Ο Τραμπ «παγώνει» την πώληση F-35 στην Τουρκία

Πληροφορίες για το νομοσχέδιο του αμυντικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ για το οικονομικό έτος 2018-2019 δημοσίευσε η Βουλή των Αντιπροσώπων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αποδεσμεύτηκαν στο σχέδιο του νέου αμερικανικού αμυντικού προϋπολογισμού περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και μέτρα για την προσωρινή αναστολή πωλήσεων οπλικών συστημάτων στην Τουρκία.

Το Κογκρέσο όπως επισημαίνει το Reuters,

συζητά την έγκριση του αμυντικού προϋπολογισμού 717 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το βλέμμα στραμμένο στον ανταγωνισμό με την Ρωσία και την Κίνα και στο ενδεχόμενο διακοπής πώλησης αμυντικών συστημάτων στην Τουρκία.

Η Επιτροπή Άμυνας του Κογκρέσου θα συζητήσει την επόμενη εβδομάδα την έγκριση του Αμυντικού Προϋπολογισμού και εξετάζει συγχρόνως όχι μόνο τις αμυντικές δαπάνες αλλά και το πλαίσιο ελέγχου των δαπανών αυτών. Στο NDAA περιλαμβάνονται βασικές αρχές για την άσκηση πολιτικών, αλλά και για την έναρξη ή διακοπή προγραμμάτων εκσυγχρονισμού,προμήθειας η απόσυρσης πλοίων και αεροσκαφών.

Μεταξύ άλλων στο νομοσχέδιο αυτό η Επιτροπή ζητά από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ να παρέχει στο Κογκρέσο μια αναλυτική αναφορά – έκθεση για τις σχέσεις της Τουρκίας και των ΗΠΑ και θα εμποδίσει την πώληση στην Τουρκία κυρίων οπλικών συστημάτων έως ότου η μελέτη του Πενταγώνου ολοκληρωθεί και παραδοθεί στο Κογκρέσο.

Είναι δεδομένο, ότι στην Τουρκία η «προσωρινή απαγόρευση» που μπορεί σύμφωνα με τη φρασεολογία που έχει υιοθετηθεί, να εξελιχθεί σε… μονιμότερο, θα επαναφέρει μνήμες του εμπάργκο όπλων μετά την εισβολή στην Κύπρο (1975-78). Οι Αμερικανοί το κάνουν για να «σφίξουν» τον Ερντογάν όμως αυτό δεν θα αντιμετωπιστεί με τον ίδιο τρόπο από τους Τούρκους. Κατά συνέπεια, είναι σφόδρα πιθανό να οδηγήσει σε μεγαλύτερη αντίδραση, η οποία θα υπαγορευθεί και από την ανάγκη του Ερντογάν να προσποριστεί εκλογικά οφέλη κινητοποιώντας τα αντιαμερικανικά αντανακλαστικά του τουρκικού εκλογικού σώματος, τα οποία θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένα.

Φαίνεται πως στόχος είναι η μη παράδοση των πρώτων μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35 στην Τουρκία που αναμένονται στις 23 Ιουνίου με τελετή που θα γίνει στις ΗΠΑ. Άρα, εάν ψηφιστεί, απλά σημαίνει ότι η διαδικασία θα παγώσει, μέχρι την έκθεση του Πενταγώνου. Αυτό σημαίνει βέβαια, ότι δεν αποκλείεται η αμερικανική ενέργεια να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που θα επιθυμούσαν όταν αποφάσιζαν να προωθήσουν την προσωρινή απαγόρευση. Εκτός κι αν το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ έχει λάβει την απόφαση να διακόψει την κατευναστική πολιτική απέναντι στην Τουρκία και έχει έτοιμο «Plan B» το οποίο θέτει σε εφαρμογή λίγο πριν τις εκλογές, θεωρώντας ότι υπάρχει και ανάποδη ανάγνωση. Δηλαδή, να αντιληφθεί το εκλογικό σώμα της Τουρκίας ότι εάν συνεχιστεί η πολιτική Ερντογάν, ίσως μπουν σε μεγάλες περιπέτειες και πράξει τα δέοντα…

Οι εξελίξεις θα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον, ενώ η ελληνική πλευρά έχει κάθε λόγο να ανησυχεί, αν και θα ήταν μάλλον λογικό να υποθέσει κανείς ότι δεν θα αφεθεί η Τουρκία ανεξέλεγκτη να προκαλέσει προβλήματα στην Ελλάδα. Ας περιμένουμε όμως να διαπιστώσουμε πως αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να επηρεάσει την υπόθεση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών, καθώς πολλοί ευελπιστούν σε μεθόδευση αποφυλάκισής τους μετά τις εκλογές…

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόταση για το 2019, σε ότι αφορά την Ρωσία, προβλέπει νέες κυρώσεις την Ρωσική αμυντική βιομηχανία λόγω παραβιάσεων των συνθηκών, αλλά συγχρόνως δίνει την δυνατότητα στον πρόεδρο Τραμπ να άρει ορισμένες κυρώσεις που επιβλήθηκαν πέρυσι στην Ρωσία παρά την αντίθεση του. Σε ότι αφορά στην Κίνα, προβλέπεται η ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Ταιβάν και η απαγόρευση χρήσης «επικίνδυνων» τεχνολογιών που προέρχονται από τις εταιρείες Huawei Technologies [HWT.UL] και ZTE Corp, τις οποίες η Επιτροπή θεωρεί ότι συνδέονται με τις μυστικές υπηρεσίες του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος Η NDAA δεν αποτελεί νόμο, καθώς απαιτείται να υπάρξει συμφωνία μεταξύ Κογκρέσου και Γερουσίας επί ενός κειμένου το οποίο και τελικά θα εγκριθεί.

The post Ο Τραμπ «παγώνει» την πώληση F-35 στην Τουρκία appeared first on Aftodioikisi.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα