Οι ψευδείς ειδήσεις βρίσκουν εύκολα μεγαλύτερο ακροατήριο
Οι ψευδείς ειδήσεις είναι 70% πιθανότερο να εξαπλωθούν μέσω του Twitter από ό,τι οι αληθινές ειδήσεις, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, τη μεγαλύτερη τού είδους της μέχρι σήμερα, που επιβεβαιώνει τη δύναμη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να παραπληροφορούν.
Επιπλέον, οι ψευδείς ειδήσεις
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Σορούς Βοσούγκι του Εργαστηρίου Κοινωνικών Μηχανών του Media Lab του Πανεπιστημίου ΜΙΤ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science», σύγκριναν τη διάχυση της αληθούς και της ψευδούς πληροφόρησης μέσω διασποράς (retweeting) των μηνυμάτων στο Twitter μεταξύ 2006-2017.
Συνολικά, αναλύθηκε η πορεία περίπου 126.000 ιστοριών, τις οποίες προώθησαν με «τιτίβισμα» (tweet) τρία εκατομμύρια άνθρωποι πάνω από 4,5 εκατομμύρια φορές. Αυτές οι ιστορίες χωρίσθηκαν σε αληθινές και ψευδείς και μετά έγινε σύγκριση για την πιθανότητα μία ιστορία να αναπαραχθεί μέσω του Twitter.
Διαπιστώθηκε ότι οι ψευδείς ειδήσεις και γενικότερα οι ψευδείς πληροφορίες όχι μόνο εμφανίζουν συνεχή αύξηση στο Twitter, αλλά, επίσης, διασπείρονται πολύ πιο μακριά, πιο γρήγορα, πιο βαθιά και πιο πλατιά από ό,τι η αλήθεια και αυτό αφορά όλες τις κατηγορίες πληροφόρησης.
Μία βασική ψυχολογική αιτία γι’ αυτό είναι ότι οι ψευδείς ειδήσεις έχουν μία πρωτοτυπία και οι άνθρωποι αρέσκονται να μοιράζονται με άλλους ασυνήθιστα πράγματα, χωρίς να πολυνοιάζονται πόσο αληθινά είναι. Οι ψευδείς ειδήσεις, σύμφωνα με τους ερευνητές, θεωρούνται ότι είναι πιο πρωτότυπες, πράγμα που τις ευνοεί. Επίσης, έχουν μεγαλύτερη συναισθηματική φόρτιση, ενισχύοντας τα αισθήματα φόβου, αηδίας, έκπληξης κ.ά., ενώ οι αληθινές ειδήσεις είναι συνήθως πιο αναμενόμενες και «βαρετές». Κατά τους ερευνητές, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι χρήστες έλκουν καλύτερα την προσοχή των άλλων όταν είναι οι πρώτοι που προβάλλουν «πρωτότυπες» ειδήσεις.
Οι ψευδείς ειδήσεις με τη μεγαλύτερη και ταχύτερη εξάπλωση είναι αυτές με πολιτικό περιεχόμενο, με ρυθμό τριπλάσιο σε σχέση με τα άλλα είδη ψευδών ειδήσεων που αφορούν π.χ. την οικονομία, την τρομοκρατία, την επιστήμη-τεχνολογία, τον καλλιτεχνικό κόσμο ή τις φυσικές καταστροφές.
Η μελέτη χρησιμοποίησε έναν αλγόριθμο για να διακρίνει τις ειδήσεις που δημιουργούνται από αυτόνομα προγράμματα λογισμικού (bots) και συμπέρανε ότι -παρά την εξάπλωση των bots- οι άνθρωποι έχουν ακόμη μεγαλύτερο ρόλο από ό,τι τα ρομπότ λογισμικού που έχουν προγραμματισθεί για την εξάπλωση των ψευδών ειδήσεων. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο αριθμός των bots φθάνει τα 48 εκατομμύρια στο Twitter και τα 60 εκατομμύρια στο Facebook.
Οι ερευνητές επεσήμαναν, ακόμη, ότι η παραπληροφόρηση δεν επηρεάζει μόνο την πολιτική σφαίρα, αλλά και άλλες περιοχές, από τη δημόσια υγεία (π.χ. ενισχύοντας το αντι-εμβολιαστικό κίνημα) έως το χρηματιστήριο (π.χ. μέσω κερδοσκοπικών «εκτιμήσεων» για συγκεκριμένες μετοχές).
Ακόμη, η νέα μελέτη δείχνει ότι -αντίθετα από ό,τι θα περίμενε κανείς- οι χρήστες που εξαπλώνουν τις ψευδείς ειδήσεις έχουν σημαντικά λιγότερους «ακολούθους», οι ίδιοι «ακολουθούν» σημαντικά λιγότερους ανθρώπους, είναι γενικότερα πολύ λιγότερο ενεργοί στο Twitter και ξεκίνησαν να το χρησιμοποιούν πιο πρόσφατα. Παρόλα αυτά, καταφέρνουν να διασπείρουν αποτελεσματικότατα την παραπληροφόρηση.
Ο καθηγητής Φιλίπο Μέντσερ της Σχολής Πληροφορικής και Υπολογιστών του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα δήλωσε: «Θέλουμε να μεταφέρουμε το μήνυμα ότι οι ψευδείς ειδήσεις είναι ένα πραγματικό πρόβλημα, ένα δύσκολο πρόβλημα και ένα πρόβλημα που απαιτεί σοβαρή έρευνα για να λυθεί».
Ανάμεσα στις δυσκολίες είναι ότι, όπως έχουν δείξει μελέτες, όταν επαναλαμβάνει κανείς ένα ψέμα για να το διορθώσει στη συνέχεια, συχνά αυτό που μένει στο μυαλό των ανθρώπων δεν είναι η διόρθωση, αλλά το ίδιο το ψέμα.
πηγή: thetoc
The post Οι ψευδείς ειδήσεις βρίσκουν εύκολα μεγαλύτερο ακροατήριο appeared first on Aftodioikisi.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Υπάρχει ζωή μετά θάνατον; Οι συγκλονιστικές αποκαλύψεις ενός άντρα που «πέθανε» για τρία λεπτά
- Ο “τάφος” του Τσίπρα
- Συντάξεις: Πόσα και πώς θα πάρετε πίσω τα αναδρομικά
- Μακάβριο νόμο που προκαλεί αντιδράσεις ψήφισε η βουλή του Ισραήλ
- Γιατί οι ΗΠΑ έχουν «βάλει στο μάτι» τα Σωληνουργεία Κορίνθου
- Ραγδαίες εξελίξεις: Εκτάκτως στην Αθήνα ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών (vid)
- Αλλαγή ώρας σε θερινή - Πότε γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
- Αγόρου για Μελίνα: Και ο Ιούδας φιλούσε υπέροχα
- Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Έγιναν λάθη με τις ψήφους στις κάλπες
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Aftodioikisi

- Τελευταία Νέα Aftodioikisi
- Οι ψευδείς ειδήσεις βρίσκουν εύκολα μεγαλύτερο ακροατήριο
- ΑΣΕΠ-3Κ/2018: Προσωρινοί πίνακες τέλος Μαρτίου -Δεν επηρεάζονται από ασφαλιστικά μέτρα, παρατάσεις
- Ορεστιάδα: Συλλαλητήριο για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών
- Θ. Φωτίου: Θέλουμε οι γυναίκες Ρομά να βγουν ενεργά στο προσκήνιο
- Επιβολή δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο ανακοίνωσε ο Τραμπ
- Βουλή: Απορρίφθηκε η πρόταση της ΝΔ για σύσταση προανακριτικής (αποτελέσματα)
- Βούτσης προς την ΧΑ: Σπέρνετε το μίσος με τις ομιλίες σας
- «Βόμβα» ΝΔ: Ο Τσίπρας θα έδινε τους 8 στρατιωτικούς στην Τουρκία
- Tο νέο ΔΣ της Επενδυτικής Τράπεζας της Ελλάδος
- To «καρφί» Γεροβασίλη σε Μητσοτάκη για Δημόσιο και ΑΣΕΠ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αλ. Τσίπρας: Είναι αδιαπραγμάτευτα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο
- Αιματηρό επεισόδιο στη Θεσσαλονίκη: Άγνωστος πυροβόλησε αλλοδαπό
- Ανδρέας Ξανθός στην Προκαταρκτική για τη Novartis: ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συμπράττουν στη γραμμή άμυνας του «συμψηφισμού ευθυνών»
- Οι περίεργες διαρροές στην ψηφοφορία για την Προανακριτική
- Καλοκαιρινός καιρός το Σαββατοκύριακο
- Συντάξεις: Πόσα και πώς θα πάρετε πίσω τα αναδρομικά
- Συλλαλητήριο την Κυριακή στην Ορεστιάδα για τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς
- Ο Κιμ Γιονγκ Ουν προσκάλεσε τον Ντόναλντ Τραμπ να συναντηθούν και εκείνος... δέχτηκε -Ως το Μάιο το τετ α τετ[βίντεο]
- Απίστευτο: Ο Κιμ προσκάλεσε τον Τραμπ να συναντηθούν (vid)
- Ξύλο στην τουρκική Βουλή για την επιχείρηση στην Αφρίν της Συρίας