Γρίπη: Πάνω από 650.000 θάνατοι κάθε χρόνο

Εως και 650.000 θάνατοι ετησίως συνδέονται με αναπνευστικές νόσους από εποχική γρίπη, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (US-CDC), του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και παγκόσμιων εταίρων στον τομέα της υγείας.

Αυτό σηματοδοτεί αύξηση στην προηγούμενη παγκόσμια εκτίμηση 250. 000 – 500. 000, η οποία χρονολογείται από περισσότερα από δέκα χρόνια και καλύπτει όλους τους θανάτους που σχετίζονται με τη γρίπη, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων ή

του διαβήτη. Τα νέα αριθμητικά στοιχεία 290. 000 – 650. 000 θανάτων βασίζονται στα πιο πρόσφατα στοιχεία από μια μεγαλύτερη, πιο διαφοροποιημένη ομάδα χωρών, συμπεριλαμβανομένων των χωρών χαμηλού μεσαίου εισοδήματος, και αποκλείουν τους θανάτους από μη αναπνευστικές ασθένειες.

«Αυτά τα στοιχεία δείχνουν το υψηλό βάρος της γρίπης και το σημαντικό κοινωνικό και οικονομικό κόστος για τον κόσμο», δήλωσε ο Δρ Peter Salama, Εκτελεστικός Διευθυντής του Προγράμματος Εκτακτης Ανάγκης Υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Οι εκτιμήσεις λαμβάνουν υπόψη τα ευρήματα πρόσφατων μελετών αναπνευστικής θνησιμότητας από τη γρίπη, συμπεριλαμβανομένης μελέτης που διεξήχθη στο The Lancet την Πέμπτη (14 Δεκεμβρίου) από τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (US-CDC).

Σύμφωνα με το US-CDC, οι περισσότεροι θάνατοι συμβαίνουν μεταξύ ατόμων ηλικίας άνω των 75 ετών και στις φτωχότερες περιοχές του κόσμου. Η Αφρική αντιπροσωπεύει τον μεγαλύτερο κίνδυνο θνησιμότητας από τη γρίπη στον κόσμο, ακολουθούμενη από την Ανατολική Μεσόγειο και τη Νοτιοανατολική Ασία.

«Ολες οι χώρες, πλούσιες και φτωχές, μεγάλες και μικρές, πρέπει να συνεργαστούν για τον έλεγχο των επιδημιών της γρίπης πριν από την άφιξη της επόμενης πανδημίας. Αυτό περιλαμβάνει τη δημιουργία ικανοτήτων για την ανίχνευση και αντιμετώπιση των εκδηλώσεων και την ενίσχυση των συστημάτων υγείας για τη βελτίωση της υγείας των πλέον ευάλωτων», δήλωσε ο Δρ Salama.

Σχεδόν όλοι οι θάνατοι σε παιδιά κάτω των πέντε ετών με λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος που σχετίζονται με τη γρίπη εμφανίζονται στις αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά οι επιπτώσεις των επιδημιών εποχικής γρίπης στις φτωχότερες χώρες του κόσμου δεν είναι πλήρως γνωστές.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ενθαρρύνει τις χώρες να δώσουν προτεραιότητα στην πρόληψη της γρίπης και να παράγουν εθνικές εκτιμήσεις για την ενημέρωση των πολιτικών πρόληψης. Ετήσιος εμβολιασμός κατά της γρίπης συνιστάται για την πρόληψη ασθενειών και επιπλοκών από τη γρίπη. Ο εμβολιασμός είναι ιδιαίτερα σημαντικός για άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών και θανάτων από γρίπη, καθώς και για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας.

Η εποχική γρίπη είναι μια οξεία ιογενής λοίμωξη που απλώνεται εύκολα από άτομο σε άτομο και κυκλοφορεί παγκοσμίως. Οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν μέσα σε μια εβδομάδα χωρίς να χρειάζονται ιατρική φροντίδα. Οι συνήθεις αναπνευστικές ασθένειες που σχετίζονται με την εποχική γρίπη που μπορεί να προκαλέσουν θάνατο περιλαμβάνουν πνευμονία και βρογχίτιδα.

Η ομάδα εργασίας της WHO για τη Γρίπη των Ασθενειών περιλαμβάνει εμπειρογνώμονες από το Ινστιτούτο Ιατρικής Επιστήμης της Ινδίας, το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης, το Εθνικό Ινστιτούτο.

The post Γρίπη: Πάνω από 650.000 θάνατοι κάθε χρόνο appeared first on Aftodioikisi.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα