Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων στο λιμάνι του Πειραιά

Το περιμέναμε με αγωνία… αλλά δεν είδαμε να προβλέπεται οτιδήποτε σχετικά με αυτό στο «Αναπτυξιακό Πρόγραμμα και Μελέτη Διαχείρισης του Λιμένα Πειραιά (master plan)» από την ΟΛΠ Α.Ε. Στην ίδια εταιρεία ανήκει και το κτίριο, γνωστό μας ως Silo, που προοριζόταν να επιτελέσει ένα σπουδαίο μουσειακό ρόλο, να στεγάσει περίπου 2.000 αρχαιότητες που εντοπίστηκαν στις ελληνικές

θάλασσες.

Πράγματι, ήδη από το 2010 είχε εξαγγελθεί πανηγυρικά η δημιουργία του Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων στο πλαίσιο του προγράμματος «Πολιτιστική Ακτή Πειραιά», το οποίο παρουσιάστηκε τότε από τον ΟΛΠ και το ΥΠΠΟ. Στόχος ήταν η ανάδειξη της σημασίας του πολιτισμού στη ζωή μας. Στόχος ήταν η δημιουργία της Πολιτιστικής Ακτής που, μεταξύ άλλων, περιελάμβανε κυρίως την ίδρυση τριών μουσείων, ανάμεσά τους και το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων. Αλλωστε, το μουσείο θεωρήθηκε πόλος έλξης για τον τουρισμό αλλά και εργαλείο ανάπτυξης της περιοχής.

Αφού λοιπόν, μ’ αυτή την επιλογή, επιβεβαιώθηκε η πίστη μας στην αξία της βίωσης πολιτισμικών εμπειριών, αφού σκεφτήκαμε τότε πόσο ωραία ιδέα ήταν το λιμάνι να παίζει περισσότερους σημαντικούς ρόλους, εκτός του εθνικο-οικονομικού, του εμπορικού, της εξυπηρέτησης του κοινού για τις μετακινήσεις του, αφού σκεφτήκαμε επίσης ότι το μουσείο θα διατηρούσε στο διηνεκές τη δυνατότητά μας να επισκεπτόμαστε το λιμάνι, στοιχείο καθοριστικό για τον ψυχισμό μας ως ανθρώπων από τον Πειραιά, το περιμέναμε δικαιολογημένα, γιατί θυμόμαστε ότι το κτιριολογικό πρόγραμμά του είχε εγκριθεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, ότι είχε γίνει διεθνής διαγωνισμός και ότι όλοι το εκθείαζαν ως μοναδικό έργο.

Μακέτα από το έργο που κέρδισε το 1ο βραβείο στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για τη διαμόρφωση του κτιρίου του «Σιλό» στον Πειραιά σε Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων

Γιατί θυμόμαστε ότι, αργότερα, και ο πρέσβης της Κίνας Zou Xiaoli είχε κατά καιρούς δηλώσει πως υπάρχει πολλή ενέργεια για συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κίνα σε όλους τους τομείς, όχι μόνο στον εμπορικό, αλλά και στον πολιτιστικό και τον επιστημονικό.

Επίσης πως, κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα τον Ιούλιο 2016 στην Κίνα, οι δύο πλευρές υπέγραψαν σημαντικές συμφωνίες συνεργασίας σε τομείς του πολιτισμού και του ανθρωπισμού και ότι αυτές προκρίνονται ως αναγκαίες προς ενίσχυση της θεμελίωσης της στρατηγικής σημασίας συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, σύμφωνα με τους σχολιασμούς των αρμόδιων και της ειδησεογραφίας.

Λογικό… Oι άνθρωποι, είτε όταν επενδύουν οικονομικά είτε όταν συνδιαλέγονται πολιτικά, αναφέρονται σε βαθιά εμπεδωμένα μέσα τους πλέγματα και συσχετίσεις βιωμάτων είτε το συνειδητοποιούν είτε όχι. Βιώματα που προέρχονται μεν από τη διαφορετικότητά τους αλλά τείνουν να ανιχνεύσουν τα κοινά τους σημεία. Γιατί τελικά, συναντιούνται σε τόπους που υπερβαίνουν τον «μικρόκοσμο» ή τον «μικροχρόνο» τους. Συναντιούνται εκεί που άλλοτε γεγονότα πάνω από τον καθένα μας ξεχωριστά, πρόβαλλαν στο μέλλον τον καθοριστικό χαρακτήρα τους για όλους μας μαζί.

Γιατί, άλλωστε, το Μουσείο Ηρακλειδών στην Αθήνα φιλοξένησε από τον Σεπτέμβριο 2017 την έκθεση «Αρχαία κινεζική επιστήμη και τεχνολογία» του Μουσείου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελληνική Δημοκρατία, γιατί το αφιέρωμα «Συναντήσεις στους δρόμους του Μεταξιού» της 14ης ΔΕΒ Θεσσαλονίκης εντάχθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το Πολιτιστικό Ετος Ελλάδας-Κίνας 2017; Γιατί το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης Κέρκυρας παρουσίασαν τις δράσεις του μουσείου και τις προοπτικές συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας-Κίνας και το Μουσείο Μπενάκη παρουσίασε εκθέματα κινεζικής τέχνης σε μία ειδικά σχεδιασμένη προθήκη, ένα για κάθε μήνα;

Για να συναντηθούμε εκεί, δεν έγιναν όλα αυτά;

Το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων είναι η οπτική και η προοπτική ένας επενδυτής και μια κοινωνία να συναντηθούν σε τόπο και χρόνο πέρα από τον «μικρόκοσμο» και τον «μικροχρόνο» τους.

Περιμένουμε από τον επενδυτή να αναγνωρίσει την υπαρκτή «προστιθέμενη αξία» της κατασκευής και λειτουργίας του Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων που φέρνει στην επένδυσή του, έστω από τη δική του πλευρά. Οσο για τη δική μας πλευρά, είναι δεδομένο ότι θα απολαύσουμε το από καιρό υπεσχημένο και θα χαιρετίσουμε μια τέτοια απόφασή του με τιμή. Εως τότε, συνεχίζουμε να διεκδικούμε την παρουσία του μουσείου στο λιμάνι.

Βάνα Μελά -Δημοτική σύμβουλος στον Πειραιά με «Το Λιμάνι της Αγωνίας – Πειραιάς, η πόλη μας»

Πηγή: efsyn.gr

The post Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων στο λιμάνι του Πειραιά appeared first on Aftodioikisi.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα