Παράθυρο ανάσας για τους συνταξιούχους

Θέμα συντάξεων ετοιμάζεται να θέσει η κυβέρνηση με το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού που θα κατατεθεί την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου στη Βουλή, ελπίζοντας ότι από τη συζήτηση με τα ευρωπαϊκά όργανα θα προκύψει αναστολή του ψηφισμένου μέτρου που προβλέπει περικοπές έως και 18%, σε κύριες και επικουρικές, από την 1η Ιανουαρίου του 2019.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου την οποία έδωσαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις αποκαλύφθηκε ότι «η συζήτηση για

την εφαρμογή των αντίμετρων για τον πρώτο χρόνο θα γίνει με την Κομισιόν τον Οκτώβριο», όταν θα αποσταλεί στην Ε.Ε. το προσχέδιο στο πλαίσιο του «ευρωπαϊκού εξαμήνου» στο οποίο υπάγονται όλα τα κράτη-μέλη.

Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο εκείνο το διάστημα θα κληθούν όλες οι δυνάμεις σε μια εκτενή συζήτηση για την κατανομή των δαπανών – «θετικά μέτρα» (μείωση φορολογίας, κοινωνικές δαπάνες).

Για το ίδιο θέμα, ο Λετονός αξιωματούχος άφησε να φανεί ότι η ελληνική πλευρά θα έχει έναν σχετικά αυξημένο βαθμό ελευθερίας στη λήψη των αποφάσεων για την αξιοποίηση του δημοσιονομικού χώρου, ενώ έκανε σαφές ότι «δεν θα υπάρξουν νέες δεσμεύσεις και νέοι όροι για την Ελλάδα» μετά το μνημόνιο, πλην της τήρησης των υποχρεώσεων για τα πλεονάσματα, η οποία είναι πολύ σημαντική.

Από την τοποθέτηση του κ. Ντομπρόβσκις τεκμαίρεται ότι ο στόχος του 3,5% στα πλεονάσματα έχει «χαραχτεί σε πέτρα» και δεν αλλάζει με τίποτα, τουλάχιστον έως το 2022.

Από το 2023 ώς το 2060 υπάρχουν περιθώρια αναθεώρησης του στόχου του 2,2% του ΑΕΠ που έχει αποφασίσει το Eurogroup.

Αναφερόμενος στη σύνοδο που θα γίνει την επόμενη Πέμπτη 21 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο, ο κ. Ντομπρόβσκις είπε ότι θα είναι «μια μακράς διάρκειας συζήτηση» προκειμένου να υπάρξουν οριστικές αποφάσεις επί των θεμάτων της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, του πλαισίου της μεταμνημονιακής εποπτείας και των προαπαιτούμενων μέτρων της 4ης και τελευταίας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Παρά τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το θέμα της ελάφρυνσης, ο αντιπρόεδρος της Ε.Ε. προτίμησε να κρατήσει «κλειστά τα χαρτιά» του παρουσιάζοντας τις ήδη γνωστές πρωτοβουλίες (επιμήκυνση των δανείων που έχουν ληφθεί από τον EFSF ύψους 130,9 δισ. ευρώ, επιστροφή κερδών της ΕΚΤ και των υπολοίπων τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα – ANFAs).

Από την άλλη, όμως, συνέδεσε την ελάφρυνση του χρέους με την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που εκκρεμούν από το 3o πρόγραμμα για τις οποίες θα υπάρξουν νέα ορόσημα για την ολοκλήρωσή τους.

Νέο στίγμα για τα εκκρεμή προαπαιτούμενα θα δίνει η έκθεση συμμόρφωσης για την 4η αξιολόγηση που θα είναι έτοιμη την επόμενη εβδομάδα και θα κρίνει την εκταμίευση της τελευταίας δόσης από το 3ο Μνημόνιο η οποία σύμφωνα με τον κ. Ντομπρόβσκις θα είναι σημαντικού ύψους.

«Μαξιλάρι» 10-12 δισ.

Βέβαια, νωρίτερα ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ σε κοινές δηλώσεις με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, μετά τη συνάντησή τους στο υπουργείο Οικονομικών, ανέφερε ότι η τελευταία δόση θα είναι της τάξης των 10-12 δισ. ευρώ.

Το ποσό αυτό θα χρησιμοποιηθεί για «μαξιλάρι ασφαλείας» (cash buffer) ώστε να μπορέσει η χώρα να δανείζεται φθηνά από τις αγορές. Σύμφωνα με τον κ. Ρέγκλινγκ η μεταμνημονιακή επιτήρηση θα παραμείνει αυστηρή, όπως συμβαίνει σε κάθε χώρα που έχει πάρει δάνειο από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό. Για την Ελλάδα, η εποπτεία θα είναι πιο «σφιχτή» διότι έχει δανειστεί περισσότερα κεφάλαια και θα λάβει περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις, ο επικεφαλής του ESM ανέφερε πως υπάρχουν αρκετά ενθαρρυντικά σημάδια σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και έχει σημειωθεί ιδιαίτερη πρόοδος, πλην όμως ορισμένα εθνικά κοινοβούλια ανησυχούν ότι μπορεί να υπάρξει ζήτημα αναστροφής τους. Από την άλλη, όπως είπε, έλαβε ισχυρές εγγυήσεις από την κυβέρνηση ότι αυτές θα συνεχιστούν με την ίδια ένταση.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών – Ρεπορτάζ: Μάριος Χριστοδούλου

The post Παράθυρο ανάσας για τους συνταξιούχους appeared first on Aftodioikisi.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα