ΕΚΤ: Γερασμένη χώρα η Ελλάδα -Τι σημαίνει αυτό για συντάξεις, ανάπτυξη
Η Ελλάδα έχει σήμερα έναν από τους πιο γερασμένους πληθυσμούς στην Ευρωζώνη, μία τάση που αναμένεται να συνεχισθεί και τις επόμενες δεκαετίες, σύμφωνα με στοιχεία άρθρου που δημοσιεύεται στο οικονομικό δελτίο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Το άρθρο των Carolin Nerlich και Joachim Schroth, με τίτλο «Η οικονομική επίπτωση από τη γήρανση του πληθυσμού και συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις», εξετάζει τις μακροοικονομικές και δημοσιονομικές
Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Eurostat, η γήρανση του πληθυσμού αναμένεται να συνεχισθεί και να ενταθεί τις επόμενες δεκαετίες στην Ευρωζώνη. «Αυτή η συνεχιζόμενη διαδικασία, που προκύπτει από τις αυξήσεις του προσδόκιμου ζωής και τα χαμηλά ποσοστά γεννήσεων, αναμένεται ευρέως να οδηγήσει σε μία μείωση της προσφοράς εργασίας και απώλεια παραγωγικότητας, καθώς και σε αλλαγές στη συμπεριφορά, και είναι πιθανόν να έχει δυσμενές αποτέλεσμα στον δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης», αναφέρει το άρθρο.
Ο συνολικός πληθυσμός της Ευρωζώνης προβλέπεται να αυξηθεί από 340 εκατομμύρια το 2016 σε περίπου 352 εκατομμύρια το 2040, για να υποχωρήσει στα 345 εκατομμύρια το 2079, σύμφωνα με την Eurostat. Επιπλέον, η διάρθρωση του πληθυσμού της αναμένεται επίσης να αλλάξει, καθώς η γήρανση του πληθυσμού θα συνεχίζεται και θα ενισχύεται. Το μέσο ποσοστό γεννήσεων στην Ευρωζώνη ανέρχεται σήμερα στο 1,6 που είναι σημαντικά χαμηλότερο από το φυσιολογικό επίπεδο αναπλήρωσης (δηλαδή το επίπεδο που θεωρείται αναγκαίο για να διατηρηθεί σταθερός ο συνολικός πληθυσμός), το οποίο είναι περίπου 2,1.
Αν και η Eurostat αναμένει μία μικρή αύξηση των ποσοστών γεννήσεων στις χώρες της Ευρωζώνης, προβλέπει ότι αυτά θα εξακολουθούν να παραμένουν χαμηλότερα από το επίπεδο αναπλήρωσης κατά μέσο όρο. Κατά συνέπεια, θα μειωθεί μελλοντικά το ποσοστό των νέων στον συνολικό πληθυσμό της Ευρωζώνης. Το προσδόκιμο ζωής αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται, αν και βραδύτερα από ό,τι στις τελευταίες δεκαετίες. Το 2070, ο υπόλοιπος προσδόκιμος χρόνος ζωής στην ηλικία των 65 θα είναι κατά μέσο όρο 23,6 χρόνια για τους άνδρες και 26,9 χρόνια για τις γυναίκες – δηλαδή περίπου πέντε χρόνια περισσότερο από σήμερα.
Το ποσοστό εξάρτησης των ηλικιωμένων της ευρωζώνης, που ορίζεται ως το ποσοστό των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών προς τα άτομα ηλικίας 15-64 ετών (το εργατικό δυναμικό), προβλέπεται ότι θα είναι σημαντικά αυξημένο το 2070, φθάνοντας στο 52% από λίγο πάνω από το 30% που ήταν το 2016. «Μία αύξηση του ποσοστού αυτού σημαίνει ότι μειώνεται ο αριθμός των εργαζομένων που αντιστοιχούν δυνητικά σε κάθε συνταξιούχο, εφόσον δεν αλλάξει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, προκαλώντας σημαντικό δημοσιονομικό βάρος για τις χώρες που συμβαίνει αυτό όσον αφορά τα δημόσια συνταξιοδοτικά τους συστήματα», σημειώνεται στο άρθρο.
Οι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά εξάρτησης των ηλικιωμένων (πάνω από 30%) είναι σήμερα η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Φινλανδία. Τα ποσοστά αυτά προβλέπεται να αυξηθούν περισσότερο από 35 ποσοστιαίες μονάδες το 2070 στην Κύπρο, την Πορτογαλία και τη Σλοβακία, με την Πορτογαλία να έχει τότε ένα ποσοστό 67%, που θα είναι το υψηλότερο στην Ευρωζώνη. Ποσοστά εξάρτησης πάνω από το 60% προβλέπεται ότι θα έχουν το 2070 η Ελλάδα, η Ιταλία και η Κύπρος. Αντίθετα, η Ιρλανδία προβλέπεται να έχει τότε το χαμηλότερο σχετικό ποσοστό στην ευρωζώνη, ενώ για το Βέλγιο, την Ισπανία και τη Γαλλία προβλέπονται οι μικρότερες αυξήσεις του.
Αναφορικά με τις συνέπειες της γήρανσης του πληθυσμού στις συντάξεις, το άρθρο της ΕΚΤ αναφέρει τα εξής: «Επιπλέον, οι χώρες της ευρωζώνης προβλέπεται να υποστούν περαιτέρω αυξητική πίεση στις δημόσιες δαπάνες για συντάξεις, υγειονομική περίθαλψη και μακροχρόνια φροντίδα, καθώς ο πληθυσμός γερνά. Αν και πολλές χώρες εφάρμοσαν συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις μετά την κρίση κρατικού χρέους, περαιτέρω μεταρρυθμίσεις φαίνεται να είναι αναγκαίες για να διασφαλισθεί η δημοσιονομική βιωσιμότητα μακροπρόθεσμα. Από την άποψη αυτή, μέτρα που αυξάνουν το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης μπορεί να αναμένεται ότι θα περιορίσουν τις δυσμενείς μακροοικονομικές επιπτώσεις της γήρανσης του πληθυσμού, καθώς θα έχουν ευνοϊκή επίδραση στην προσφορά εργασίας και την εγχώρια κατανάλωση. Αντίθετα, η αύξηση των εισφορών ή η μείωση των συντάξεων (benefit ratio) θα μπορούσε να έχει μικρότερες μακροοικονομικές συνέπειες».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
The post ΕΚΤ: Γερασμένη χώρα η Ελλάδα -Τι σημαίνει αυτό για συντάξεις, ανάπτυξη appeared first on Aftodioikisi.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αποφυλακίστηκε μετά από 30 χρόνια ο διαβόητος «Πεταλούδας»
- Νέα δήλωση για Σουμάχερ! Ποιες οι εξελίξεις για την υγεία του;
- «Αν το θέλει ο Αλλάχ, θα μπούμε στη Μοσούλη και την Ιερουσαλήμ»
- Η Παπαγγελή τρολάρει τη ΝΔ: «Δεν ήμουν μέλος για να με διαγράψουν»
- Κι όμως, ο όρθιος κύριος ήταν μέχρι προ 5ετίας μεγάλο ποδοσφαιρικό αστέρι
- Αύξηση στρατιωτικής θητείας: Πόσους μήνες θα υπηρετούν – Πότε θα εφαρμοστεί
- ΠΑΟΚ-ΑΕΚ: Τα...γύρισε ο Δημητριάδης, άλλαξε την κατάθεσή του - Πότε αναμένεται η απόφαση
- Survivor 2: Ποιος κερδίζει απόψε την ασυλία; Ποιοι θα είναι υποψήφιοι; (Βίντεο)
- «Αυτή θα είναι η τιμωρία του ΠΑΟΚ - Τόσους βαθμούς θα χάσει, πόσα ματς θα κλείσει η Τούμπα»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Aftodioikisi
- ΕΚΤ: Γερασμένη χώρα η Ελλάδα -Τι σημαίνει αυτό για συντάξεις, ανάπτυξη
- Αναβλήθηκε το ταξίδι Καμμένου στις ΗΠΑ
- Η μοναξιά είναι σοβαρός εχθρός της υγείας
- Πλειστηριασμοί: Τα ΜΑΤ τραυμάτισαν δημοσιογράφο του ΣΚΑΪ
- Γι’ αυτό η πίτσα έχει στρογγυλό πλαστικό τραπεζάκι
- Εορτασμός της 25ης Μαρτίου στο Δ. Φιλοθέης-Ψυχικού
- Xατζηδάκης: Καταγγέλλει υπερτιμολογήσεις και φωτογραφικούς διαγωνισμούς στα έργα οδοφωτισμού των δήμων
- Πρόσβαση υποψηφίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (ΦΕΚ)
- Τελευταία Νέα Aftodioikisi
- ΕΚΤ: Γερασμένη χώρα η Ελλάδα -Τι σημαίνει αυτό για συντάξεις, ανάπτυξη
- Αναβλήθηκε το ταξίδι Καμμένου στις ΗΠΑ
- Η μοναξιά είναι σοβαρός εχθρός της υγείας
- Xατζηδάκης: Καταγγέλλει υπερτιμολογήσεις και φωτογραφικούς διαγωνισμούς στα έργα οδοφωτισμού των δήμων
- Η Ελλάδα «πρωταθλήτρια» και στη γήρανση του πληθυσμού
- ΥΠΨΗΠΤΕ: Σε δημόσια διαβούλευση η κατάρτιση εθνικού καταλόγου γεγονότων μείζονος σημασίας
- Παπαγγελή: «Δεν ήμουν μέλος για να με διαγράψουν»
- Γι’ αυτό η πίτσα έχει στρογγυλό πλαστικό τραπεζάκι
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Boeing: Αισιοδοξία επικρατεί για νίκη του MQ-25 ως νέου ιπτάμενου τάνκερ-drone
- Νετανιάχου: «Το Ισραήλ θα αποτρέψει τους εχθρούς του να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα»
- Σύζυγος κρατούμενου προσπάθησε να περάσει στη φυλακή 42 γραμμάρια ηρωίνης
- Κι όμως, ο όρθιος κύριος ήταν μέχρι προ 5ετίας μεγάλο ποδοσφαιρικό αστέρι
- Πλήρης δικαίωση του υπουργείου Παιδείας για το πρόγραμμα εκπαίδευσης των προσφύγων
- Live: ΤΣΣΚΑ Μόσχας - Ολυμπιακός
- Ανακωχή μιας… ημέρας: «Ιερός» πόλεμος ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για την απόφαση ΣτΕ για τα Θρησκευτικά
- ΣτΕ: Με πλειοψηφία 20 - 5 η απόφαση Φίλη για τα Θρησκευτικά
- Η Μέρκελ καταδικάζει την τουρκική επιθετικότητα στο Αφρίν: Σφοδρή επίθεση κατά Άγκυρας
- Η 17χρονη Ταμίμι δέχτηκε να δηλώσει ένοχη με αντάλλαγμα μείωση της ποινής της