Ελληνικές Τράπεζες: Την πόρτα της εξόδου σε 7.000 υπαλλήλους μέσω εθελούσιας

Ανοιξε ο χορός των προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου από τις τράπεζες για το 2018. Με στόχο να αποχωρήσουν περίπου 3.500 εργαζόμενοι εντός του έτους και σχεδόν άλλοι τόσοι έως το 2020, τα επιτελεία των τραπεζών έχουν ήδη αρχίσει να σχεδιάζουν στοχευμένα και ταυτόχρονα δελεαστικά προγράμματα για την αποχώρηση υπαλλήλων τους.

Η ανάγκη για περιορισμό των λειτουργικών δαπανών κυρίως μέσω της μείωσης του δικτύου των καταστημάτων, η δυναμική

είσοδος της ψηφιακής τραπεζικής αλλά και η απαίτηση των μετόχων για σταθερή κερδοφορία κάνουν τα προγράμματα εθελούσιας εξόδου μονόδρομο για τις διοικήσεις των τραπεζών. Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα ΝΕΑ», ότι ήδη σχεδόν τρεις στις δέκα τραπεζικές συναλλαγές πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικό τρόπο, μέσω e-banking, mobile banking, phone banking κ.λπ.

Πιέσεις από ΕΚΤ

Tην ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, έντονες είναι οι πιέσεις που δέχονται οι τραπεζίτες από την ΕΚΤ για το θέμα της μείωσης του προσωπικού στις ελληνικές τράπεζες. Μάλιστα, στο περιθώριο της συνάντησης που είχαν οι εκπρόσωποι των ελλήνων τραπεζιτών με τον Γενς Βάιντμαν την περασμένη εβδομάδα στη Φρανκφούρτη, τους επισημάνθηκε ότι έχουν μείνει πίσω στα προγράμματα εθελούσιας εξόδου και μείωσης του προσωπικού τους σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες και πως θα πρέπει να επιταχύνουν τις διαδικασίες το επόμενο διάστημα.

Όμως οι έλληνες τραπεζίτες έχουν να αντιμετωπίσουν δύο σημαντικά προβλήματα. Το πρώτο αφορά την απροθυμία των εργαζομένων να συμμετάσχουν υπό τον φόβο της ανεργίας, ιδιαίτερα των εργαζομένων άνω των 50 ετών στους οποίους κυρίως στοχεύουν οι τράπεζες, και το δεύτερο τις αντιδράσεις του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αναφορικά με το περιεχόμενο των προγραμμάτων τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι το προηγούμενο διάστημα μεγάλη συστημική τράπεζα είχε υποβάλει το πρόγραμμά της στο ΤΧΣ, καθώς είναι αναγκαία η έγκρισή του, αλλά αυτό απορρίφθηκε ως ιδιαίτερα γενναιόδωρο.

Ξεκίνησε η Eurobank

Ηδη από τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου έως και τις 2 Φεβρουαρίου τρέχει πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου στην τράπεζα Εurobank, το οποίο ανακοινώθηκε το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ισχυρά κίνητρα καθώς προβλέπει κλιμακωτά και ανάλογα με την ηλικία του εργαζομένου εφάπαξ ποσό από 25 έως και 50 μισθούς, προσαυξημένο κατά 30% για όλες τις περιοχές εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης, το οποίο θα φτάνει έως και τα 180.000 ευρώ. Το συνολικό ποσό που θα λάβουν όσοι αποφασίσουν να συμμετάσχουν περιλαμβάνει παροχές βάσει ηλικίας, τόπου εργασίας, τέκνων, καθώς και παροχή ποσού για αυτασφάλιση για τους άνω των 50 ετών όπως και εξαγορά πλασματικών χρόνων.

Παράλληλα προτείνονται δύο ακόμα εναλλακτικές. Η πρώτη αφορά αναγκαστική άδεια δύο ετών, κατά την οποία ο εργαζόμενος θα λαμβάνει τον μηνιαίο μισθό και θα καταβάλλονται οι ασφαλιστικές εισφορές στο διάστημα αυτό, ενώ στο τέλος της διετίας θα του καταβληθούν τέσσερις μισθοί ως οικειοθελής αποχώρηση. Η δεύτερη αφορά την επιλογή τριετούς αναγκαστικής άδειας με καταβολή εργοδοτικών εισφορών και του 66% του μισθού, με τέσσερις μισθούς στο τέλος της τριετίας ως οικειοθελή αποχώρηση.

Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου που ανακοίνωσε η Eurobank περιλαμβάνει επίσης πενταετή ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή κάλυψη, αλλά και προβλέψεις για τα δάνεια του προσωπικού καθώς και υπηρεσίες επαγγελματικής μετάβασης και στήριξης.

The post Ελληνικές Τράπεζες: Την πόρτα της εξόδου σε 7.000 υπαλλήλους μέσω εθελούσιας appeared first on Aftodioikisi.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα