (31) του κωδικού ειδικής περίπτωσης: (22).

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 3ο:

Μισθωτός, απασχολούμενος ως υπάλληλος γραφείου στην Ε.Ρ.Τ., υπαγόμενος στην ασφάλιση του τ. Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ. που από 1/1/2017 ασφαλίζεται μέσω Α.Π.Δ. στον Ε.Φ.Κ.Α. ως εξής: Κ.Α.Δ. : 9221

ΚΩΔΙΚΟΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ: 419000
ΚΩΔΙΚΟΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ: 10 (η οποία προσθέτει επικουρική κάλυψη τ. Ε.Τ.Ε.Α.Μ., οπότε με τη χρήση της, το αρχικά αποδιδόμενο Κ.Π.Κ.103 μετατρέπεται σε 101) Κ.Π.Κ.: 101

Μετά την 1/12/2017 και την υπαγωγή στον Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π., πρέπει, να αναζητηθεί άλλος συνδυασμός Κ.Α.Δ. και Κωδικού Ειδικότητας που να οδηγεί απευθείας σε Κ.Π.Κ.101, ώστε εν συνεχεία, να είναι επιτρεπτή η καταχώρηση στο πεδίο (31) του κωδικού ειδικής περίπτωσης: (22).

Συνεπώς, στο παράδειγμά μας δύναται να επιλεγεί Κ.Α.Δ.: 9223

ΚΩΔΙΚΟΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ: 419000, ώστε με χρήση του ΚΩΔΙΚΟΥ ΕΙΔΙΚΗΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ: 22, ο Κ.Π.Κ.: 101 να μετατραπεί σε Κ.Π.Κ.: 111 (εξαιρούμενων των κλάδων του Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π.).

ΠΡΟΣΟΧΗ:

Η υποβολή ασφαλιστικών στοιχείων μέσω Α.Π.Δ. ΕΦΚΑ ανατρέχει σε μισθολογικές περιόδους απασχόλησης από 1/12/2017 και εφεξής.

Για την διαχείριση των ήδη υποβληθεισών Α.Π.Δ. μισθολογικών περιόδων απασχόλησης από 1/12/2017 έως 31/3/2018 θα ακολουθήσουν σχετικές οδηγίες.

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

The post ΕΦΚΑ: Τι ισχύει για ασφάλιση των απασχολούμενων και ιδιοκτητών στα ΜΜΕ appeared first on Aftodioikisi.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα