Γ. Σταθάκης: «Η κυβέρνηση δεν συζητά κανένα νέο μνημόνιο»

Η κυβέρνηση δεν συζητά κανένα νέο μνημόνιο είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, σε δηλώσεις που έκανε τη Δευτέρα στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 και σημείωσε ότι «το μόνο κείμενο που έχει η κυβέρνηση στα χέρια της τον Αύγουστο του 2018 είναι το αναπτυξιακό σχέδιο με τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων, που έχουν ξεκινήσει και δεν έχουν ολοκληρωθεί». Ο κ. Σταθάκης τόνισε, επίσης, πως «όποιος μιλά για τέταρτο

μνημόνιο είναι εκτός τόπου και χρόνου». Ακόμη, είπε ότι η κυβέρνηση «θα συζητήσει ξανά την περικοπή των συντάξεων και του αφορολόγητου, μαζί με τα μέτρα και τα αντίμετρα που έχουν συμφωνηθεί», καθώς, όπως τόνισε, «τα τελευταία δύο χρόνια υπήρχε σημαντική δημοσιονομική απόδοση, χάρη στην οποία υπάρχουν περιθώρια για διορθωτικές κινήσεις». Πρόσθεσε, επίσης, ότι αυτή η υπεραπόδοση, η οποία, όπως είπε, «αν δεν υπήρχε, δεν θα μιλούσαμε τώρα για έξοδο από το μνημόνιο, δίνει ‘αέρα’ στις μελλοντικές κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε διορθωτικές κινήσεις».

Ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε ακόμη ότι τα μέτρα για τις συντάξεις και το αφορολόγητο μπήκαν από το ΔΝΤ, όταν είχε βέτο στις διαπραγματεύσεις, και πως η ελληνική κυβέρνηση «για να λυθεί τότε το πρόβλημα, δεχθήκαμε υπό έναν όρο: επειδή πετύχαμε 3,5% πλεόνασμα, που το ΔΝΤ θεωρούσε ότι δεν θα το επιτυγχάναμε και ήθελε 1% ‘αέρα’ του ΑΕΠ».

Καλούμενος να σχολιάσει την υψηλή φορολογία και τις μεγάλες ανατιμήσεις στα καύσιμα, είπε ότι «δεν μπορεί να γίνει κάτι για αυτό» ενώ ανέφερε ότι έχουν ληφθεί μέτρα ανακούφισης των οικονομικά αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων, τα οποία θα ενταθούν από το φθινόπωρο, όπως το επίδομα στέγασης.

Υποστήριξε ακόμη ότι ο «νόμος Κατρούγκαλου δεν θίγει ούτε ένα ευρώ για 2 στους 3 συνταξιούχους», με τους δημοσιογράφους της εκπομπής να του επισημαίνουν ότι αυτοί που τελικώς θα επηρεαστούν είναι 950.000 συνταξιούχοι. Κάλεσε δε την αντιπολίτευση να μην επενδύει πολιτικά στην μείωση των συντάξεων, γιατί όπως είπε «όσοι επενδύουν στην καταστροφολογία των συντάξεων θα πέσουν έξω».

Όσον αφορά στην πώληση μονάδων της ΔΕΗ τόνισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αύξηση στα τιμολόγια. Χαρακτήρισε δε «απαράδεκτη» την στάση των ΕΛΤΑ και την παρακράτηση χρημάτων από καταναλωτές που εξοφλούσαν λογαριασμούς της ΔΕΗ στα Ταχυδρομεία.

The post Γ. Σταθάκης: «Η κυβέρνηση δεν συζητά κανένα νέο μνημόνιο» appeared first on Aftodioikisi.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα